Dál už to nemá cenu. Bývalá světová jedenáctka ukončí na Roland Garros kariéru

- Jan Vojkůvka

Postup skrz kvalifikaci do osmifinále v Kluži. Žádné jiné vítězství bývalá jedenáctá hráčka žebříčku WTA Alizé Cornetová v této sezoně nevybojovala. Po osmi porážkách v řadě uvedla, že na Roland Garros ukončí svou kariéru.

Čtyřiatřicetiletá Francouzka se svěřila se svým úmyslem v rozhovoru pro francouzskou televizní stanici CANAL+. Kariéru hodlá završit při své dvacáté účasti na pařížském grandslamu, na kterém poprvé startovala v roce 2005 jako patnáctiletá a prošla do druhého kola.

„Mám pro vás velmi zvláštní oznámení. Za měsíc budu hrát své poslední Roland Garros a následně okamžitě ukončím kariéru,“ uvedla Cornetová v rozhovoru. „Prostě cítím, že je čas. Nechci být ke konci donucena, chci si správný okamžik vybrat. Nastal čas, abych se s tenisem rozloučila.“

Cornetová, která drží rekord open éry v počtu po sobě jdoucích odehraných grandslamů (68), nechyběla v hlavní soutěži grandslamového turnaje od Australian Open v roce 2007. A tak je pro ni trochu symbolické, že uzavře kariéru právě na grandslamu, ještě navíc v domácím prostředí, kde nechyběla v hlavní soutěži dokonce od roku 2005.

Zatímco v minulé sezoně ještě dokázala být konkurenceschopná a zahrála si například i čtvrtfinále na Livesport Prague Open či semifinále v Nottinghamu, letos už za svými soupeřkami zaostává. V průběhu roku 2024 vyhrála jen tři zápasy v Kluži, dalších devět utkání prohrála. I kvůli tomu se propadla až na 107. místo světa.

Mezi hlavní milníky kariéry Alizé Cornetové se počítá čtvrtfinále Australian Open z roku 2022, na ostatních grandslamech dokráčela vždy alespoň jednou do osmifinále. V singlu vystoupala až na 11. místo světového žebříčku a ukořistila celkem šest trofejí z nejvyššího okruhu. V roce 2019 byla také členkou francouzského týmu, který dokráčel k titulu ve Fed Cupu.