Azarenková se zapsala do historie turnajů WTA 1000. Mezi nejlepšími je i Kvitová

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Viktoria Azarenková překonala další milník ve své bohaté kariéře. Čtyřiatřicetiletá Běloruska jako první tenistka zaznamenala na turnajích kategorie WTA 1000 alespoň 200 vítězství. V nejlepší pětici se drží rovněž Petra Kvitová.

Azarenková na své dvousté vítězství dosáhla na probíhajícím turnaji Mutua Madrid Open, kde ve druhém kole porazila 6:3, 6:1 Tatianu Mariaovou.

Zkušená Běloruska během kariéry vyhrála celkem 10 titulů na turnajích kategorie WTA 1000, pětkrát pak prošla do finále. Naposledy triumfovala v roce 2020 v americkém Cincinnati. Jelikož s kariérou zatím rozhodně nechce skončit, dá se předpokládat, že počet vítězství na turnajích této kategorie bude nadále navyšovat.

Turnaje WTA 1000 byly na nejvyšším okruhu zavedeny v roce 2009 (pod názvem Premier Mandatory, ke změně názvu došlo v roce 2021, pozn. redakce). Od této sezony do této kategorie spadá celkem 10 turnajů. Azarenková v historické tabulce vede o 14 vítězství před Simonou Halepovou a o 18 výher před Caroline Wozniackou.

Na čtvrtém místě v počtu vybojovaných vítězství na turnajích WTA 1000 je usazena česká grandslamová šampionka Petra Kvitová, která na začátku tohoto roku přerušila kariéru kvůli těhotenství. Češka vyhrála na turnajích této kategorie dohromady 180 utkání. Na kontě má celkem devět trofejí.