Debl proti Djokovičovi? Absolutně neskutečné, nečekali jsme to, radují se Češi

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Pomyslnou třešničkou na dortu pro český daviscupový tým byla v základní skupině C čtyřhra proti Srbům. Za balkánský celek překvapivě nastoupil Novak Djokovič, aby tuto disciplínu potrénoval se specialistou Nikolou Čačičem. Na druhé straně dvorce stanuli Adam Pavlásek s Tomášem Macháčem, kteří odkráčeli s vítězstvím 7:5, 6:7(7) a 10:3. Dovršili tím dokonalý týden ve Valencii, kde Češi ovládli všech devět dílčích zápasů!

„Byl to kvalitní debl, protože proti nám stál Novak, který neskutečně returnuje a má velký přehled. Myslím, že to byla paráda pro všechny, protože byla plná hala,“ liboval si Adam Pavlásek.

„Za mě to bylo absolutně neskutečné,“ přidal se jeho parťák Tomáš Macháč. „Nečekali jsme, že Djokovič nastoupí na čtyřhru. Jakmile jsme se to dozvěděli, nakopli jsme se, nechtěli jsme prohrát.“

Dvaadvacetiletý Macháč si tak stylově připsal premiérovou daviscupovou výhru ve čtyřhře. „Věděl jsem, že ve čtyřhře se můžu opřít o svůj servis i return, což je důležité. Nějaké deblové situace na síti jsou pro mě ještě těžké, ale dneska jsem předvedl kvalitní výkon. Adam měl vynikající servis a hrál skvěle na síti,“ pochválil svého kolegu tenista z Berouna.

A kudy vedla cesta k výhře proti světové jedničce Djokovičovi? „Ze začátku nám všechno vrátil, pak na returnu trošku odpadl a začal dělat chyby. Bylo vidět, že voleje na síti neumí úplně dohrávat,“ odtajnil zkušenější z českého dua Pavlásek.

Spolu s Macháčem posunuli český tým na zdánlivě nedosažitelnou metu, když vylepšili celkovou bilanci ve skupině na devět výher z devíti utkání. To je něco, o čem mohli na začátku týdne sotva snít.

„Určitě nám pomohlo, že se Alcaraz omluvil. S ním by to bylo ultra těžké,“ uznal Macháč. „Ale příležitosti jsme využili a všichni jsme makali. Byl to neskutečný týden, na který budu do konce života vzpomínat. Zaslouženě odjíždíme do Málagy.“

Do španělské Málagy zavítá na konci listopadu (21.–26.) také srbská parta kolem Djokoviče. Hvězdný Srb na pozápasové tiskovce vysvětlil svou účast v závěrečné čtyřhře, kdy už bylo o vítězství Čechů rozhodnuto.

„Celkově jsme splnili cíl kvalifikovat se do Málagy. I když jsme už prohrávali 0:2, byl to ten nejlepší trénink deblu pro Málagu. Moc spolu nehrajeme, já debl nehraju skoro vůbec. Chtěli jsme uspět a vyzkoušet si nějaké věci,“ nechal se slyšet Djokovič.

Srbská legenda za všechny účastníky utkání poděkovala početnému publiku, které vytvořilo v aréně Pabellón Fuente de San Luis fantastickou kulisu.

„Nečekal jsem, že tu bude tolik lidí na čtyřhru, hlavně na první set bylo narváno. Atmosféra byla neuvěřitelná. Doufám, že lidi přijdou i v Málaze, i když tam nebude španělský tým,“ doplnil Djokovič.

Davis Cup

Skupina C (Valencie): Srbsko – Česko 0:3
Dušan Lajovič (52.) – JAKUB MENŠÍK (151.) 3:6, 2:6
Laslo Djere (37.) – JIŘÍ LEHEČKA (30.) 6:7(7), 5:7
Čačič, Djokovič – MACHÁČ, PAVLÁSEK 5:7, 7:6(7), 3:10