Tajemství tichého ukončení kariéry? Po Giorgiové má jít policie i finanční úřad

- Jan Vojkůvka

Ukončení kariéry Camily Giorgiové bylo hodně překvapivé v tom slova smyslu, že k němu došlo bez jakéhokoliv oznámení, což u sportovců, kteří mají na sociálních sítích statisíce příznivců, je něco velmi neobvyklého. Navíc u tenistky, která na okruhu WTA rozhodně nehrála druhé housle. A velmi překvapivé jsou i informace, podle nichž Italka utekla ze své země, aby se vyhnula tamní policii a úřadům.

Informaci o tom, že se Giorgiová dostala do problémů s finančním úřadem, přinesly deníky Corriere della Sera a Gazzetta dello Sport. Podle nich Giorgiová ukončila kariéru a utekla z Itálie spolu se svými rodiči a sourozenci. Deník uvedl, že Giorgiovou a její rodinu pronásledoval italský donucovací orgán Guardia di Finanza, který ji chtěl informovat o problémech souvisejících s jejími daněmi a nepřiznanými příjmy.

Podle italského deníku se Giorgiová snaží ukončením kariéry docílit toho, že nikde nebude oficiálně k zastižení. S tím se pojí i to, že požádala o ukončení mimosoutěžních testování na doping, jelikož kvůli němu musí přesně zveřejňovat časový harmonogram, kdy se kde bude nacházet. Dle informací měla celá její rodina mezitím uprchnout do Spojených států, aby ji italská policie nemohla vystopovat.

Co je na těchto informacích pravdivého, to ví jen zainteresovaní. Pravdou však je, že Giorgiová se v jeden okamžik zcela odstřihla od svých bývalých tenisových kolegyň i od samotné WTA. Ta se snažila Italku kontaktovat, aby se vyjádřila ke konci kariéry, ale bez odezvy. To jen přilévá olej do ohně spekulací, že všechno není úplně v pořádku.

Giorgiová se po několika dnech, kdy zachovávala mlčení, rozhodla promluvit skrz Instagram, respektive tzv. Instagram stories. „Důvěřujte, prosím, tomuto Instagramu, kde najdete pravdivé informace,“ napsala předtím, než oslovila své „milé fanoušky“.

„S radostí oficiálně oznamuji ukončení své tenisové kariéry. Jsem moc vděčná za vaši úžasnou lásku a podporu po mnoho let. Vážím si všech krásných vzpomínek,“ pokračovala. „Objevilo se mnoho nepřesných zvěstí o mých budoucích plánech, takže se těším, až poskytnu další informace o vzrušujících příležitostech, které mě čekají. Je radost s vámi sdílet svůj život a pojďme společně pokračovat v této cestě. S velkou láskou, Camila.“

Giorgiová tedy nepopřela informace, které o ní šíří italská média. Pouze oznámila, co už bylo v tu chvíli všem jasné, tedy že ukončila kariéru. Kde se však nachází, to italské policii i tamním úřadům údajně dál úspěšně tají.

V tuto chvíli také není jisté, jestli se dostaví k naplánovanému soudnímu přelíčení, na kterém má v červnu spolu s dalšími 21 lidmi vysvětlovat zfalšování očkovacího průkazu během pandemie covidu, díky němuž mohla hrát například v Austrálii či Spojených státech. Falešný průkaz jí měla poskytnout lékařka Daniela Grilloneová, která byla v roce 2022 za machinace s vakcínami proti covidu a za vydávání falešných průkazů za úplatu zatčena.