Ani nejlepší výkon nestačil. Nedělám si z toho těžkou hlavu, už se těším do Sevilly, hlásí Vondroušová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z CANCÚNU – Markéta Vondroušová sehrála na Turnaji mistryň nejlepší zápas proti světové trojce Coco Gauffové. I když byl duel celkem třikrát přerušen pro déšť, dokázala se s těžkými podmínkami vyrovnat. Ve druhém setu otočila z 3:5 na 6:5 a dokonce podávala na vítězství. Nakonec sice zápas prohrála (7:5, 6:7, 3:6), ale z kurtu odcházela se vztyčenou hlavou.

„Byl to asi nejlepší zápas, jaký jsem tu odehrála i s ohledem na podmínky, které tu panovaly. Jsem moc ráda, že jsem dneska hrála lépe. Moc jsem v poslední době nehrála a ty zápasy tady byly všelijaké. Dneska jsem podávala na výhru a uhrála jsem aspoň set. Turnaj to byl těžký, třikrát jsem prohrála, ale nedělám si z toho těžkou hlavu, protože to všechno byly porážky s holkami, které jsou v nejlepší světové desítce,“ hodnotila své vystoupení.

Vondroušová před zápasem ještě mohla pomýšlet i na postup ze skupiny, ale musela uhrát o osm gemů více než soupeřka. Češka měla v úvodní sadě dokonce brejkbol na 4:1, ale při pokusu o vítězný úder těsně minula. První set vyhrála 7:5 a to znamenalo, že pro postup potřebovala Gauffovou vyprovodit kanárem. Vondroušová začala druhý set brejkem, ale druhou hru druhé sady prohrála a šanci na postup ztratila.

„Myslím, že na to, co se tady dělo s větrem a deštěm, jsem to zvládla docela dobře. Potřebovala jsem nahrát pár zápasů. Přeci jen, před turnajem jsem toho moc nenatrénovala, navíc jsem byla trochu vyjukaná. Dnes to bylo opravdu o pár míčích. Je dobře, že jsem tady takový zápas před Sevillou odehrála. Tam budeme hrát v hale a snad na rovném kurtu, tak to snad bude trochu lepší,“ přemýšlela už nad Billie Jean King Cupem, který startuje příští týden v Seville.

„Dneska jsem si už psala s holkama a s kapitánem a ptala se jich, jestli ten kurt je rovný. Kapitán mi napsal, že je, tak jsem mu odpověděla, že už se tam těším. Poletím v sobotu a do Sevilly dorazím v neděli někdy okolo oběda a půjdu si tam ještě zatrénovat,“ nastínila svůj plán. „Je to trochu spěch, protože hrajeme už v úterý. Máme tam ale další skvělé holky v týmu, takže nás dokážou zastoupit. Přesuny moc ráda nemám, jet lag na mě působí, ale v letadle přes noc docela spím,“ popsala.

Proti Gauffové dokázala po vyhraném prvním setu otočit z 3:5 na 6:5, ale pak si prohrála podání. „Mrzí mě ten volej za stavu 15:15, který jsem zkazila, jinak tam ale Coco zahrála docela dobře. Já zrovna hrála proti větru a na téhle straně se hrálo hůře. I v tiebreaku pak soupeřka hodně dobře zaservírovala, takže se s tím musím smířit,“ hledala rozhodující moment.

Vondroušová v Cancúnu všechny tři zápasy prohrála, ale nakonec neodjíždí v depresích. „První set s Igou i dnešní zápas mi ukázaly, že na takové akci, jako je Turnaj mistryň, hrát můžu. Samozřejmě, tři porážky mě mrzí, ale je super, že jsem dneska zabojovala. Chtěla jsem si ten zápas trošku užít, protože je to už fakt tady hodně náročné na hlavu. Šla jsem do toho trošku víc než ty minulé zápasy a nakonec budu odjíždět s dobrým pocitem.”

Na páteční zápas dorazila velmi dobrá návštěva a i rodačka ze Sokolova měla v hledišti mnohé podporovatele. „Atmosféra byla super, diváci i pokřikovali moje jméno, bylo hezké to takto zažít,“ dodala.

Účast na Turnaji mistryň je pro Markétu Vondroušovou velký zážitek, i když si ho představovala poněkud jinak. „Týden tady byl naprosté šílenství. Dnes jsme si říkaly s mamkou i s Miriam Kolodziejovou, že nás ve snu nenapadlo, že tu bude křivý kurt, bude foukat šílený vítr a zápasy se budou šestkrát přerušovat. Člověka na jednu stranu rozčiluje, že tu jsou takovéhle podmínky, ale dnes jsem se s tím docela popasovala,“ dodala smířeně na závěr.

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina Chetumal
Coco Gauffová (USA, 3.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 5:7, 7:6(4), 6:3