Pohádka o Menšíkovi na US Open: Moc si toho vážím, zářil po postupu do hlavní soutěže český talent

- Daniel Gargulák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Jakub Menšík se při premiérové účasti na grandslamu dokázal rovnou kvalifikovat do hlavní soutěže, když ve finálovém kole porazil Zdeňka Koláře 7:5, 6:4. V 17 letech! „Půjdu si to hlavně užít. Je to moje premiéra na grandslamu. Nemám co ztratit, jsem tady nejmladší a můžu si zahrát proti velmi kvalitním hráčům,“ byl plný nedočkavosti Menšík po úspěšné kvalifikaci US Open.

Vraťme se ale nejprve zhruba o měsíc zpátky. 2. srpna, challenger v Liberci. Jakub Menšík skrečuje utkání s čerstvým šampionem z Itálie Vítem Kopřivou.

Diagnostika? Natržený přitahovač.

Pro jiné by znamenala dlouhé léčení, Menšík ale udělal všechno pro to, aby o svůj první grandslam nepřišel. A povedlo se mu to se vší parádou, český talent prolétl kvalifikací až do hlavní soutěže.

„Od začátku turnaje jsem věděl, že bude nesmírně těžké uhrát jakýkoliv výsledek a kvalifikovat se. Ten pavouk je nabitý, o to víc si cením toho, že jsem dokázal projít třemi těžkými zápasy a že si zahraju hlavní soutěž,“ zářil Menšík.

„Každý zápas byl velmi specifický, kdybych měl ale vybrat jeden, tak to byl včerejší (2. kolo s Riedim, které bylo odloženo a několikrát přerušeno, pozn. red.), kde jsem musel podstupovat pauzy. Celkově jsem ho hrál myslím i nejdéle.“

Český tenista odehrál v kvalifikaci tři náročná utkání, každé bylo ale náročné úplně jinak. „Každý zápas měl své. I když to bylo 1. kolo, nebo i teď se Zdeňkem 3. kolo, tak se mi zdálo, že všichni tady hrají podobně a ta konkurence je veliká.“ 

Menšík navíc nakonec po vypadnutí Tomáše Macháče byl jediným, kdo dokázal projít zrádnou kvalifikací až do hlavní soutěže. V kvalifikaci přitom startovalo hned deset českých tenistů a tenistek.

„Držím český prapor!“ pravil s humorem mladík z Prostějova. „Jsem rád, že i takhle jsem tu statistiku trochu podržel. Mrzí mě, že jsem z kvalifikace prošel sám, na druhou stranu jsem ale samozřejmě rád. Snad ten prapor budu držet dál i v hlavní soutěži,“ hlásil odhodlaně.

Ani zkušenější Zdeněk Kolář, který je Menšíkovi dobrým kamarádem, nedal svému příteli ani centimetr kurtu zadarmo.

„Bylo dnes vedro, ty podmínky byly zase jiné. Fyzicky jsem byl ze 2. kola trochu rozbitý, ale držel jsem tempo zápasu a podařilo se mi eliminovat Zdeňkovy silné stránky. To asi i rozhodlo, Zdeněk je velmi kvalitní hráč od základní čáry, jsem rád, že jsem ho i v tomhle dokázal přehrát,“ liboval si po postupu do hlavní fáze Menšík.

Do finále kvalifikace přitom nastupoval doslova oblepený. „Měl jsem oblepenou botu, při každém skluzu mi praskaly tkaničky, takže to byl spíš technický problém. Ruku jsem zatejpoval trochu preventivněji. Po minulém zápase jsem cítil trochu tužší triceps, ale nešlo o nic vážného, nijak mě to neomezovalo,“ vysvětloval Menšík.

A co dál v hlavní soutěži? Může Menšík ještě udělat díru do světa i v ní? V kvalifikaci o svém potenciálu jednoznačně přesvědčil.

„Půjdu si to hlavně užít. Je to moje premiéra na grandslamu. Nemám co ztratit, jsem tady nejmladší a můžu si zahrát proti velmi kvalitním hráčům, kteří na tu ATP úroveň patří. Já budu dělat všechno pro to, abych je dokázal potrápit,“ nemohl se rodák z Prostějova dočkat startu hlavní soutěže.

V 1. kole Menšík vyzve 60. hráče světa Francouze Gregoira Barrereho.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
JAKUB MENŠÍK (191.) – ZDENĚK KOLÁŘ (176.) 7:5, 6:4