Šílený maraton v Madridu! Žádost o kafe, sprcha z vedlejšího kurtu i výměna bez rakety

- Filip Lefenda

Úvodní kolo turnaje ATP Masters 1000 v Madridu nabídlo pořádný maraton. Zápas mezi Číňanem Ťün-čchengem Šangem a Corentinem Moutetem z Francie nabídl čtyřhodinovou bitvu, během níž se urodil i nejeden bizarní moment. Z postupu se nakonec radoval čínský teenager, v rozhodujícím tiebreaku třetího setu zvítězil nejtěsnějším rozdílem 12:10.

Zkrácenou hru museli absolvovat aktéři zdánlivě obyčejného utkání už v prvním setu, který trval rovných sto minut! Moutet ho ukončil vítězným bekhendovým volejem, jenže když hned zkraje druhého dějství přišel o servis a nabral ztrátu 0:3, bylo jasné, že do šaten se jen tak nepůjde.

Pětadvacetiletý Francouz, jenž se chováním řadí mezi kontroverznější tenisty, si proto u umpirové rozhodčí vyžádal kávu. „Viděl jsem to v televizi, Wawrinkovi kafe přinesli. Jen proto, že hraji na kurtu číslo 4, ho mít nemohu?“ hádal se pod vysokou židlí. „Nezáleží na tom, kde se hraje. Tenistům kávu neposkytujeme,“ vysvětlovala k Moutetově nevoli sudí.

Aktuálně 88. hráč žebříčku ATP se ovšem oblíbeného nápoje přeci jen dočkal. Během následující výměny stran mu ho zakoupil a předal jeden z přítomných diváků.

Tím ale výčet netradičních momentů nekončí. Moutetovi přísun kofeinu k obratu setu nepomohl. Poté, co v něm uhrál jen dva gemy, prohrával 0:3 i v závěrečné sadě. Právě při tomto skóre dostal během jedné z výměn nevyžádanou sprchu, která jej pokropila přes pletivo při úpravě vedlejšího kurtu. „Schytal jsem to vší silou,“ ukazoval svá záda rozhodčí a reklamoval, že přerušil výměnu. Ta přiznala, že si ničeho nevšimla, přesto nařídila rozehru opakovat, což se nelíbilo pro změnu Šangovi.

Moutet gem nakonec skrze odvrácený brejkbol otočil a vzápětí zlikvidoval manko brejku. Postupně se oba tenisté dostali až do druhého tiebreaku. První mečbol se v něm za stavu 5:5 zrodil opravdu kuriózně. Francouzi po servisu vylétla raketa daleko z ruky. Komicky ve výměně pokračoval a snažil se balon v rozporu s pravidly odehrát po soupeřově returnu alespoň nohou.

Devatenáctiletý Šang mečbol neproměnil, stejně jako následující čtyři. Za stavu 11:10 už ovšem šílené klání na šestý pokus přeci jen uzavřel a postoupil v Madridu z pozice papírového outsidera po výhře 6:7(9), 6:2 a 7:6(10) do druhého kola. V tom jej čeká domácí Alejandro Davidovich Fokina.