Challenger v Popradu: Mertl si zahraje o hlavní soutěž s Melzerem, Minář uhrál jedno kolo

- Jan Vojkůvka

Velké návraty a snaha českých a slovenských tenistů o postup do finálového kola kvalifikace. To vše čeká v sobotu na diváky v Popradu, kde se uskuteční první a druhé kolo kvalifikačního mini-turnaje.

Slovenský Poprad čeká další ročník challengeru, na kterém svůj loňský titul bude obhajovat příští týden Adam Pavlásek. V boji o 90 bodů do žebříčku bude ale letos spousta velmi kvalitních tenistů a samotnému hlavnímu pavouku pak musí předcházet kvalifikační boje.

První kolo

Senzační postup Mináře do 2. kola

Po více než půl roce se k soutěžnímu utkání postavil bývalý člen elitní stovky, a současný trenér Kristýny Plíškové, Ivo Minář. Soupeřem v prvním kole kvalifikace mu byl Rakušan Hampel, který úspěšně zvládl kvalifikaci na pražský challenger o minulém víkendu, ale tentokrát si takový úspěch nepřipíše.

Minář sice prohrál první set za necelých 24 minut 2:6, ale jako by zkušený tenista potřeboval první sadu k rozehřátí a od druhého dějství byl Hampelovi více než vyrovnaným soupeřem. Ve druhém setu původně neproměnil dva brejkboly v šestém gemu, ale v tom desátém se dostal hned ke třem, které znamenaly rovněž tři setboly. Hampel sice dva odvrátil, ale ten třetí už nikoliv a Minář mohl oslavit vítězství 6:4.

Třetí set začal pro Mináře fantasticky, když se dostal do vedení 3:0. Hampel sice následně zmobilizoval síly k odporu a dvěma brejky zcela otočil vývoj, když mohl jít servírovat za stavu 4:3 ve svůj prospěch. Jenže Minář se nevzdal, předvedl rebrejk a po srovnání na 4:4 dotáhl sadu do dvanáctého gemu, ve kterém při podání soupeře vybojoval dva mečboly a ten druhý proměnil.

Dnes ho čeká ještě utkání druhého kola s Rumunem Dragosem Dimou, který povolil pouze tři gemy domácímu Michalu Pažickému.

Své účinkování na Slovensku má již za sebou Dominik Kellovský. Český mladík vyfasoval pro první kolo Rakušana Gibrila Diarru, 740. hráče světa, ale roli mírného favorita potvrdit nedokázal. V utkání přišel hned čtyřikrát o servis a prohrál 1:6, 4:6. V duelu si vypracoval český tenista dva brejkboly, ale nedokázal ani jeden využít.

"Zápas dneska bohužel špatný. Soupeř, vzhledem k tomu, že mě hned vybrejknul na začátku zápasu, tak se uvolnil, nehrál špatně, servíroval slušně," hodnotil Kellovský. "Podmínky jsou velmi špatné, ale to bylo pro oba stejné," doplnil.

České drama pod Tatrami

K obrovskému dramatu se zvrhlo ryze české utkání mezi Pavlem Nejedlým a Romanem Jebavým. V prvním kole kvalifikace jsme mohli být svědky téměř tříhodinové bitvy, kterou nakonec pro sebe rozhodl Pavel Nejedlý, jemuž se podařilo v jedenáctém gemu třetího setu brejknout soupeře a následně krok za postupem potvrdit.

V utkání přitom byl téměř na pokraji vyřazení, jenže Jebavý nedokázal využít svých šancí a po vítězné první sadě prohrál druhý set v tiebreaku, ač měl mečbol a ve třetí sadě nedoservíroval zápas z vedení 5:2. Oba tenisté si vypracovali obří množství brejkbolů, ale klíčem k úspěchu se ukázala větší nátlaková hra na returnu od Nejedlého.

Zatímco Nejedlý čelil 13 brejkbolům a o servis přišel sedmkrát, Jebavý se musel popasovat hned s 21 brejkboly soupeře a osmý ztracený servis zabránil tomu, aby se duel rozhodl ve třetím tiebreaku. Na Nejedlého čeká ve druhém kole Jan Mertl.

„Byl to takový podivný zápas. Byly tu jiné podmínky než v Praze, jak je tu vysoké prostředí, tak to víc letělo. Ve druhém setu jsem měl mečbol, neudělal. Ve třetím jsem měl 5:2 a bohužel jsem to nedotáhl do konce,“ řekl po utkání Jebavý. Tomu se nelíbila ani organizace a celkově podmínky při zápasu. „Přímo katastrofální. Na to, že to je turnaj ATP challenger, tak je to jeden z nejhorších, co jsem kdy hrál. Organizačně, protože sběrači špatní, kurty tam vůbec. Díry se tam dělaly a jednu dobu jsme přemýšleli, že prerušíme zápas, oba jsme si stěžovali, že tam nejde hrát,“ sdělil Jebavý.

Podobně hovořil i Pavel Nejedlý. "Zápas byl velice těžký, podmínky byly hrozné. Kurt byl úplně neuvěřitelně špatný, sběrači byli šílení. Vůbec se nedal chytnout rytmus, furt nějaká přestávka, pauza. Jak já, tak Roman jsme museli bojovat a prostě rozhodlo štěstí," řekl postupující do druhého kola.

Náročný zápas svedl v prvním kole i osmý nasazený Petr Michnev, který se s Ukrajincem Kaleničenkem trápil až do tiebreaku třetího setu. Michnev hodně doplatil na to, že nedokázal úspěšně zahrát pod tlakem a ze sedmi brejkbolů soupeře odvrátil jen dva. Naštěstí pro sebe však také dokázal během zápasu využít pět brejkbolů a nakonec v tiebreaku třetí sady rozhodl o svém postupu.

„Věděl jsem, že to bude těžký zápas, protože se Danylem známe velmi dobře. Hráli jsme proti sobě několik hodně vyhrocených deblů. Nechtěl jsem se pasovat do role favorita,“ upozornil Michnev. „Bylo to takové utrápené z obou stran. Měl jsem set a 2:0 ve druhém setu. Pak jsem to ztratil. Třetí set už byl z obou stran o něco lepší a bylo to o jednom míči. Tam jsem měl více štěstí a jsem rád,“ zhodnotil utkání. 

Druhé kolo 

Minář výborně rozehraný duel nedotáhl

Na Iva Mináře čekal během soboty i druhý zápas kvalifikace. Po postupu přes Rakušana Hampela si zahrál s Rumunem Dragosem Dimou a na další senzační výhru už nakonec dosáhnout nedokázal, ač utkání měl rozehrané skvěle.

Minář vstoupil do zápasu dvěma brejky a rychlým vedením 3:0. Vzápětí o jeden brejk sice přišel, ale ten druhý udržel a následně si po dalším úspěšném proraženém servisu Rumuna došel pro první sadu v poměru 6:2. Ve druhém dějství si opět vypracoval vedení o jeden brejk, ale svou výhodu tentokrát neudržel a Rumun Dima srovnal v osmém gemu na 4:4. Set nakonec došel až do zkrácené hry, v níž Minář vedl 4:2, ale následně prohrál pět míčků v řadě a Dima si po výhře 7:4 vynutil třetí set.

Ve třetím setu si Minář rovněž dokázal vypracovat určité šance, ale tentokrát je nevyužil a naopak to byl Dima, kdo v pátém gemu získal jako první brejk. Jenže ani rumunský tenista nedokázal svůj náskok udržet, Minář od stavu 2:4 vyhrál tři gemy v řadě a opět se vrátil do utkání. Jenže Dima za stavu 4:5 také dokázal uhrát tři gemy v řadě a po vítězství 7:5 ve třetím setu ukončil cestu Iva Mináře turnajem.

Mertl si zahraje o hlavní soutěž

Do finálového kola kvalifikace se naopak dostal první nasazený Jan Mertl, který měl v prvním kole volný los a v tom druhém si zahrál s Pavlem Nejedlým, který měl v nohách téměř tříhodinový zápas s Romanem Jebavým. A to se nakonec možná i projevilo na výsledku, Mertl totiž na dvorci zcela dominoval.

Za 50 minut hry povolil Nejedlému jediný gem, sám prorazil soupeřovo podání celkem šestkrát a vyhrál hladce 6:1, 6:0. „Bylo to jednoznačné, ale bylo to hlavně způsobené tím, že Pavel hrál tři hodiny první zápas, takže bylo vidět, že jakmile byla delší výměna, tak už to fyzicky nezvládá. Bylo tím hodně ovlivněné,“ nesnažil se nijak zveličit své suverénní vítězství Mertl. 

„Už jsem prostě neměl síly,“ přiznal Nejedlý a potvrdil tak Mertlova slova. „Dnes na mě stačilo třikrát hodit míč do kurtu a já prostě udělal chybu.“

Ve finálovém kole kvalifikace si zahraje Mertl s navrátilcem na kurty Jürgenem Melzerem z Rakouska. Melzer, jenž nehrál od loňského US Open a prodělal operaci ramene, si po volném losu v prvním kole dokázal ve dvou setech poradit se Srbem Vučičem, ačkoliv v první sadě musel otáčet nepříznivý stav a byl o brejk pozadu. Ovšem ze stavu 0:3 se rychle dostal, první set vyhrál 6:4 a v tom druhém už soupeři povolil pouze jeden gem.

Ten krátce po svém vítězství neponechal nic náhodě a vyrazil ještě zpět na kurty, aby si zatrénoval. Potvrzuje tak, že v Popradu má nejvyšší ambice a svůj návrat nebere nijak na lehkou váhu.

Michnev rozdrtil soupeře

Jedním z posledních zápasů dne bylo střetnutí mezi Petrem Michnevem s Ukrajincem Kekerčenim. Poté, co český tenista udolal ukrajinského soupeře už v prvním kole, tak soupeře z této země vyfasoval i pro druhé kolo. A tentokrát to byl rychlý proces.

Za necelou hodinu si Michnev připsal postup do finálového kola, když svého soka porazil hladce 6:1, 6:2. V utkání sice přišel dvakrát o podání, ale s tím se vypořádal s velkým stylem, když sám soupeře brejknul hned šestkrát. „Hrál jsem docela dobře. Byl jsem sám překvapený, že ten druhý zápas dneska po tom prvním 7:6 ve třetím byl o hodně lepší. Cítil jsem se lépe, i na nohách jsem se cítil dobře. Hrál jsem agresivně, to co jsem měl,“ byl spokojený Michnev.

Výsledky 1. kola kvalifikace:

PAVEL NEJEDLÝ - ROMAN JEBAVÝ 6:7 (5), 7:6 (6), 7:5
Ilija Vučič (SRB) - Tomáš Vyrostko (SVK, WC) 6:4, 6:0
David Damian Brna (SVK, WC) - Alex Molčan (SVK) 1:6, 4:6
Filipp Kekerčeni (UKR) - Nenad Vladušič (AUT, WC) 6:4, 6:0
Danylo Kaleničenko (UKR) - PETR MICHNEV (8) 3:6, 6:4, 6:7 (6)
Gibril Diarra (AUT) - DOMINIK KELLOVSKÝ 6:1, 6:4
Patrik Néma (SVK, WC) - Martin Blaško (SVK) 6:4, 4:6, 6:2
Petar Čonkič (SRB) - Isak Arvidsson (SWE, 7) 7:5, 5:7, 4:6
Peter Samosi (SVK, WC) - Vitalij Sačko (UKR) 3:6, 4:6
Lenny Hampel (AUT) - IVO MINÁŘ 6:2, 4:6, 5:7
Michal Pažický (SVK, WC) - Dragos Dima (ROU) 0:6, 3:6

Výsledky 2. kola kvalifikace

JAN MERTL - PAVEL NEJEDLÝ 6:1, 6:0
Ilija Vučič (SRB) - Jürgen Melzer (AUT) 4:6, 1:6
Maximilian Marterer (GER) - Alex Molčan (SVK) 6:2, 4:6, 6:3
Filipp Kekerčeni (UKR) - PETR MICHNEV 1:6, 2:6
Nikola Mektič (CRO) - Gibril Diarra (AUT) 4:6, 7:6 (2), 7:6 (2)
Patrik Néma (SVK) - Isak Arvidsson (SWE) 6:7 (5), 2:6
Tsung-Hua Yang (TPE) - Vitalij Sačko (UKR) 6:3, 3:6, 1:6
IVO MINÁŘ - Dragos Dima (ROU) 6:2, 6:7 (4), 5:7


Galerie