Challenger v Popradu: Pavlásek nestačil Kližana, Dlouhý je v deblu ve finále

- Jan Vojkůvka

Adam Pavlásek měl ve čtvrtfinále velmi těžký los, neboť narazil na Martina Kližana - prvního nasazeného hráče turnaje. Rodák z Bílovce nakonec na slovenského tenistu nestačil a neobhájí loňské vítězství.

Martin Kližan se vrací po zranění, avšak na challengeru v Popradu zatím předvádí velmi solidní výkony. Ve druhém kole si doslova pohrál s Batallou, kterému povolil uhrát jediný gem a prokázal, že co se týče připravenosti, nic na popradský challenger nepodcenil. Aktuálně 50. hráč světa vstupoval do dnešního zápasu v roli favorita, avšak proti hráči, který v tomto týdnu pronikl do elitní stovky světa, slovenského tenistu nečekalo nic jednoduchého.

Do samotného zápasu vstoupil lépe Kližan, který měl více ze hry a první sadu ovládl v poměru 6:3. Pavlásek však ve druhém výrazně zlepšil svůj výkon a nasazené jedničce turnaje nadělil kanára!  V rozhodující, třetí sadě nakonec urval postup slovenský tenista, tudíž Adam své loňské vítězství neobhájí. "Zápas to byl hodně těžký, jsem smutný, že jsem prohrál. Byl to velký boj, ve kterém měl Martin více štěstí," hodnotil po zápase aktuálně 99. hráč světového žebříčku, který však díky vyřazení ve čtvrtfinále ztratí důležité body a ze světové stovky opět vypadne.

Domácí Jozef Kovalík nedokázal přejít přes druhého nasazeného Argentince Horacia Zeballose, když s ním prohrál ve dvou tiebreacích. Kovalík přitom neudržel ve druhém setu výhodu brejku a nechal soupeře dotáhnout sadu do zkrácené hry, v níž slovenský tenista zcela odpadl a prohrál 2:7. Pro Zeballose je postup již pátým semifinálovým výsledkem na challengeru v této sezoně. Ve finále byl doposud pouze v italském Mestre v polovině května.

Druhým semifinalistou popradského challengeru se stal Gerald Melzer, který dokázal na slovenské antuce přejít přes Španěla Rubena Ramirez-Hidalga po setech dvakrát 6:2.Oba soupeři se spolu potkali potřetí v kariéře, rakouskému tenistovi se až na třetí pokus podařilo zvítězit. "Poprvé, když jsme spolu hráli, nebyl jsem ještě dobře připravený. Ve druhém zápase, to mi doslova nakopal zadek." svěřil se Melzer po utkání.

Mladší bratr slavnějšího Jürgena se do semifinále podívá po více než dvou měsících, kdy na challengeru v americké Sarasotě dokráčel až do finále. Podaří se mu podobný počin napodobit i v Popradu?

Třetí čtvrtfinálový duel nabídl velmi dramatickou bitvu Belgičana Coppejanse s domácím Andrejem Martinem. O vítězi tohoto duelu musela rozhodnout až třetí sada, ve které měl navrch belgický tenista, který však v rozhodujících momentech utkání selhal - promarnil vedení 5:3 a neproměnil dva mečboly. "Byl velmi dlouhý a emotivní zápas. Ze začátku jsem hrál katastrofálně, po prvním setu jsem vyměnil rakety a začal hrát lépe," komentoval průběh utkání slovenský tenista. Martin narazí v semifinále na lepšího z dvojice Kližan - Pavlásek.


Lukáš Dlouhý se po boku Andreje Martina dnes představil v semifinále čtyřhry. Pro slovenského tenistu byl zápas velmi náročný, neboť do čtyřhry nastoupil hodinu po třísetové bitvě s Belgičanem Coppejansem. Česko-slovenskému páru se v prvním setu příliš nedařilo, a tak se do vedení dostala dvojice Safwat/Vučić. Dlouhý s Martinem však dokázali uspět v druhém uspět a dovedli zápas do supertiebreaku. Ten nabídl dramatickou bitvu, na jejímž konci se mohla radovat právě česko-slovenská dvojice, která zvítězila 11:9! Ve finále se Dlouhý s Martinem utkají s párem Behar/Golubjev.

Čtvrtfinále challengeru v Popradu
ADAM PAVLÁSEK - Martin Kližan (SVK) 3:6, 6:0, 4:6
Jozef Kovalík (SVK) - Horacio Zeballos (ARG) 6:7(4), 6:7(2)
Kimmer Coppejans (BEL) - Andrej Martin (SVK) 7:5, 3:6, 5:7
Ruben Ramirez-Hidalgo (ESP) - Gerald Melzer (AUT) - 2:6, 2:6

Semifinále čtyřhry
LUKÁŠ DLOUHÝ, Andrej Martin (SVK) - Mohamed Safwat (EGY), Ilija Vucic (SRB) 4:6, 6:4, 11:9
Ariel Behar (URU), Andrej Golubjev (KAZ) - Tomasz Bednarek (POL), Sergej Betov (BLR) 6:3, 1:6, 10:3

15.6. Challenger v Popradu: Pavlásek je po české bitvě ve čtvrtfinále, zahraje si s Kližanem

14. 6. Challenger v Popradu: Pavlásek se raduje z postupu, uspěl i Staněk

13. 6. Challenger v Popradu: Šátral na Zeballose nestačil

12. 6. Challenger v Popradu: Melzer do zápasu s Mertlem nenastoupil, Michnev nestačil na Marterera

11. 6. Challenger v Popradu: Mertl si zahraje o hlavní soutěž s Melzerem, Minář uhrál jedno kolo


Galerie