Denní menu, 14.10.2023: Krejčíková a Siniaková prošly do singlových finále! Bouzková do deblového

- Redakce

Češkám se tento týden na turnajích WTA daří, hned tři si proklestily cestu do finále. Barbora Krejčíková na turnaji WTA 500 v čínském Čeng-čou ztratila jen tři gemy v souboji s Darjou Kasatkinovou. Kateřina Siniaková postoupila do svého letošního druhého finále na turnaji v Hongkongu, poté co porazila Italku Martinu Trevisanovou. Marie Bouzková se probojovala v korejském Soulu do finále čtyřhry na druhém turnaji v řadě. Tomáš Macháč zvládl první nástrahu kvalifikace na turnaji ATP ve švédském Stockholmu, Anastasia Detiuc naopak v čínském Nan-čchangu v prvním kvalifikačním kole turnaje WTA vypadla.

Češi v akci

Krejčíková bude v Čeng-čou hrát o titul
Dva zcela odlišné sety byly k vidění v semifinále turnaje v Čeng-čou mezi Barborou Krejčíkovou (18.) a Darjou Kasatkinovou (12.). Zatímco v úvodním dějství se hráčky dlouze přetahovaly zejména v prvních gemech, ve druhé sadě Krejčíková dominovala a získala ho za pouhých 25 minut. Česká tenistka světovou dvanáctku nakonec porazila 6:3, 6:0 a postoupila do finále.

V něm si Krejčíková zahraje s domácí Čchin-wen Čeng (24.), která ještě na turnaji neztratila ani jeden set.

Více se utkání věnujeme zde.

Šalková slaví po více než roce titul
Dominika Šalková (329.) slaví na turnaji ITF W25 druhý titul v profesionální kariéře, poté co ve finále antukového podniku zdolala Francouzku Lois Boissonovou (392.)  po setech 6:4, 6:3. Devatenáctiletá Češka opanovala finále dvou nenasazených tenistek poté, co v prvním setu rychle vedla 4:0 a svůj náskok už nepustila a ve druhé sadě si od stavu 2:1 s brejkem pečlivě udržela všechna podání.

Podrobněji se zápasu věnujeme v samostatném článku.

Třináctá výhra v řadě! Macháč započal kvalifikaci ve Stockholmu úspěšně
Tomáš Macháč (96.) od povedeného daviscupového vystoupení v polovině září, kdy pomohl Čechům na finálový turnaj dvěma singlovými vítězstvími, válí. Od té doby vyhrál dva challengery a nyní zkouší štěstí v kvalifikaci turnaje ATP ve švédském Stockholmu. V jejím prvním kole porazil Chorvata Dujeho Ajdukoviče (178.) po sadách dvakrát 6:4.

V prvním setu si Macháč vypracoval sedm brejkbolů a jeden z nich dokázal hned v prvním gemu využít. Sám neměl při svém podání starosti podobného rázu ani jednou. V devátém gemu nevyužil při podání soupeře tři setboly, ale úspěšný byl hned v následujícím hře při vlastním servisu. Ve druhé sadě třiadvacetiletý český tenista prolomil servis o rok mladšího soupeře ve třetím gemu, což mu stačilo ke konečnému vítězství a již třinácté výhře v řadě. Ve finále kvalifikace se Macháč střetne s dalším Chorvatem Dinem Prižmičem (168.), se kterým se dosud nikdy neutkal.

Siniaková v Hongkongu postoupila do finále
Kateřina Siniaková (85.) si zahraje v Hongkongu o titul, v semifinále přemohla Martinu Trevisanovou (42.) 6:4, 6:2. Nevysoká Italka je známá svou běhavostí a bojovností, ale ani to jí tentokrát proti odhodlané české tenistce nepomohlo. Siniaková nejprve vybojovala první set, který nabídl na obě strany hned pět brejků, a poté s přehledem získala i druhou sadu. Ve finále turnaje kategorie WTA 250 si Češka zahraje proti Kanaďance Leylah Fernandezové.

Podrobněji se zápasu věnujeme v samostatném článku.

Bouzková si zahraje finále také v Soulu
Marie Bouzková dokázala postoupit do finále čtyřhry na druhém turnaji v řadě, tentokrát se jí to povedlo v korejském Soulu, když v semifinále po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové porazila dvojici Irina Chromačevová, Fang-Sie Wu po setech 6:3, 6:1.

Druhé nasazené ztratily v utkání jen jednou podání, a to v pátém gemu prvního setu. Na tohle zaváhání ale odpověděly rychlým rebrejkem a od té doby už v celém utkání prohrály jen jednu hru. Ve finále se Bouzková s Mattekovou-Sandsovou utkají o titul z turnaje kategorie WTA 250 s thajským párem Luksika Kumkhumová, Peangtarn Plipuechová.

Detiuc končí v Nan-čchangu v kvalifikaci
Česká deblová specialistka Anastasia Detiuc si vyzkoušela na turnaji WTA 250 v čínském Nan-čchangu netradičně dvouhru, svůj první singlový zápas v tomto roce ale prohrála. V prvním kole kvalifikace podlehla Amině Anšbaové, s níž na předchozím turnaji v Hongkongu vytvořila deblový pár, po setech dvakrát 3:6.

Detiuc vstoupila do zápasu brejkem, ovšem poté ztratila čtyři gemy v řadě. Zpátky do hry o první set se vrátila, když soupeřku brejkla na 3:4, to ovšem vzápětí nepotvrdila, opět přišla o podání a první set záhy prohrála. Hned v prvním gemu druhé sady Češka znovu přišla o svůj servis a poté se v podstatě opakoval scénář z úvodní sady. Detiuc smazala ztrátu brejku a srovnala na 3:3, jenže hned vzápětí si neudržela podání. O dvě hry později Anšbaová proměnila při podání české hráčky na třetí pokus mečbol.

Sára Bejlek postoupila do pátého letošního finále
Sára Bejlek (206.) ani ve čtvrtém utkání na turnaji v italské Santa Margheritě di Pula nezaváhala, v semifinále podniku ITF W25 porazila domácí hráčku Federicu Bilardovou (477.) po setech 4:6, 6:2, 6:3.

Teprve sedmnáctiletá česká tenistka ztratila poprvé na turnaji set poté, co sice postupně smazala ztrátu tří brejků, jenomže když si prohrála v devátém gemu podání počtvrté, už zareagovat nedokázala.

Ve druhém a třetím setu ale na strasti z prvního dějství dala talentovaná tenistka zapomenout a proti o sedm let starší soupeřce na kurtu dominovala. Bejlek si zahraje v neděli páté letošní finále a bude usilovat o svou druhou letošní a celkově již šestou trofej z turnajů ITF.

Knutsonová je po čtyřech měsících ve finále
Česká tenistka Gabriela Knutsonová (201.) se poprvé od letošního června probojovala na okruhu ITF do finále! Vítězka tří letošních turnajů zvládla na čtyřicítce v portugalském Quinta do Lagu souboj s pátou nasazenou Arinou Rodionovovou (163.) z Austrálie, kterou porazila za 77 minut hladce dvakrát 6:2.

Česká hráčka v utkání hned šestkrát prorazila Rodionovové podání, díky čemuž dokázala ve druhém setu dvakrát smazat ztrátu servisu a duel zakončit šňůrou pěti získaných gemů.

Krumich v Telavi zvládl třísetovou bitvu a je ve finále
Martin Krumich (617.) zvládl na turnaji ITF M25 v gruzínském Telavi náročnou třísetovou bitvu proti Chorvatovi Ninu Serdarušičovi (293.), jehož zdolal po dvou hodinách a 57 minutách 6:3, 6:7(4), 7:6(4).

V prvním setu Krumich svému soupeři neumožnil ani jeden brejkbol a sám dokázal dvě ze tří nabídnutých příležitostí na brejk využít. Ve vyrovnané druhé sadě měl nejprve díky brejku ve třetím gemu na vrch Serdarušič, ale dvacetiletý český tenista dokázal srovnat na 3:3. Set poté dospěl do tiebreaku, který díky třem získaným bodům v řadě od stavu 4:4 vyhrál o šest let starší Chorvat.

Ve třetím setu to byl pro změnu Krumich, který se dostal do vedení 3:1, ale neudržel si ho. Také rozhodující sada nakonec dospěla až do zkrácené hry, ve které byl však tentokrát úspěšnější český hráč, jenž proměnil za stavu 6:4 hned svůj první mečbol.

Vrbenský do třetího letošního finále nepostoupil
Michael Vrbenský (375.) prohrál v semifinále turnaje TIF M25 v gruzínském Telavi s Rumunem Nicholasem Davidem Ionelem (241.) po setech 7:6(7), 6:4,3:6. Strhující zápas trval tři hodiny a 29 minut.

V první sadě každý ze soupeřů toho druhého jednou obral o servis a o jejím osudu musel rozhodnout tiebreak. V něm český tenista odvrátil setbol a nakonec se radoval ze zisku prvního setu on. Vrbenskému se ale nevydařil vstup do druhého setu, ve které postupně nabral ztrátu dvou brejků, kterou už poté jen mírnil a bylo tak srovnáno na 1:1.

V rozhodující sadě Vrbenský rychle nabral ztrátu 0:3 a následně 1:5. Jeden brejk ještě zvládl odmazat, ale více už nedokázal.

ATP/WTA

Bank of Communications Zhengzhou Open, Čeng-čou (ženy, CHN, 780 637 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (18.) – Darja Kasatkinová (12.) 6:3, 6:0

Prudential Hong Kong Tennis Open 2023 (ženy, CHN, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Martina Trevisanová (ITA, 42.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (85.) 4:6, 2:6

Podrobněji se zápasu věnujeme v samostatném článku.

Hana Bank Korea Open, Soul (ženy, KOR, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Chromačevová, Wu (TPE) – BOUZKOVÁ, Matteková-Sandsová (USA) 3:6, 1:6

BNP Paribas Nordic Open, Stockholm (muži, SWE, 673 630 EUR, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
TOMÁŠ MACHÁČ (96.) – Duje Ajdukovič (CRO, 178.) 6:4, 6:4

Jiangxi Open, Nan-čchang (ženy, CHN, 259 303 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
ANASTASIA DETIUC (-) – Amina Anšbaová (424.) 3:6, 3:6

Jasmin Open Monastir (ženy, TUN, 259 303 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Sachia Vickeryová (USA, 144.) – ANNA SISKOVÁ (317.) 6:3, 6:4

ITF World Tennis Tour

The Campus Carby VW Ladies Open, Quinta do Lago (ženy, POR, 40 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
GABRIELA KNUTSONOVÁ (201.) – Arina Rodionovová (AUS, 163.) 6:2, 6:2

Telavi Open (muži, GEO, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
MARTIN KRUMICH (617.) – Nino Serdarušič (CRO, 293.) 6:3, 6:7(4), 7:6(4)
Nicholas David Ionel (ROU, 241.) – MICHAEL VRBENSKÝ (375.) 6:7(7), 6:4, 6:3

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Federica Bilardová (ITA, 477.) – SÁRA BEJLEK (206.) 6:4, 2:6, 3:6

Andalucia Women's Internationals Nadia Cup, Sevilla (ženy, ESP, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
DOMINIKA ŠALKOVÁ (329.) – Lois Boissonová (FRA, 392.) 6:4, 6:3

Podrobněji se zápasu věnujeme v samostatném článku.