Odraz k lepším zítřkům! Je potřeba zůstat nohama na zemi, říká šampion Veselý

- Marek Bartošík

Zkušený matador Jiří Veselý už prožil daleko větší úspěchy, než byl nedělní zisk titulu na challengeru Advantage Cars Prague Open na Štvanici. Přesto má tato trofej pro třicetiletého tenistu speciální význam hned v několika ohledech. Především ukončila jeho mnohaměsíční trápení a zároveň ukázala, že Veselý může uspět i na antukovém povrchu, který mu v posledních letech moc radosti nepřinesl.

Od října 2021, kdy triumfoval na halovém challengeru ve Francii, čekal Jiří Veselý na turnajový vavřín. Dočkal se poněkud překvapivě minulý týden na pražské Štvanici, kde ovládl antukový challenger a získal cenných 75 bodů do žebříčku ATP.

„Všichni vědí, čím jsem si procházel. Bylo to opravdu velice náročné období. Jsem moc rád, všechna tvrdá práce se začíná vyplácet. Je to fajn pocit vyhrát turnaj, obzvlášť doma. Každý titul je supr,“ řekl v rozhovoru pro Tenisový svět šampion Veselý.

Český tenista, kterého nově trénuje Jiří Vaněk, porazil ve finále houževnatého Belgičana Gauthiera Onclina 6:2, 3:6 a 7:6(3). Do rozhodujícího tiebreaku musel i v prvním kole, kde udolal po více než třech hodinách Španěla Alejandra Mora Cañase 6:4, 6:7(5) a 7:6(3).

V náročných bitvách mu velmi pomáhalo i české publikum, jež zápas od zápasu rostlo. „Atmosféra byla výborná celý týden. Tím, že jsem hrál odpoledne, diváci chodili na každý zápas a hnali mě dopředu. Vždycky mi pomohli, abych bojoval dál,“ liboval si po finále Veselý, jemuž drželi na místě palce i jeho nejbližší včetně rodiny nebo kamaráda Miraie Navrátila.

„Vždycky jsem si přál před dětmi hrát a vyhrávat. Je to samozřejmě krásné a úžasné. Děti prožívají výhry a poháry ještě víc než my dospělí. Celý týden byl fantastický, budu si to navždy pamatovat,“ usmíval se člen pražské Sparty.

Veselý se může v novém vydání žebříčku ATP těšit na posun k hranici kolem 240. místa. K tomu, aby si zajistil start v grandslamových kvalifikacích, ale bude muset ještě další výhry přidat. Dobrou zprávou je, že až do konce června obhajuje pouze nicotných 10 bodů.

„Je potřeba zůstat pokorný, nohama na zemi a pracovat dál. Cesta na větší turnaje je ještě velice daleká. Dám si teď určitě pár dní volno. Dlouho jsem neodehrál tolik zápasů v jednom týdnu a nechci riskovat zranění. S rodinkou a kamarády možná někde posedíme, ale nebude to nic divokého. Na to teď není prostor. Spíš je potřeba se vrátit do práce,“ uvědomuje si bývalý 35. tenista světa.

Jiří Veselý o trenérovi Jiřím Vaňkovi: „Zatím je to velice čerstvá spolupráce, jsme spolu dva nebo tři týdny. Pracujeme už samozřejmě na některých věcech i nastavení před zápasem a v zápase. Nový impulz byl potřeba, dodal mému tenisu novou šťávu. Jsem velice rád, že tak zkušený trenér jako Jirka měl zájem mi pomoct a pomáhat. Cesta bude samozřejmě náročná, ale věřím, že Jirkovy zkušenosti a energie i moje chuť vrátit se tam, kde bych chtěl být, je tak velká, že to společně zvládneme.“


Galerie