Homosexuální tenisté mají v Saúdské Arábii zajištěnou bezpečnost, hlásí přední hráčka WTA

- Jan Vojkůvka

Přesun Turnaje mistryň do Saúdské Arábie provází kontroverze a protesty řady bývalých tenistek i tenisových příznivců. Nejde přitom jen o to, že v Saúdské Arábii jsou práva žen na velmi nízké úrovni. Jde také o fakt, že sexuální menšiny jsou v této zemi potírány a členům tzv. LGBT komunity hrozí vězení a zbičování. Tenistkám, které si zvolily pro cestu životem partnerky stejného pohlaví, však nic takového nehrozí, jak prohlásila světová jedenáctka Darja Kasatkinová.

Zákony Saúdské Arábie jsou pro evropskou „bublinu“ poněkud nepochopitelné. Země potírá homosexualitu skutečně brutálně, když vedle vězení viníky za trest také bičuje, pokutuje a v určitých případech trestá i smrtí. Homosexualita je totiž v této zemi považována za amorální a práva sexuálních menšin nejsou vládou uznávána.

Jelikož se ale Saúdská Arábie snaží „jít s dobou“, tak už v roce 2023 zástupci země ohlásili, že turisti z řad sexuálních menšin jsou v zemi vítáni. Tedy, za určitých podmínek.

I proto panují obavy o bezpečnost i v případě některých tenistek, které by se Turnaje mistryň mohly zúčastnit a otevřeně se přihlásily k LGBT komunitě. To je příklad i světové jedenáctky Darji Kasatkinové, která si zahrála WTA Finals v roce 2022 a letos je prozatím v pořadí žebříčku WTA Race na desátém místě.

Kasatkinová pochopitelně řešila, zda by se mohla do Saúdské Arábie vypravit, aniž by byla ohrožena její bezpečnost. Dle jejího vyjádření pak byla ujištěna, že jí nic nehrozí.

„Dostala jsem záruky, že budu v pořádku,“ odpověděla světová jedenáctka na otázku BBC Sport, zda by homosexuální tenisté měli cítit nějaké obavy, pokud se nějakého turnaje v Saúdské Arábii zúčastní. Vedle Turnaje mistryň se totiž v Saúdské Arábii hraje také Next Gen ATP Finals a plánují se i další akce.

Ještě loni během Wimbledonu přitom zmínky o přesunu WTA Finals do Saúdské Arábie kritizovala: „Existuje mnoho problémů týkajících se této země,“ uvedla tehdy. Její názor se ale postupem času změnil.

„Vidíme, že Saúdové se nyní velmi zajímají o sport, chtějí ho rozvíjet. A pokud to dá příležitost tamním lidem a mladým dětem a ženám, aby ten sport skutečně viděli, aby se na něj mohli dívat, mohli ho hrát, mohli se ho účastnit, tak si myslím, že je to skvělé,“ uvedla během Mutua Madrid Open, kde postoupila do osmifinále.

Podle prezidenta Saúdské tenisové federace Arije Almutabaganiho jsou poměry v Saúdské Arábii stejné jako v Kataru či Spojených arabských Emirátech, kde se pravidelně turnaje WTA pořádají. Homosexuální tenisté a tenistky se tak dle něho nemají čeho obávat. Pokud nebudou zbytečně provokovat...

„Lidé se mohou chovat tak, jak chtějí. Nikdo neříká, jak se můžete nebo nemůžete chovat. Jen musíte pochopit, že každá země má svá pravidla a tradice,“ uvedl. „Je to totéž jako v Dubaji. Jak se chovají v Dubaji? Jsme stejní, všichni jsme sousedé,“ dodal s odkazem na země v okolí Saúdské Arábie.