Bejlek slaví životní skalp! V Madridu si vyšlápla na světovou pětadvacítku

- Jan Vojkůvka

Sára Bejlek vybojovala na Mutua Madrid Open svůj životní skalp! V utkání druhého kola porazila světovou pětadvacítku Annu Kalinskou za 81 minut hry po setech 6:1, 6:4. Česká tenistka si připsala druhé vítězství nad hráčkou z Top 50 v řadě a zároveň vyhrála druhé utkání na okruhu WTA.

Osmnáctiletá Bejlek, která v Madridu úspěšně prošla dvoukolovou kvalifikací, si připsala první skalp hráčky z Top 50 v úvodním kole. V něm porazila Rusku Annu Blinkovou po obratu 4:6, 6:3, 6:3 a připsala si první vítězství na turnaji WTA v kariéře. Ještě o poznání cennějšího skalpu dosáhla talentovaná česká tenistka v pátek.

Na kurtu se potkala s 25. hráčkou světového žebříčku Annou Kalinskou a tentokrát k vítězství potřebovala jen dvě sady!

Začátek zápasu se protáhl, v prvních třech gemech se šlo přes shody a obě tenistky si dokázaly vypracovat šance na brejk. Hráčky na podání však dokázaly hrozby zdárně odvracet, ale pouze do čtvrtého gemu. V něm poprvé udeřila Bejlek, jež prorazila servis Kalinské.

U toho se česká tenistka nezastavila a dokonce se jí povedlo zaznamenat šňůru sedmi her v řadě, po čemž vedla 6:1 a 2:0. Kalinská se však dokázala oklepat a sama předvedla úspěšnou sérii, když získala čtyři gemy a otočila vývoj druhého setu.

Bejlek se ale za stavu 2:4 opět zkoncentrovala a odmítla možnost rozhodujícího třetího dějství. Tentokrát to byla ona, komu se povedlo vybojovat čtyři hry v řadě na své konto. Zápas následně zakončila hned prvním proměněným mečbolem při vlastním podání.

V dalším kole se Bejlek může těšit na souboj s Američankou Ashlyn Kruegerovou, která si vyšlápla na světovou šestnáctku Jekatěrinu Alexandrovovou.

Postupem do třetího kola si navíc Bejlek zajistila vylepšení svého kariérního maxima ve světovém žebříčku, v němž se posune někam ke 120. místu. Postupnými krůčky se tak sune k vysněnému umístění v elitní světové stovce.