Siniaková v Hongkongu přejela běhavou Italku a zahraje si o druhý letošní titul

- Petr Sumbal

Kateřina Siniaková (85.) si zahraje v Hongkongu o titul, v semifinále přemohla Martinu Trevisanovou (42.) 6:4, 6:2. Nevysoká Italka je známá svou běhavostí a bojovností, ale ani to jí tentokrát proti odhodlané české tenistce nepomohlo. Siniaková nejprve vybojovala první set, který nabídl na obě strany hned pět brejků, a poté s přehledem získala i druhou sadu. Ve finále turnaje kategorie WTA 250 si Češka zahraje proti Kanaďance Leylah Fernandezové.

Kateřině Siniakové letošní šňůra asijských turnajů vychází. Po nepovedeném americkém turné si nejprve spravila náladu v Ning-po, kde uhrála čtvrtfinále. Poté sice vypadla hned v prvním kole pekingského turnaje, ale bohatě si to vynahrazuje nyní v Hongkongu, kde si v neděli zahraje o svůj druhý letošní titul, poté co v sobotním semifinále zdolala Italku Martinu Trevisanovou hladce 6:4, 6:2.

V prvním setu to bylo jako na houpačce. Siniaková se hned v úvodním gemu radovala z brejku, aby vzápětí sama přišla o své podání a bylo zase rychle vyrovnáno. Poté se dostala na chvíli na koně Italka, která vedla 3:1, jenomže také sedmadvacetiletá Češka přispěchala s bleskovou odpovědí a otočila díky dvěma brejkům stav na 5:3. Tuhle výhodu už si udržela a první set dopodávala, když hned první setbol proměnila nechytatelným bekhendem po čáře.

Od začátku druhého dějství měla Siniaková znovu herně navrch. V prvním gemu ještě brejkbol nevyužila, v tom třetím už ale ano a ještě více se vítězství přiblížila o další dva gemy později, kdy opět loupila podání soupeřky. Češka se sice nevyvarovala dílčího zaváhání, když v šesté hře ztratila podání, to ji ale v konečném zúčtování mrzet nemuselo, druhý set i celý zápas i přesto dotáhla do vítězného konce.

Na v pořadí třetí mečbol Siniakové hned dvakrát za sebou nevyšel nadhoz, což vyústilo ve varování od umpirového rozhodčího. Ani to ale blonďatou tenistku nerozhodilo, Siniaková v následné dlouhé výměně soupeřku udolala a mohla s širokým úsměvem zamířit na síť, podat si ruku se soupeřkou, kterou porazila za hodinu a 33 minut.

„Byla to velká bitva. Mám za sebou několik těžkých zápasů a jsem moc ráda, že jsem ve finále. Před zítřejším utkáním se musím hlavně uklidnit a zrelaxovat, protože to bude další velmi náročný zápas,“ znělo krátké hodnocení zápasu v podání české tenistky přímo na dvorci.

Ve finále se Siniaková utká o svou druhou letošní a celkem pátou trofej z turnajů WTA ve dvouhře s Leylah Fernandezovou, přemožitelkou Lindy Fruhvirtové ze čtvrtfinále. Jediný vzájemný duel s o šest let mladší Kanaďankou Siniaková prohrála, stalo se tak loni ve druhém kole French Open.

Prudential Hong Kong Tennis Open 2023 (ženy, CHN, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Martina Trevisanová (ITA, 42.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (85.) 4:6, 2:6