Macháč smutnil po finále kvalifikace: Nehrál jsem optimálně, pokazil jsem si to sám

- Daniel Gargulák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Loni prošel Tomáš Macháč do hlavní soutěže US Open, letos jeho cestu zastavil velmi náročný protivník v podobě Chorvata Borny Goja ve třetím, finálovém kole kvalifikace. Macháče v klíčovém klání nepodržel vlastní servis, ve druhém setu již dominoval soupeř (6:7, 2:6).

„Na servisu jsem dnes nehrál optimálně, měl jsem podle mě úspěšnost kolem 50 %. Docela dobře jsem hrál zezadu, soupeř ale skvěle servíroval,“ neskrýval Macháč bezprostředně po utkání.

První sada byla přitom vyrovnaná ve všech ohledech, i český tenista si držel spolehlivě svůj servis, o vítězi prvního setu musel rozhodnout až tiebreak. Druhá sada byla pro loňského úspěšného kvalifikanta oproti té první jako den a noc.

„Začátek druhého setu zahrál dobře soupeř, já jsem ale úplně pokazil třetí gem na servisu. Měl jsem 30:15, zkazil jsem dva forhendy…,“ smutnila česká dvojka žebříčku.

Gojo navíc hrál skvělý zápas, brejků Macháčova podání dokázal znamenitě využít. „Když vám dá soupeř dva brejky a pomáhá si svým servisem, tak už je to těžké.“

Zrádné kvalifikační síto tentokrát mladého českého tenistu zastavilo po dvou skvělých výkonech v prvních dvou kolech nejkrutějším způsobem ve svém samotném finále.

„Kvalifikace je náročná, je těžké jí projít. Všichni hráči jsou kvalitní, vyhrát tři zápasy na tomhle povrchu je těžké, zvlášť s tak dobrými hráči.“

Macháč navíc sympaticky ocenil i kvality svého soupeře. „Gojo klidně může v hlavní soutěži projít do třetího kola. Já musím zlepšit svoji hru, být stabilnější a pokud možno nehrát ty kvalifikace,“ dodával odhodlaně závěrem.

Tomáš Macháč se chystá po konci v kvalifikaci na challenger, následně pocestuje s českým týmem na Davis Cup do španělské Valencie.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Borna Gojo (CRO, 106.) – TOMÁŠ MACHÁČ (123.) 7:6(5), 6:2