US Open: Menšík poprvé v kariéře pronikl do hlavní soutěže! Macháč nestačil na Chorvata

- Redakce

Kvalifikace US Open vyvrcholila kvůli dešti netradičně až v sobotu. Grandslamový debutant Jakub Menšík si dvousetovou výhrou nad zkušenějším krajanem Zdeňkem Kolářem zajistil místo v hlavní soutěži. Tomáš Macháč neuspěl v souboji se skvěle servírujícím Chorvatem Bornou Gojem.

Menšík pronikl do hlavní soutěže US Open!
Sedmnáctiletý Jakub Menšík (191.), který v New Yorku debutoval v grandslamové kvalifikaci, si poprvé v kariéře zahraje také hlavní soutěž! Ve finálovém kole kvalifikace jej čekalo pikantní derby se Zdeňkem Kolářem (176.), kterého dokázal porazit ve dvou setech 7:5, 6:4.

Kolář v utkání zapsal na své konto pouze jeden brejk, když na začátku zápasu stáhl ztrátu brejku. Od té chvíle dominovaly zápasu servisy a pouze Menšíkovi se povedlo ještě dvakrát udeřit na returnu. Napřed rozhodl první set v jedenácté hře, načež ve druhém dějství prorazil Kolářův servis v pátém gemu.

„Bylo dnes vedro, ty podmínky byly zase jiné. Fyzicky jsem byl ze 2. kola trochu rozbitý, ale držel jsem tempo zápasu a podařilo se mi eliminovat Zdeňkovy silné stránky. To asi i rozhodlo, Zdeněk je velmi kvalitní hráč od základní čáry, jsem rád, že jsem ho i v tomhle dokázal přehrát,“ liboval si po postupu do hlavní fáze Menšík.

Stále teprve 17letý tenista vyhlížel už i další program na US Open. „Půjdu si to hlavně užít. Je to moje premiéra na grandslamu. Nemám co ztratit, jsem tady nejmladší a můžu si zahrát proti velmi kvalitním hráčům, kteří na tu ATP úroveň patří a já budu dělat všechno pro to, abych je dokázal potrápit,“ dodával odhodlaně.

V úvodním kole mu los přidělil jako soupeře 60. hráče žebříčku Gregoira Barrereho.

Zdeněk Kolář po utkání s Jakubem Menšíkem
„Kuba byl dnes o pár balónu lepší, výborně servíroval. To byl dnes asi největší rozdíl. Na returnu to bylo dost těžké, já se snažil pracovat se svojí hrou. Byl to hodně vyrovnaný zápas, oba jsme podali dobrý výkon, bylo to pěkné utkání,“ zůstával pozitivní Kolář poté, co jeho cestu do hlavní soutěže zastavil Menšík.

„Já jsem hlavně rád za svou předvedenou hru, kterou jsem se tady prezentoval. Dva zápasy jsem vyhrál, třetí o kousek nevyšel, ale věřím, že když půjdu touhle cestou a budu podávat takové výkony, že to bude jenom lepší,“ zůstával zkušený český tenista pozitivní s výhledem do budoucna.

Macháč se na US Open nekvalifikoval
Tomáš Macháč (123.) skončil na US Open před branami hlavní soutěže. Dvaadvacetiletý Čech prohrál ve finále kvalifikace s Chorvatem Bornou Gojem (106.) po necelé hodině a půl boje 6:7(5) a 2:6.

Vytáhlý Chorvat čelil v utkání jedinému brejkbolu, který v posledním gemu odvrátil, a celkem nasázel deset es. Macháč nevyužil v tiebreaku náskok 5:4 s minibrejkem, do druhého dějství vstoupil dvěma ztracenými servisy a toto manko už nedohnal.

„Na servisu jsem dnes nehrál optimálně, měl jsem podle mě úspěšnost kolem 50 %. Docela dobře jsem hrál zezadu, soupeř ale skvěle servíroval,“ neskrýval Macháč zklamání bezprostředně po utkání.

„Začátek druhého setu zahrál dobře soupeř, já jsem ale úplně pokazil třetí gem na servisu. Měl jsem 30:15, zkazil jsem dva forhendy…,“ smutnila česká dvojka žebříčku.

„Kvalifikace je náročná, je těžké jí projít. Všichni hráči jsou kvalitní, vyhrát tři zápasy na tomhle povrchu je těžké, zvlášť s tak dobrými hráči.“

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
JAKUB MENŠÍK (191.) – ZDENĚK KOLÁŘ (176.) 7:5, 6:4
Borna Gojo (CRO, 106.) – TOMÁŠ MACHÁČ (123.) 7:6(5), 6:2

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.