Rieter Open Pardubice 2016: Kolář s Michnevem a Mertlem postupují, Michalička neobhájí finále

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Pardubický turnaj Futures se již pomalu přehoupává do své druhé poloviny. Během středečního dne se na pardubické antuce představilo hned šest českých tenistů, kteří budou bojovat u účast ve čtvrtfinále. Bohaté zastoupení má český tenis také ve čtyřhře, ve které se představí deset českých hráčů.

Největší pozornost byla upřena na ryze český souboj mezi Markem Michaličkou a Zdeňkem Kolářem. Oba tenisté se spolu utkali relativně nedávno na ostravském challengeru, kde Kolář zvítězil hladce ve dvou setech. A hladký průběh měl nakonec i jejich duel v Pardubicích, kde sice Michalička obhajoval finále a byl první nasazený, ale mladého soupeře zastavit nedokázal.

Po přetahované v prvních dvou gemech, ve kterých si oba vyměnili servisy, byl nakonec v prvním setu úspěšnější Kolář, který vyhrál 6:3. Ve druhém setu to byl opět český mladík, kdo dokázal více dostávat soupeře pod tlak a více proměňovat své brejkbolové příležitosti. Po rychlém vedení 3:0 s dvěma brejky v kapse si sice Kolář dovolil vrátit soupeři jedno podání zpět, ale to mu nakonec cestu za postupem do čtvrtfinále příliš nezkomplikovalo. V průběhu setu si připsal ještě jeden úspěšný průraz podání a postoupil po výhře 6:3, 6:2.

„Jsem dnes spokojený, hlavně ze stránky výkonu. Dnes to byl můj tenis, hrál jsem agresivně, od prvního balonu jsem se snažil tvořit hru a myslím si, že to byla cesta k úspěchu,“ měl radost Kolář, který sice porazil Michaličku podruhé v sezoně, ale i tak je to pro něho velmi cenné vítězství. „Mára nikdy nebyl lehký soupeř a nebude lehký soupeř. Má velké kvality, je zkušený hráč a této výhry si vážím a jsem za ni rád,“ dodal Kolář. Nyní ho čeká ve čtvrtfinále další zkušený krajan Jan Mertl.

Michalička naopak jako obhájce finálové účasti přijde ve světovém žebříčku o důležité body, ale dle svých slov dnes na svého soupeře nedokázal najít recept. „Zdeněk hrál prostě dobře. Přišlo mi, že jsem nedokázal stíhat tempo a nedokázal jsem si pomoci servisem,“ hodnotil své vystoupení Marek Michalička, který nechce příliš konkretizovat, kdo bude největším favoritem či zda by titul mohl vyhrát právě Kolář. „Je jedním z největších favoritů, ale turnaj je silný a všichni, co jsou v turnaji ještě, tak mají šanci na vítězství. Budou rozhodovat i podmínky, jestli bude hezky nebo začne pršet. To každému může vyhovovat jinak,“ myslí si.

Postup do čtvrtfinále vybojoval Petr Michnev, který se ve druhém kole utkal s Brazilcem Marcellem Zormannem, kterého výrazně nahlodal už v prvním setu, kdy mu nadělil nepříjemného kanára a vstoupil do souboje o osmičku nejlepších velmi dobře. V duelu dvou tenistů z šesté stovky světa se ve druhém setu marně čekalo na brejk z jedné či druhé strany. Ačkoliv si oba hráči dokázali vytvořit příležitosti, nepřetavili je v zisk soupeřova servisu a set pomalu, ale jistě, doputoval až do zkrácené hry.

V tiebreaku byl mnohem úspěšnější Michnev, který svého soupeře porazil 7:3 a pokračuje tak v překvapivé cestě za úspěchem v Pardubicích, kterou zahájil v kole prvním, v němž vyřadil obhájce titulu z Ukrajiny Artema Smirnova.

„Začal jsem soustředěně a musím říct, že jsem nedělal ze začátku žádné chyby,“ měl radost Michnev. „Soupeř se pomalu rozehříval, na začátku nehrál nic moc, ale já čekal, že to bude těžký zápas. Že se rozehraje a rozšvihá svoje forhendy a spiny. Ve druhém setu se rozehrál a už to byl boj, už to bylo o dvou míčích,“ podotkl český tenista k bitvě ve druhé sadě. Ve čtvrtfinále na Michneva čeká Němec Torebko.

Osmifinálové boje přinesly postupy Ignatika či Mertla

Vůbec prvním čtvrtfinalistou celého dne na pardubickém turnaji se už dopoledne stal Bělorus Uladzimir Ignatik, který porazil teprve sedmnáctiletého maďarského tenistu Mate Valkusze 6:4, 6:3. Ignatika v dnešním zápase zlobilo první podání, což také vedlo k celkovému počtu devíti dvojchyb. "Zkoušel jsem na servisu nové věci, také jsem před zápase hodně trénoval, takže bych v tom neviděl takový problém," okomentoval Ignatik svou malou úspěšnost prvního podání. Ve čtvrtfinále narazí Ignatik na lepšího z dvojice Hernych/Silva.

"Byl to poměrně těžký zápas, ale měl jsem více zkušeností a utkání zvládl,"

Prvním českým zástupcem, který zasáhl do dnešních bojů, byl David Poljak, jehož soupeřem byl brazilský kvalifikant Orlando Luz, který se výhradně specializuje na antukový povrch. Český tenista vstoupil do utkání velmi dobře, dostal se do vedení 4:3, avšak následnou situaci při vlastním servisu nezvládl a soupeř dokázal dovést první sadu do vítězného konce v poměru 6:4. Poljak měl dobrý vstup i do druhého setu, kdy vedl 2:0, avšak soupeř si následných šest her připsal na svém konto a zajistil si postup do čtvrtfinále. Poljak se pokoušel ve druhém setu riskovat při podání, z čehož pramenily čtyři dvojchyby. "Musel jsem hrát hodně riskantně, neboť to ani nešlo jinak, soupeř totiž výborně returnoval," popsal Poljak situaci ve druhém setu.

Do dalšího kola se podívá také šestý nasazený Jan Mertl, jemuž se podařilo proti Brazilci Sorgimu předvést zejména kvalitní utkání na servisu. V důležitých okamžicích si dokázal pomoci prvním podáním a za celý duel přišel pouze jedenkrát o svůj servis. Soupeři ho naopak dokázal sebrat hned čtyřikrát, z čehož vyplynulo vítězství 6:1, 6:4. „Zbytečně jsem si to zkomplikoval sám ve druhém setu, kdy jsem měl brejk. Přestal jsem být trošičku aktivní, myslel jsem si, že se to dohraje samo. Ale pak jsem naštěstí brejknul znovu a dohrál to,“ našel na své hře chyby, které dokázal napravit a potvrdit roli favorita.

Ze hry je naopak po druhém kole Jan Hernych, který tak trochu i doplatil na nepříliš snadný los, když o postup do čtvrtfinále bojoval s druhým nasazeným Portugalcem Fredericem Ferreirou Silvou. Duel, trvající téměř tři hodiny, nakonec uzmul portugalský tenista, jenž vyhrál 7:1 v tiebreaku třetího setu. Hernycha může mrzet zejména slabší úspěšnost při brejkbolech. Během zápasu si vypracoval hned 18 příležitostí, ale dokázal toho využít jen v pěti případech. Zejména ztráta vedení 3:0 v prvním setu se dvěma brejky k dobru pak pomohla Silvovi dostat se do zápasu a postup nakonec i vydřít.

Nijak Portugalce nesrazila ani situace z druhé sady, kdy Hernych ze stavu 2:4 dokázal otočit vývoj hry a vynutit si rozhodující dějství po výhře 6:4. „Byl to strašně vyrovnaný zápas, šlo o klíčové body, kdo je udělá. Tam (ve druhém setu) jsem je zrovna začal dělat já. Opravdu to bylo padesát na padesát, komu se bude dařit dělat klíčové body a mně se to podařilo ve druhém setu,“ osvětlil otočku z 2:4 na 6:4.

„Rozhodoval první set, kde jsem měl strašně moc brejkbolů,“ myslí si. „Měl jsem šance na celý zápas, na dva nebo tři zápasy možná. Ale nevyužil jsem to. Pak už to bylo vyrovnané, tahali jsme se a on byl šťastnější ke konci,“ mrzelo Hernycha po utkání. 

Těžkou porážku musí překousnout Václav Šafránek, kterému se do cesty postavil Němec Peter Torebko a českému tenistovi povolil pouhé tři gemy. Šafránek si v utkání připsal jediný brejkbol, který sice využil, ale k více šancím na returnu se nedostal. Navíc ho ani tolik nepodrželo podání a nakonec prohrál 2:6, 1:6.

Kellovský si napravil náladu v deblu

Po výpadku ze soutěže ve dvouhře se mladík Dominik Kellovský může plně soustředit na čtyřhru, kde po boku běloruského tenisty Ignatika postoupil už do semifinále. Jejich soupeři ve čtvrtfinále byli Vít Kopřiva s Jaroslavem Pospíšilem, kteří však dokázali klást účinný odpor jen v prvním setu, ve kterém nakonec padli v tiebreaku. Druhý set již byl v moci favorizovaných čtyřek turnaje.

„Zápas to byl pěkný. Zase jsme nezačali dobře, naštěstí jsme ale brejkli ihned zpátky. Bohužel jsme ale nedokázali využívat šance na jejich servisu, které jsme neuhráli,“ hodnotil zápas Vít Kopřiva, pro něhož turnaj v Pardubicích tak skončil i ve čtyřhře, a již nyní se může připravovat na zastávku v Ústí nad Orlicí, kde bude hrát na turnaji futures příští týden i ve čtyřhře, opět po boku Jaroslava Pospíšila.

„V tiebreaku jsme prohráli a v druhém setu už jsme byli trochu horším týmem,“ doplnil Pospíšil, který sice Dominika Kellovského velmi dobře zná, vyhrál s ním i tři deblové tituly na futurech, ale recept na něho společně s Kopřivou nenašli.

„Pro mě to nebyl vůbec lehký zápas, protože jsem s Pospíšilem rok a půl trénoval a Jarda mě dobře zná. Pro mě to byl spíš takový psychický problém zvládnout ten zápas,“ přiznal Kellovský. Vzpomínky na souhru s Pospíšilem má vynikající a věří, že díky němu se herně výrazně zlepšil. „Určitě mi toho hodně dal a vzpomínám na to v dobrém. To období bylo určitě dobré,“ podotkl český mladík.

Jan Hernych se Zdeňkem Kolářem otočili zápas čtyřhry proti Michalu Konečnému a Václavu Šafránkovi. Po prohraném prvním setu 0:6 se mírní favorité zápasu mohli radovat z vítězství 6:4, 10:7.

Je pravdou, že Konečný se Šafránkem nedokázali navázat na svůj výkon z první sady a od úvodu setu druhého se dostávali pod nepříjemný tlak. Navíc museli stahovat manko jednoho brejku, což se jim sice v pátém gemu podařilo, ale k další šanci se už nedostali. Porážka v supertiebreaku, ve kterém Konečný se Šafránkem vedli 5:2, pak jen dokonala obrat Hernycha s Kolářem.

„Byl to boj do poslední chvíle. Cítil jsem, že jsme mohli vyhrát, protože jsme hráli fakt dobře. I v tom supertiebreaku, takže je to nevyužitá šance a je to škoda,“ řekl po utkání Konečný.

Postup do semifinále pak vybojovala také dvojice Roman Jebavý s Davidem Novákem, kteří porazili Davida Poljaka s Němcem Torebkem 6:3, 6:1. Smrtící byla z hlediska vývoje zápasu zejména úspěšnost využívání brejkbolových šancí. Česká dvojice dokázala sebrat hned pětkrát servis Poljakovi s Torebkem, kterým se naopak stejný počin podařil pouze jednou.

„Jsme rádi, že jsme vyhráli. Já byl dnes trochu horší, takže Roman to držel celý zápas,“ řekl s úsměvem David Novák. „Myslel jsem, že bych dnes mohl hrát ještě lépe, ale bohužel to bylo opačně. Roman to neskutečně podržel, držel to celý zápas a určitě díky němu jsme postoupili do semifinále,“ vysekával poklony ke svému parťákovi. Ten se Nováka jednoznačně zastal. „Neřekl bych, že by David hrál úplně špatně, důležité míče zvládnul a postoupili jsme, to je nejdůležitější,“ podpořil ho Roman Jebavý. „Já jsem se cítil dobře jak na returnu, tak na síti,“ dodal.

 

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka)
2. kolo dvouhry

Uladzimir Ignatik (BLR) [8] - Mate Valkusz (HUN)  6:4, 6:3
JAN HERNYCH - Frederico Ferreira Silva (POR) [2] 5:7, 6:4, 6:7 (1)
MAREK MICHALIČKA [1] - ZDENĚK KOLÁŘ 3:6, 2:6
Marcelo Zormann (BRA) - PETR MICHNEV 0:6, 6:7 (3)
DAVID POLJAK [WC] - Orlando Luz (BRA) [Q] 4:6, 2:6
Ante Pavić (CRO) - Lorenzo Giustino (ITA) [5]  6:3, 7:6 (2)
Joao Pedro Sorgi (BRA) - JAN MERTL [6] 1:6, 4:6
Peter Torebko (GER) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK 6:2, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry

ROMAN JEBAVÝ, DAVID NOVÁK [WC] - DAVID POLJAK, Peter Torebko (GER) 6:3, 6:1
VÍT KOPŘIVA, JAROSLAV POSPÍŠIL - Uladzimir Ignatik, DOMINIK KELLOVSKÝ [4] 6:7(2) 2:6
Frederico Ferreira Silva (POR), Joao Pedro Sorgi (BRA) [1] - Maxim Dubarenco (BLR), Ante Pavić (CRO) 6:7 (6), 2:6
JAN HERNYCH, ZDENĚK KOLÁŘ - MICHAL KONEČNÝ, VÁCLAV ŠAFRÁNEK 0:6, 6:4, 10:7

Rieter Open Pardubice 2016 den po dni

28.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Favorité slaví postup, dál jde Michalička i Hernych

27.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Michnev vyřadil loňského vítěze, Pechala s Rabasem neuspěli

26.6.2016 Rieter Open Pardubice: Kvalifikace je u konce, postup slaví pětice Čechů

25.6.2016 Rieter Open Pardubice: Sedm Čechů postoupilo do třetího kola kvalifikace

23.6.2016 Michalička, Mertl, Hernych či Kolář! Do Pardubic se sjede širší česká tenisová špička