Druhý titul v životě! Talentovaná Šalková opanovala antukový podnik v Seville

- Petr Sumbal

Dominika Šalková (329.) slaví na turnaji ITF W25 druhý titul v profesionální kariéře, poté co ve finále antukového podniku zdolala Francouzku Lois Boissonovou (392.) po setech 6:4, 6:3. Devatenáctiletá Češka opanovala finále dvou nenasazených tenistek poté, co v prvním setu rychle vedla 4:0 a svůj náskok už nepustila a ve druhé sadě si od stavu 2:1 s brejkem pečlivě udržela všechna podání.

Dominika Šalková patří do zástupu talentovaných českých teenagerek. Ve svých devatenácti letech se usídlila zatím ve čtvrté stovce světového žebříčku a výhledově by to mohlo být ještě lepší. Důležitý krok k dalšímu vzestupu světovým pořadím učinila mladá Češka na turnaji ve španělské Seville, kde získala titul. Svůj druhý v profesionální kariéře a po více než ročním čekání od toho prvního, jenž získala loni v květnu v chorvatském Osijeku.

Lepší vstup do utkání si Šalková snad ani vysnít nemohla. Zápas začala čistou hrou při podání o rok starší soupeřky a totožný kousek předvedla i v dalším gemu na returnu. Své servisy si udržela a záhy tak vedla 4:0. Boissonová už zvládla jen kosmeticky korigovat skóre prvního setu, když v osmém gemu sebrala Šalkové servis, na druhý pokus už ale česká tenistka úvodní sadu zdárně dopodávala.

Také na startu druhé sady Šalková získala brejk. O ten sice záhy přišla, ale mrzet ji to nemuselo, jelikož hned vzápětí opět prolomila servis soupeřky. Výhodu jednoho brejku si pak Češka úspěšně držela až do samotného konce a zápas uzavřela při soupeřčině podání.

Druhý titul v kariéře přihraje Šalkové padesát bodů do světového žebříčku.

Šalková sevillským triumfem vyšperkovala sezónu, ve které má zatím na kontě 40 vítězství oproti 24 porážkám. Kromě turnaje v andaluské metropoli se jí dařilo ještě v dubnu v Osijeku a v září v Kuršumlijské Banje, kde si zahrála semifinále.

Andalucia Women's Internationals Nadia Cup, Sevilla (ženy, ESP, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
DOMINIKA ŠALKOVÁ (329.) – Lois Boissonová (FRA, 392.) 6:4, 6:3