Prokletí newyorského grandslamu pokračuje. Světová čtyřka i letos předčasně končí

- Jan Vojkůvka

Je snad US Open pro ni zakleté? Světová čtyřka Jelena Rybakinová ani na šestý pokus nedokázala proklouznout do druhého týdne amerického grandslamu. Tentokrát jí bylo osudné střetnutí s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, které v noci na sobotu podlehla 3:6, 7:6(6), 4:6.

Na všech zbývajících grandslamových turnajích už Rybakinová dokázala dosáhnout na úspěch či slušný výsledek. Nejvíc se jí daří ve Wimbledonu, kde loni vyhrála, letos byla ve čtvrtfinále a v roce 2021 v osmifinále. Na Australian Open letos dokráčela až do finále a na Roland Garros byla před dvěma lety ve čtvrtfinále. Na US Open se však kazachstánská hvězda dál trápí.

V New Yorku startovala vítězka letošních turnajů v Indian Wells a Římě už pošesté, její bilance ale zrovna respekt nebudí. Teprve podruhé se prodrala do třetího kola, jednou vypadla v kole druhém, dvakrát hned v úvodní rundě a v roce 2018 při své premiéře v kvalifikaci.

Do zápasu proti Cirsteaové přitom vstupovala odpočatá. Ve druhém kole totiž na kurt vůbec nešla, když z turnaje kvůli nemoci odstoupila Australanka Tomljanovicová.

Proti Rumunce však Rybakinové vůbec nefungoval servis. Měla úspěšnost prvního podání jen 55 % a šestkrát si servis prohrála. Nebylo jí tak vůbec nic platné, že se sama čtyřikrát prosadila na returnu.

Celkově se ovšem dá říct, že Rybakinové závěrečný grandslam sezony nesedí. Přípravu před US Open měla kvalitní, dokonce si zahrála semifinále v Montréalu. Stejně jako v uplynulých letech se jí však nepovedlo zlomit newyorské prokletí.