Dvojnásobný smutek. Halepová je zraněná, nepomohli jí ani organizátoři grandslamu

- Marek Bartošík

Návrat Simony Halepové na okruh po trestu za doping rozhodně nejde podle plánů. Hvězdná Rumunka musela ve středu kvůli zranění kolene skrečovat utkání prvního kola na akci kategorie WTA 125 v Paříži. Ve francouzské metropoli se zároveň nebude moci zúčastnit grandslamového Roland Garros.

Aktuálně až číslem 1149 v žebříčku WTA je bývalá světová jednička Simona Halepová, která navíc po dopingovém skandálu nemůže využívat chráněný (speciální) ranking. Dvojnásobná grandslamová šampionka musí spoléhat výhradně na dobrou vůli organizátorů turnajů.

A té se jí nyní od pořadatelského týmu Roland Garros nedostalo. Ačkoliv Halepová oslavila na pařížské antuce v roce 2018 titul a zahrála si další dvě finále (2014, 2017), divoké neboli volné karty se od organizátorů nedočkala ani pro hlavní soutěž, ani pro kvalifikaci.

Dvaatřicetiletá Halepová se po návratu na okruh zúčastnila nejprve březnové tisícovky v Miami, kde nestačila na Paulu Badosaovou ve třech setech. Posléze mohla hrát díky volné kartě v Oeiras i Madridu, z těchto turnajů se ale kvůli nepřipravenosti omluvila.

Její teprve druhou zastávkou po ukončení vynucené pauzy tak byla stopětadvacítka v Paříži. V prvním kole proti Američance McCartney Kesslerové (123.) ale za stavu 7:5 a 2:3 kvůli problémům s kolenem skrečovala. Nakolik je její zranění vážné, zatím není jasné.

Halepová patřila v letech 2013 až 2022 k nejlepším tenistkám planety. Na pozici světové jedničky strávila celkem 64 týdnů, na elitním okruhu ovládla 24 turnajů včetně dvou grandslamů (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019). Od října 2022 nemohla hrát po dobu přibližně 17 měsíců kvůli užití zakázané látky roxadustat a nesrovnalostem ve svém biologickém pasu.