Pro sport je to strašné. Hrozný pohled, kritizuje nový formát čtyřhry grandslamový šampion

- Filip Lefenda

ATP testuje v Madridu nový systém čtyřhry, který má párovou disciplínu zatraktivnit fanouškům a zapojit do ní více singlistů. Tento záměr ovšem zkraje měsíce ihned po oznámení vyvolal vlnu kritiky. A nyní se ozval i jeden z nejpovolanějších – bývalý druhý hráč světa Bruno Soares.

Deblová část mužské tisícovky v Madridu odstartuje zápasy prvního kola v úterý. Z 32 dvojic bylo v pavouku rezervováno hned 16 míst pro tenisty na základě jejich žebříčku ve dvouhře. To ovšem znamená, že přijdou o možnost startovat na štědře dotované akci mnozí debloví specialisté, pro které je čtyřhra hlavním zdrojem obživy.

Po oznámení ze začátku měsíce zaplavila sociální sítě vlna kritiky a nesouhlasných názorů z řad tenisových příznivců. Někteří dokonce nařkli Asociaci tenisových profesionálů (ATP) z toho, že se snaží párovou disciplínu zničit.

K tématu přidal den před startem ostře sledované soutěže svůj postřeh i bývalý druhý hráč světa Bruno Soares. „Záměrně jsem se svým názorem na nový formát čtyřhry čekal na to, až bude zveřejněn turnajový los,“ napsal v současnosti dvaačtyřicetiletý Brazilec, jenž odehrál poslední zápas profesionální kariéry na předloňském US Open.

Nejde přitom o to, že by se měla divákům představit výhradně dua složená z hvězdných singlistů. V rozpisu figurují třeba Němec Benjamin Hassan (1165. pozice v deblovém pořadí) s Jordáncem Abdulláhem Šelbajhem (376.), Ital Flavio Cobolli (1391.) s Brazilcem Thiagem Monteirem (bez žebříčku) či Argentinec Pedro Cachín (438.) s Rusem Pavlem Kotovem (737.). Asi ani není potřeba zmiňovat, že spolu všechny dvojice v tomto složení budou hrát vůbec poprvé.

„Je to hrozný pohled. Mít v pavouku pár, který je 441. na světě, je pro tento sport strašné,“ nebral si servítky vítěz šesti grandslamových titulů.

„Dobrý pokus, mizerný výsledek,“ pokračoval majitel 35 trofejí z elitního okruhu. „Chyby se ale stávají proto, abychom se z nich poučili. Pojďme se vrátit ke starému formátu,“ vybídl na závěr svého příspěvku na sociální síti X Soares.

Do čtyřhry v Madridu zasáhne jediný Čech. Adam Pavlásek se svým osvědčeným parťákem Arielem Beharem z Uruguaye vyzvou v úvodním kole desátý nasazený salvadorsko-chorvatský tandem Marcelo Arevalo, Mate Pavič. Kompletní los najdete na oficiálním webu turnaje.