Davis Cup: Týden snů završen! Skvělí Češi zvítězili bez zaváhání i nad Srby

- Redakce

S něčím takovým se před výpravou na Davis Cup do Valencie vůbec nepočítalo! Český tým pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila chtěl bojovat o slušný výsledek a poprat se třeba nějakým způsobem o postup do listopadového play-off. Nakonec jsou to ale právě Češi, kteří celou skupinu C ovládli. A navíc bez jediné porážky! Po Španělech a Korejcích totiž porazili poměrem 3:0 i Srby. Vítězství zařídili už v singlech Jiří Lehečka a Jakub Menšík, Adam Pavlásek a Tomáš Macháč následně uspěli ve čtyřhře.

Macháč s Pavláskem potvrdili českou dominanci
Český daviscupový tým opustí Valencii s dokonalým zápasovým skóre 9:0! O poslední příspěvek na české konto se postarali Tomáš Macháč a Adam Pavlásek, kteří v závěrečné čtyřhře porazili srbskou dvojici Nikola Čačič, Novak Djokovič 7:5, 6:7(7) a 10:3. Češi tak vyřídili po Španělech a Korejcích poměrem 3:0 také tradičně silné Srby.

„Byl to kvalitní debl, protože proti nám stál Novak, který neskutečně returnuje a má velký přehled. Byla to výzva hlavně v tom vyhrát 9:0 a porazit Novaka, světovou jedničku, ač je čtyřhra samozřejmě jiná disciplína. Myslím, že to byla paráda pro všechny, protože byla plná hala,“ řekl za českou dvojici Pavlásek.

Lehečka dokonal senzaci, Češi ovládli základní skupinu
Sedmý zápas v řadě. Jiří Lehečka (30.) protáhl svou úctyhodnou daviscupovou sérii na sedm vítězství. Tentokrát jeho kvality pocítil Srb Laslo Djere (37.), kterého česká jednička porazila po dvou hodinách a pěti minutách 7:6(7), 7:5.

Po prvním setu, kterému dominovaly servisy obou hráčů a k žádnému brejku nedošlo, se Lehečka rychle ujal vedení 3:0. Náskok ale neudržel, Djeremu se povedlo ve skóre dotáhnout a srovnat na 4:4. Koncovka ale už zase patřila českému tenistovi.

Třicátý hráč světa sice napřed nevyužil na returnu tři mečboly v desáté hře, načež ale proměnil v pořadí druhý mečbol ve dvanáctém gemu a zajistil, že český tým senzačně vyhraje základní skupinu C, ve které byl přitom los extrémně náročný.

„Jsem moc rád, že se mi to takhle povedlo a že jsem týmu přispěl třemi body,“ uvedl Lehečka. „Kdyby mi to někdo řekl před začátkem turnaje, nevěřil bych tomu. Ale stalo se. Vnímám to jako výborný odrazový můstek pro další roky a jako zadostiučinění za to, čím jsme si v Davis Cupu museli v posledních letech projít.“

Menšík v singlové premiéře dominoval
Svou premiéru v daviscupové dvouhře absolvoval v sobotu osmnáctiletý Jakub Menšík (151.), který nahradil pro singl na pozici dvojky svého parťáka Tomáše Macháče. A první zápas to byl ze strany českého mladíka takřka dokonalý! Srba Dušana Lajoviče (52.) deklasoval za pouhých 54 minut 6:3, 6:2.

Menšík v utkání nečelil ani jednomu brejkbolu a prezentoval se výtečným servisem, ostatně nastřílel 11 es. V prvním setu se prosadil na returnu ve druhém gemu, ve druhé sadě pak zapsal brejky v první a páté hře. Český tým se po jeho vítězství ujal vedení 1:0 nad Srbskem a útočí na konečné první místo ve skupině.

„Cítím se určitě skvěle, je to dobrý pocit, že jsem při své premiéře v singlu na Davis Cupu takhle zvítězil. Pro mě to bylo hlavně mentálně velmi náročné. Myslím, že jsem ho rozhodil tím, jak dobře jsem servíroval a returnoval. To bylo v utkání rozhodující,“ zhodnotil Menšík.

Zápasy 5. hracího dne

Skupina A: Kanada – Chile 2:1
Alexis Galarneau (200.)
– Alejandro Tabilo (124.) 6:3, 7:6(5)
Gabriel Diallo (158.) – Nicolas Jarry (22.) 4:6, 4:6
Galarneau, Pospisil – Barrios Vera, Tabilo 6:3, 7:6(7)

Skupina B: Austrálie – Švýcarsko 3:0
Thanasi Kokkinakis (74.)
– Dominic Stricker (90.) 6:3, 7:5
Alex De Minaur (12.) – Marc-Andrea Hüsler (101.) 6:4, 6:3
Ebden, Purcell – Hüsler, Stricker 6:2, 6:4

Skupina C: Srbsko – Česko 0:3
Dušan Lajovič (52.) – JAKUB MENŠÍK (151.) 3:6, 2:6
Laslo Djere (37.) – JIŘÍ LEHEČKA (30.) 6:7(7), 5:7
Čačič, Djokovič – MACHÁČ, PAVLÁSEK 5:7, 7:6(7), 3:10

Skupina D: USA – Finsko 0:3
Mackenzie McDonald (39.) – Otto Virtanen (125.) 6:7(5), 6:1, 6:7(7)
Tommy Paul (13.) – Emil Ruusuvuori (57.) 6:7(1), 4:6
Krajicek, Ram – Heliovaara, Kaukovalta 7:6(6), 6:7(5), 8:10


Galerie