Challenger v Popradu: Pavlásek je po české bitvě ve čtvrtfinále, zahraje si s Kližanem

- David Soumar

Popradský challenger během středy nabídl další várku zápasů.Do čtvrtfinále ve dvouhře se probojoval po českém souboji Adam Pavlásek, jenž prošel přes Robina Staňka a v boji o semifinále ho čeká první nasazený Martin Kližan. Již do semifinále ve čtyřhře se prokousal Lukáš Dlouhý společně se slovenským parťákem Andrejem Martinem.

Hned úvod středečního programu v Popradu nadchnul. V jedenáct hodin odstartovaly souběžně tři zápasy. Na centrální dvorec vyběhnul domácí Jozef Kovalík, který bojoval s Egypťanem Safwatem. Bitva to byla úspěšná, Slovák postoupil po setech 6:3 a 7:6. 

Pro oko českého fanouška ale byly o malinko zajímavější zbylé dva zápasy, které odstartovaly už během dopoledne. Proti sobě se totiž postavil Staněk s Pavláskem. Oba dva prošli z prvního kola po dvousetové výhře. Osmému nasazenému Pavláskovi kladl Kazach Golubjev o něco větší odpor než domácí Klein startující na divokou kartu Robinu Staňkovi.        

Papírovým favoritem duelu druhého kola byl rozjetý Adam Pavlásek. Ten minulý týden ovládl pražský challenger a už nakoukl do první světové stovky. Na turnaji u našich východních sousedů navíc obhajuje body za loňské vítězství. 

Za obhajobou zatím jde sebevědomě. Pavlásek totiž zvládl i ošidnou bitvu dvou krajanů. Oba sety ovládl poměrem 6:4 a je už ve čtvrfinále. „Jsem rád, že byl tento zápas lepší než ten úterní. Důkazem toho byl povedený vstup. Měl jsem hned 4:0. Až pak do toho začal Robin chodit víc,“ hodnotil duel Pavlásek. 

„Škoda druhého setu. Ze začátku jsem byl na koni. Hrál jsem lépe, agresivně. Diktoval jsem tempo hry. Bohužel jsem si za stavu 3:1 nepodržel servis... Jsem zklamaný. Hrál jsem ve vlnách – chvíli dobře, pak jsem udělal zbytečnou chybu,“ přidal své hodnocení Robin Staněk. 

Soupeřem Adama Pavláska ve čtvrtfinále bude domácí nasazená jednička Martin Kližan, který v utkání se Španělem Batallou povolil soupeři pouhý jeden gem a za 56 minut postoupil do další fáze. „Dneska výborný zápas. Soupeř uhrál jeden gem, takže si nemůžu na nic stěžovat,“ řekl po utkání druhého kola Kližan. Na Pavláska si ve čtvrtfinále věří. „Tak kdybych si nevěřil, tak mu můžu rovnou podat ruku a skrečovat. Určitě je to dobrý hráč, minulý týden vyhrál turnaj, co jsem slyšel. Tady obhajuje také vítězství, takže se mu tu hraje dobře. Já nemám co ztratit. Pro mě bude pozitivní informace, když dohraji zápas se zdravou nohou,“ sdělil.

Michaličkovi se nedařilo

Na Marka Michaličku nečekal český soupeř, lehkou bitvu ale neočekával. Proti českému bojovníkovi, který v prvním kole zdolal Dimu z Rumunska, se postavil Belgičan Coppejans. Ten v prvním kole přešel přes nasazeného hráče, rozhodl ale až ve třetí sadě. A turnajem pokračuje dál. Michaličku v prvním setu smetl 6:1. Čech pak sice zabral ve druhém a soupeři nedovolil zápas doservírovat, výsledkem ovšem byla jen kosmetická úprava výsledku na 1:6, 4:6.

„Z mé strany to nebylo úplně špatné. Nevyužil jsem ale v úvodu utkání brejkboly. Soupeř se rychle chytil. V prvním setu už byl lepší. Druhý jsem trochu zdramatizoval, ale v koncovce zahrál soupeř lépe,“ zhodnotil Michalička zápas.  

Do čtvrtfinále se nepodívá ani Bělorus Uladzimir Ignatik, který prohrál souboj s druhým nasazeným Horaciem Zeballosem ve dvou setech. V druhém dějství dokázal sice po úspěšném brejku srovnat na 4:4, ale následně opět ztratil servis a favorizovaný soupeř si postup pohlídal.

„Soupeř hrál moc dobře. Jeho žebříček ukazuje, že je lepší hráč a dnes ukázal velmi dobrý tenis,“ řekl po utkání Ignatik, který čtyři roky trénuje na Slovensku v Bratislavě. „On hrál na své úrovni, ale mohl ještě přidat. Já musel hrát na maximálním levelu, abych se s ním udržel. Ale on, když trochu přidal, tak to měl vcelku pod kontrolou.“

Čtvrtfinále vybojoval naopak domácí Andrej Martin, který přešel přes Rakušana Dennise Novaka, jenž sice dokázal ve druhém setu výrazně zdramatizovat zápas, ale Martin zvládl těžkou pozici, zpřesnil hru a vývoj otočil. „Podmínky v Popradu jsou dost rychlé a už v prvním zápase jsem se poučil, že je potřeba hrát pod spinem a víc na jistotu. Nepříliš riskovat, protože tu to hodně lítá a od začátku jsem se to snažil plnit a vycházelo mi to,“ podotkl Andrej Martin.

V deblu končí Mertl

Porážku ve dvou setech zaznamenal česko-švédský pár Jan Mertl, Isak Arvidsson, kteří narazili na polsko-běloruskou dvojici Bednarek, Betov. Favorizovaní druzí nasazení dokázali vyhrál ve dvou tiebreacích shodně 7:4 a vyrovnanou bitvu, ve které si oba páry vyměnily dvakrát svá podání, dovedli do zdárného konce. Mertl s Arvidssonem přitom měli v obou sadách skvěle nakročeno a měli výhodu brejku, jenže v obou případech dokázali Bednarek s Betovem vývoj zvrátit.

„Škoda, měli jsme první set 4:3 a servis. Měli jsme dva gemboly na 5:3, neudělali jsme to. Druhý set jsme měli 5:3 servis, taky jsme neudělali. Bylo to otevřené, škoda,“ hodnotil zápas Mertl.

Do semifinále naopak pronikl Lukáš Dlouhý, který v Popradu hraje společně s Andrejem Martinem. Proti třetímu nasazenému polskému páru Kowalczyk, Majchrowicz zvítězili 6:3, 6:3, když je ani dva ztracené servisy a celkem 9 dvojchyb nezastavilo a svým soupeřům udělili lekci z proměňování brejkbolových příležitostí. Využili totiž 5 ze 7.

„Dnešní zápas se nám podařil, protože můj parťák dnes odehrál dobře singla i debla, takže vlastně to bylo ulehčený a dnes se mu dařilo. Vyhráli jsme dvakrát 6:3, byl to takový jednoznačný zápas,“ pochvaloval si souhru se Slovákem Martinem český hráč. „Pro mě je každý zápas, který odehrajeme, dobrý. Je to postupné, nejde to skokem,“ dodal Dlouhý, který po čtvrtfinále z Prahy prošel společně s Martinem na dalším turnaji už do semifinále.

14. 6. Challenger v Popradu: Pavlásek se raduje z postupu, uspěl i Staněk

13. 6. Challenger v Popradu: Šátral na Zeballose nestačil

12. 6. Challenger v Popradu: Melzer do zápasu s Mertlem nenastoupil, Michnev nestačil na Marterera

11. 6. Challenger v Popradu: Mertl si zahraje o hlavní soutěž s Melzerem, Minář uhrál jedno kolo

Středeční utkání 2. kola dvouhry

Jozef Kovalík (SVK, 130.) – Mohamed Safwat (EGY, 214.) 6:3, 7:6 (3)

ROBIN STANĚK (266.) – ADAM PAVLÁSEK (99.) 4:6, 4:6

Kimmer Coppejans (BEL, 220.) – MAREK MICHALIČKA (242.) 6:1, 6:4

Andrej Martin (SVK, 108.) – Dennis Novak (AUT, 202.) 6:2, 7:5

Uladzimir Ignatik (BLR, 276.) – Horacio Zeballos (ARG, 98.) 2:6, 4:6

Andre Ghem (BRA, 188.) – Ruben Ramirez Hidalgo (ESP, 243.) 6:4, 1:6, 1:6

Norbert Gombos (SVK, 279.) – Gerald Melzer (AUT, 120.) 4:6, 4:6

Martin Kližan (SVK, 50.) – Oriol Roca Batalla (ESP, 233.) 6:1, 6:0

Středeční utkání čtvrfinále čtyřhry

Mateusz Kowalczyk, Adam Majchrowicz (oba POL) (3) – LUKÁŠ DLOUHÝ, Andrej Martin (SVK) 3:6, 3:6

Kimer Coppejans, Joris de Loore (oba BEL) – Ariel Behar (URU), Andrej Golubjev (KAZ) (4) 3:6, 6:7 (5)

Isak Arvidsson (SWE), JAN MERTL – Tomasz Bednarek (POL), Seregej Betov (BLR) (2) 6:7(4), 6:7(4)

Mohamed Safwat (EGY), Ilija Vučič (SRB) – Mohamed Safwat (EGY), Ilija Vucic (SRB) 3:6, 6:3, 7:10


Galerie