Premiéra o 53 minutách! Všechno bylo fajn, soupeře jsem zdeptal, hlásí Menšík

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Bum, prásk, bum a za 53 minut bylo hotovo! Jakub Menšík předvedl při své singlové premiéře na Davis Cupu excelentní výkon a ve slušně zaplněné aréně Pabellón Fuente de San Luis deklasoval zkušeného Srba Dušana Lajoviče 6:3 a 6:2. „Když jsem měl v zádech set a brejk, byl jsem v transu a užíval jsem si to. Všechno bylo fajn,“ radoval se Menšík.

Do arény Pabellón Fuente de San Luis dorazily tisíce fanoušků, aby mohly na vlastní oči vidět legendárního Novaka Djokoviče. Srbská hvězda nakonec místo dvouhry odpočívala, tenisoví příznivci ale mohli sledovat koncert Jakuba Menšíka.

Osmnáctiletý mladík zničil za necelou hodinu světovou dvaapadesátku Dušana Lajoviče, kterému nenabídl ani jeden brejkbol, trefil 11 es a při vlastním servisu ztratil nicotných pět fiftýnů. Po dvou deblových výhrách si tak připsal i první singlový úspěch v Davis Cupu.

Na kurtu jste strávil jenom 53 minut. Co říkáte na čas duelu?
Není to úplně vídané. (usmívá se) Hodně tomu nasvědčuje zdejší povrch. Kdyby to byla pomalá antuka, tak je to o něčem jiné. Oba jsme do toho hodně chodili, moc dlouhé výměny jsme nehráli.

Jak vám seděl velmi rychlý podklad kurtu?
Povrch je tady obrovský svišťák. Dobře jsem servíroval i returnoval a tím jsem ho úplně zdeptal a nepustil do rytmu. To bylo v utkání rozhodující. On rád hituje od základní čáry, ale k tomu se nedostal.

Čím jste překonal nervozitu?
Začátek byl trochu nervóznější z mé i jeho strany, ale hned ve druhém gemu jsem dobře zareturnoval. A tím, jak jsem ho brejkl, jsem se uvolnil a hrál jsem už dobře. Bylo vidět, že se soupeř hledá. Když jsem měl v zádech set a brejk, byl jsem v transu a užíval jsem si to. Všechno bylo fajn. On zkoušel všechno, úplně nesmyslně si stoupal na returny. Viděl jsem, že ho mám na lopatě.

Vnímal jste, že hrajete i pod přímým dozorem vašeho idolu Novaka Djokoviče?
Jen na začáteční ceremonii, kdy jsme si plácali, to byl zajímavý pocit. Jinak musím říct, že přímo na kurtu jsem ho ani nějak nevnímal. Dneska jsme hráli proti jeho týmu, takže samozřejmě podporuju Česko, ale jsem rád, že tady je a že se s ním můžu vidět a pobavit.

Přestože nehrálo Španělsko, hlediště bylo velmi slušně zaplněno. Jak jste reagoval?
Byla to hned první věc, o které jsme se všichni bavili, že přišlo docela dost lidí. Dělali jsme si srandu, že se 90 procent lidí přišlo podívat na Djokoviče, jak sedí na lavičce. Ale ne, není divu, je víkend, spousta lidí má volno. Hrát před takovým publikem bylo něco jiného než v předchozích dnech. Ale vyzkoušel jsem si to před dvěma týdny s Taylorem Fritzem na Louis Armstrong Stadium, kde bylo ještě o pár tisíc lidí víc. Myslím, že už jsem si na to zvykl, cítil jsem se komfortněji.

Davis Cup

Skupina C (Valencie): Srbsko – Česko
Dušan Lajovič (52.) – JAKUB MENŠÍK (151.) 3:6, 2:6


Galerie