Trápení je pryč! Bývalý člen Top 10 se dočkal prvního titulu od roku 2019

- Marek Bartošík

Ve své nejlepší formě byl postrachem velkých tenisových hvězd a sbíral jeden úspěch za druhým. Nedávno si ale třicetiletý Lucas Pouille prošel náročným obdobím, které zahrnovalo spoustu zranění, problémy s alkoholem i vykradení jeho domu. Nyní se na challengeru v Mauthausenu dočkal po pětiletém čekání vytoužené turnajové trofeje.

Nikdy se nevzdávej! Tento výrok se často snadněji říká, než dodržuje v praxi. Tak například na Lucase Pouilleho spadlo v předchozích letech tolik problémů, že se jeho psychickému trápení a herní stagnaci nebylo možné divit.

Dva příklady za všechny? Jeho loňské účasti na grandslamovém Roland Garros, kde prošel z kvalifikace do druhého kola hlavní soutěže, využili zloději, kteří mu z domu v Rennes odcizili cennosti v hodnotě asi 600 tisíc eur (necelých 15 milionů korun).

Na následném Wimbledonu naskočil Pouille v dobré formě do kvalifikace, kde vyhrál dva zápasy a ve finálovém kole získal první set proti Tomášovi Macháčovi. Vzápětí si ale na kluzké trávě poranil záda a musel skrečovat. Na okruhu poté chyběl dva a půl měsíce.

Od začátku nové sezony se ovšem konečně zdá, že je majitel pěti trofejí z elitní tour na dobré cestě. Už v lednu postoupil do finále challengeru v thajském Nonthaburi a vrátil se do Top 300 žebříčku ATP. V březnu se kvalifikoval na Masters v Indian Wells a nakonec prohrál až ve druhém kole se Stefanosem Tsitsipasem.

Minulý týden si Pouille dokráčel po dlouhých pěti letech k turnajovému prvenství, když ovládl stovkový challenger v rakouském Mauthausenu. Při cestě pavoukem ztratil jediný set, a to hned v prvním kole s domácím Dennisem Novakem (6:3, 3:6, 6:4). Ve finále vyřídil Slováka Jozefa Kovalíka poměrem dvakrát 6:3.

Pro semifinalistu Australian Open 2019 se jedná o velkou psychickou vzpruhu, navíc si výrazně polepší v žebříčku. Z aktuální 229. příčky vyletí o více než 60 míst vzhůru a bude mít na dosah elitní stopadesátku. Jeho hlavním cílem je nyní posun do Top 100 rankingu.

Ani tato meta ale pro znovuzrozeného Pouilleho nebude konečnou. Zkušený povrchový univerzál, který si v osmifinále US Open 2016 vyšlápl v úchvatném pětisetovém mači na Rafaela Nadala, se bude chtít co nejrychleji vrátit mezi užší tenisovou smetánku. Pokud mu vydrží zdraví i výkonnost, jistě může svou sbírku úspěchů i cenných vítězství výrazně rozšířit.