Lehečka po Srbsku: Krásný zážitek, hrál jsem i za tmy. Co říká na Menšíka?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Na jedničku s hvězdičkou splnil Jiří Lehečka roli lídra českého daviscupového týmu. Jednadvacetiletý tenista ovládl všechny tři singlové zápasy bez ztráty setu, dokonalý týden ve Valencii zakončil triumfem 7:6(7) a 7:5 nad rozjetým Laslem Djerem, který dostal v srbské nominaci přednost před světovou jedničkou Novakem Djokovičem. „Líbilo se mi, že i když Djokovič nenastoupil a hrál jsem proti Djeremu, lidi fandili a užívali si každý moment. Byl to krásný zážitek,“ vyjádřil se Lehečka.

Pátý mečbol proti Laslovi Djeremu už Jiří Lehečka proměnil, a tak mohl velkolepě oslavit vítězství Čechů v základní skupině C na Davisově poháru. Jednadvacetiletý mladík vyskočil do vzduchu jako dříve Roger Federer a emotivně máchl zaťatou pěstí.

Poté už sdílel nádherné emoce s celým týmem, který překonal ve španělské Valencii veškerá očekávání i těch největších optimistů. Češi porazili poměrem 3:0 Španěly, Korejce i Srby!

Jak hodnotíte své působení ve Valencii?
Jsem moc rád, že se mi to takhle povedlo a že jsem týmu přispěl třemi body. Kdyby mi to někdo řekl před začátkem turnaje, nevěřil bych tomu. Ale stalo se. Vnímám to jako výborný odrazový můstek pro další roky a jako zadostiučinění za to, čím jsme si v Davis Cupu museli v posledních letech projít. Postup sem do Valencie jsme si opravdu vybojovali. Tady už sklízíme ovoce za to, jak tvrdě jsme pracovali. A povedlo se, je to fantazie.

Aréna byla velmi slušně zaplněna. Čekal jste něco podobného?
Samozřejmě, kdo by nepřišel na Novaka Djokoviče. Je to žijící legenda, nejúspěšnější tenista všech dob a jeden z nejlepších sportovců historie. Čekal jsem, že tady nebude prázdno. Ale líbilo se mi, že i když Djokovič nenastoupil a hrál jsem proti Djeremu, lidi fandili a užívali si každý moment. Byl to krásný zážitek. Myslím, že tolik lidí na Davis Cupu jsem dosud nezažil.

Mrzelo vás, že Djokovič proti vám nakonec nenastoupil?
Upřímně jsem si přál hrát s Novakem, moc jsem se těšil. Je to jedna z šancí, která se nepodaří jen tak. Ale už ráno jsem si myslel, že možná nenastoupí. Když nám bylo sděleno, že nehraje, nebylo to úplné překvapení. Během hodiny jsem se musel přeorientovat na soupeře, který má úplně odlišnou hru. Nebylo to nic jednoduchého, ale o to hezčí pro mě je, že jsem utkání zvládl.

Za stavu 5:4 v prvním setu v hale najednou zhaslo světlo. Co se stalo?
Asi vypadl proud. Hrál jsem za tmy ještě jeden míč, povedlo se mi ho vrátit a soupeř už ho neodehrál. Pak jsem vtipkoval s rozhodčí, jestli mi ho bude počítat. Stalo se mi to poprvé a byl to docela šok.

V Davis Cupu jste zapsal už sedmou singlovou výhru v řadě. Jak si ceníte této statistiky?
Je to krásné číslo, jsem za něj moc rád, kouká se na něj hezky. Ale rozhodně se budu snažit, aby to číslo ještě rostlo a abych byl schopný navazovat na to, co jsem tenhle týden odehrál.

Před vámi exceloval na kurtu Jakub Menšík. Co říkáte na jeho singlovou premiéru v Davis Cupu?
Kuba za poslední měsíc všem ukázal, že je tenista, který za mnou myslím do stovky přiskočí. Je potřeba zmínit, že tohle není Lajovičův nejsilnější povrch, ale na to se historie neptá. Kuba odehrál výborný zápas a předvedl světový tenis, zasloužil si to. Přeju mu jen to nejlepší. On je hodně autentický kluk. Je to dobrý parťák a nezkazí žádnou srandu. Je supr článkem týmu, dobře se adaptuje na situace.

Co pro vás znamená účast na play-off v Málaze, kam postupuje nejlepších osm týmů?
Bude to určitě veliká zkušenost. Myslím, že jsme si dokázali, že máme na to porážet velké týmy a hrát vyrovnané zápasy. Do Málagy pojedeme s dobrou náladou, protože i kapitán bude mít dost ulehčenou práci s výběrem sestavy. Nebude fixovaný na jednoho nebo dva hráče. Viděli jsme, že Tomáš Macháč i Kuba Menšík za sebe můžou naskočit. Adam Pavlásek zase přináší deblové myšlení a deblový cit a já na jedničce se to snažím tak nějak udržet. (směje se) Věřím, že to bude krásný konec tenisového roku.

Davis Cup

Skupina C (Valencie): Srbsko – Česko 0:3
Dušan Lajovič (52.) – JAKUB MENŠÍK (151.) 3:6, 2:6
Laslo Djere (37.) – JIŘÍ LEHEČKA (30.) 6:7(7), 5:7
Čačič, Djokovič – MACHÁČ, PAVLÁSEK 5:7, 7:6(7), 3:10