Wimbledon: Vondroušová skolila světovou dvanáctku! Postup slaví i Bouzková a Lehečka

- Redakce

Premiérové postupy do třetího kola Wimbledonu ve čtvrtek slaví Markéta Vondroušová a Jiří Lehečka. Marie Bouzková ve druhém kole ukončila singlovou kariéru Anett Kontaveitové. Ve velkých bolestech dohrávala své utkání Karolína Muchová, která nestačila na Jule Niemeierovou. Barbora Strýcová svedla s Magdou Linetteovou tříhodinovou bitvu, kterou ale nakonec prohrála ve třech setech. Na turnaji končí ve dvouhře rovněž Barbora Krejčíková, Linda Nosková a Kateřina Siniaková.

Lehečka řádil na servisu i returnu
Suverénním výkonem přejel Jiří Lehečka (37.) nasazenou osmnáctku letošního Wimbledonu Francisca Cerundola (19.) a slaví premiérový postup do třetího kola travnatého grandslamu! Český tenista zvítězil za pouhých 87 minut 6:2, 6:2, 6:2, když v utkání znovu netratil ani jednou podání.

Lehečkovi se povedlo navázat na výhru třikrát 6:4 nad Sebastianem Ofnerem, proti němuž si udržel všechny servisy a ve stejném duchu pokračoval i proti Cerundolovi. Papírově to přitom měl být těžší zápas, Argentinec totiž vyhrál generálku v Eastbourne.

Jenže Lehečka prokázal své nesporné kvality a nejen, že skvěle servíroval, ale navíc doslova řádil na returnu. Cerundolovi ve všech setech prorazil podání hned dvakrát a svižné utkání doslova ovládl.

„Dnes i včera jsem se na kurtu cítil dobře, dnes ještě o něco lépe. Bylo to o jednom: nepustit soupeře k tomu, co chce hrát. A to se mi dařilo přesně tak, jak jsem si představoval. Věděl jsem, že Cerundolo má rád více času na míč a rád diktuje tempo hry. Taktika byla jednoduchá: nedat mu čas, aby mohl něco vymyslet,“ ozřejmil Lehečka.

O postup do osmifinále Wimbledonu si Lehečka zahraje s Američanem Tommym Paulem (15.).

Bouzková ukončila kariéru Kontaveitové
Marie Bouzková (33.) zvládla duel s loučící se Anett Kontaveitovou (81.) bravurně. Česká tenistka zvítězila hladce ve dvou setech 6:1, 6:2 a ukončila tím singlovou kariéru bývalé světové dvojky.

Estonka už dříve avizovala, že kvůli chronickým problémům se zády není schopná zápasy dohrávat bez bolestí, a tak Wimbledon bude jejím posledním turnajem v kariéře. V prvním kole zvládla souboj s Italkou Stefaniniovou, v kole druhém jí však stopku vystavila právě Bouzková.

Česká tenistka v utkání ani jednou neztratila podání a na returnu se prosadila hned čtyřikrát. V prvním setu zaznamenala brejky ve druhé a šesté hře, ve druhé sadě pak získala od stavu 1:2 pět her v řadě.

„Dneska jsem se cítila moc dobře. Myslím, že to byl dobrý zápas. Nebyl tam žádný výpadek, hrála jsem si to svoje a cítila jsem se dnes moc dobře,“ hodnotila utkání Bouzková. „Od prvního do posledního míčku jsem hrála konzistentně. Zároveň jsem si pro to i šla, když se dalo.“

V dalším kole čeká na Bouzkovou utkání proti Caroline Garcíaové (5.).

Vondroušová si poradila se světovou dvanáctkou
Velmi cenný skalp na trávě vybojovala na Wimbledonu Markéta Vondroušová (42.). V utkání druhého kola porazila Rusku Veroniku Kuděrmetovovou (12.) za pouhou hodinu a půl dvakrát 6:3.

Vondroušová si v prvním setu vypracovala vedení 4:1 s výhodou dvou brejků. Byť Kuděrmetovová jeden brejk získala zpět, nakonec se české hráčce podařilo zvýraznit své vedení, když v devátém gemu znovu prorazila soupeřce servis.

Ve druhém setu už Vondroušová eliminovala všechny možné hrozby soupeřky a nepovolila jí ani jeden brejkbol. V šesté hře se prosadila na returnu a duel následně postupnými krůčky dopodávala.

„Byl to jeden z nejlepších zápasů, které jsem na trávě odehrála. Utkání bylo těžké, i když skóre vypadá dobře. Věděla jsem, že ona skvěle podává, je agresivní a má dobrou hru na trávu. Nechtěla jsem s ní vyměňovat zezadu a chtěla jsem jí to zhnusit, aby nevěděla, co přijde. Myslím, že se mi to dařilo dobře,“ shrnula Vondroušová.

Ve třetím kole čeká na Vondroušovou utkání s Chorvatkou Donnou Vekičovou (21.).

Strýcová padla po tříhodinovém boji
Barbora Strýcová (623.) absolvovala ve Wimbledonu v rámci druhého kola náročnou tříhodinovou řež, avšak nakonec se smutným koncem. Velezkušená česká tenistka prohrála s 23. nasazenou Magdou Linetteovou (24.) z Polska 4:6, 7:6(6), 3:6 a v All England Clubu bude dál pokračovat už jen v deblových soutěžích.

Po prvním setu, v němž bylo k vidění hned pět brejků, z toho třikrát ztratila podání Strýcová, dokázaly obě hráčky ve druhé sadě mnohem lépe servírovat. Souboj nakonec dospěl do tiebreaku, v němž Strýcová čelila dokonce mečbolu, ale odvrátila ho a strhla prostřední dějství na svou stranu.

Rozhodující set ale už lépe vyšel polské tenistce. Ta nepovolila soupeřce ani jeden brejkbol a po brejcích ve třetím a devátém gemu mohla začít slavit postup do třetího kola.

„Mohla jsem být drzejší a aktivnější. Nejvíc se mi povedl tiebreak, ve kterém jsem do toho šla naplno. A ona mi pak pomohla několika chybami. Škoda, že jsem trochu blbě ztratila servis ve třetím setu,“ řekla Strýcová, která okomentovala také stav zraněného palce na noze.

„Bolí mě strašně! Stejně jako ta moje zpropadená achilovka. V zápalu boje na bolest zapomenete. Jen když jsem couvala na smeč, ucítila jsem ho. Ale kvůli tomu jsem neprohrála,“ dodala.

Muchová se v prvním kole zranila, dohrávala v bolestech
Dvojnásobná wimbledonská čtvrtfinalistka Karolína Muchová (16.) neuspěla v úvodním kole travnatého grandslamu proti loňské čtvrtfinalistce z All England Clubu Jule Niemeierové (103.) a s turnajem se musí rozloučit. Česká tenistka prohrála za dvě hodiny a 45 minut 4:6, 7:5, 1:6.

Bylo zřejmé, že Muchové schází herní praxe, jelikož po postupu do finále Roland Garros neodehrála žádné utkání na trávě. A wimbledonský pažit jí nadělal spoustu problémů. Když už se zdálo, že se do toho Muchová dostává, přišlo hodně nepříjemné zranění.

Po ztrátě servisu na začátku třetí sady šestadvacetiletá Češka nepříjemně podklouzla, upadla a poranila si pravou nohu či kyčel. Nechala se v šatně ošetřit a vrátila se na dvorec, nicméně ve zbytku utkání ji provázely velké bolesti, které se snažila rozdýchávat. Niemeierová neměla posléze ve třetí sadě už velké problémy s tím, aby duel dovedla do vítězného konce.

„Ještě neznám rozsah zranění, ale něco je špatně s kyčlí. Snad nejde o nic vážného. Zranění sice ovlivnilo zápas, ale i bez něj by bylo těžké zvítězit. Po pádu už jsem nebyla stoprocentní. Je to prostě zklamání,“ litovala Muchová.

Krejčíková skrečovala kvůli zranění nohy
Barbora Krejčíková (11.), kterou trápila noha už během utkání prvního kola, svůj zápas druhé rundy na Wimbledonu nedokončila. Už po prvním setu souboje s šestnáctiletou Mirrou Andrejevovou (102.) si musela nechat ošetřovat bolestivé místo nad chodidlem. Za stavu 3:6 a 0:4 však už neviděla smysl v tom, aby se dál na dvorci trápila a utkání kvůli zranění vzdala.

„Víceméně od začátku zápasu jsem měla problémy, které byly způsobeny včerejším špatným došlápnutím. Bohužel se to dostalo do fáze, kdy jsem nemohla pokračovat dál. Je to spíš kotník než chodidlo, diagnózu zatím nemám,“ uvedla zklamaná Krejčíková.

Česká tenistka má na Wimbledonu startovat ještě ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou, otázkou však je, jestli se dokáže dát zdravotně dohromady.

Siniaková další výhru nepřidala, loučí se ve 2. kole
Kateřina Siniaková (32.) svou vítěznou šňůru na trávě neprodloužila. V souboji s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou (60.) prohrála ve dvou setech 4:6, 1:6.

Siniaková sice vstoupila do utkání velmi dobře a prorazila Ukrajince hned v prvním gemu podání, ale pak o něj sama dvakrát přišla a ve zbytku úvodní sady už svými brejky jen doháněla nabranou ztrátu. Ač se jí povedlo srovnat stav střetnutí, v desáté hře znovu prohrála podání a první dějství tak ztratila.

Druhý set nabídl trochu jiný obrázek. Kateřině se nedařilo na returnu dosáhnout ani na jeden brejkbol a začala tahat za kratší konec provazu. Marně hledala recept na hru rozjeté Curenkové, přišla o servis ve druhém a šestém gemu a s wimbledonskou dvouhrou se tak musela rozloučit ve druhém kole.

Nosková překvapivě padla s Galfiovou
Linda Nosková (45.) nedokázala v úvodním kole Wimbledonu využít příznivého losu a prohrála s Maďarkou Dalmou Galfiovou (126.) po takřka dvou hodinách 7:6(6), 2:6 a 2:6.

V utkání bylo patrné, že mladé české tenistce nesedí hra na trávě tolik, jak by potřebovala. Měla problémy s odskoky míčků i timingem úderů. I proto za celý zápas nedokázala proměnit ani jeden brejkbol.

Galfiová si totiž dokázala skvěle pomáhat servisem. V utkání měla úspěšnost po prvním podání 78 % a k tomu nasázela 14 es. Navíc trefila hned 41 vítězných úderů a zaznamenala jen 22 nevynucených chyb. Nosková měla bilanci 25-39 a ve druhém i třetím setu si dvakrát prohrála podání.

„Nebyl to rozhodně výkon, který odpovídal mému žebříčku, nebo jak bych měla hrát. Docela zklamání. Jsem ale ráda, že jsem se k tomu prvnímu zápasu nějak dostala,“ podotkla Nosková, která musela kvůli dešti čekat dva dny, než zápas prvního kola odehrála. „Myslela jsem si, že se do toho dostanu v pohodě. Nemohla jsem ale skoro vůbec trénovat. Bohužel. Měly jsme to obě stejně. Ale já jsem nedokázala pár míčků pohlídat."

Broady zaskočil světovou čtyřku
Čtvrtý hráč světa Casper Ruud se loučí s Wimbledonem už ve druhém kole! Nad jeho síly byl až 142. tenista žebříčku ATP Liam Broady, s nímž norská hvězda prohrála 4:6, 6:3, 6:4, 3:6 a 0:6.

Vybrané zápasy 4. hracího dne Wimbledonu

2. kolo dvouhry mužů
Francisco Cerundolo (ARG, 19.) – JIŘÍ LEHEČKA (37.) 2:6, 2:6, 2:6
Tomás Martín Etcheverry (ARG, 32.) – Stan Wawrinka (SUI, 88.) 3:6, 6:4, 4:6, 2:6
Lorenzo Musetti (ITA, 16.) – Jaume Munar (ESP, 109.) 6:4, 6:3, 6:1
Jan Choinski (GBR, 164.) – Hubert Hurkacz (POL, 18.) 4:6, 4:6, 6:7(3)
Andrej Rubljov (7.) – Aslan Karacev (50.) 6:7(4), 6:3, 6:4, 7:5
Denis Shapovalov (CAN, 29.) – Gregoire Barrere (FRA, 49.) 6:3, 6:4, 7:6(7)
Liam Broady (GBR, 142.) – Casper Ruud (NOR, 4.) 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, 6:0
Milos Raonic (CAN, 849.) – Tommy Paul (USA, 15.) 4:6, 6:7(4), 7:6(4), 4:6
Daniil Medveděv (3.) – Adrian Mannarino (FRA, 35.) 6:3, 6:3, 4:4x přerušeno
Frances Tiafoe (USA, 10.) – Dominic Stricker (SUI, 117.) 7:6(11), 6:4, 6:2
Mikael Ymer (SWE, 59.) – Taylor Fritz (USA, 9.) 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:2
Andy Murray (GBR, 40.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 6:7(3), 7:6(2), 6:4x přerušeno

1. kolo dvouhry mužů
Matteo Berrettini (ITA, 38.) – Lorenzo Sonego (ITA, 42.) 6:7(5), 6:3, 7:6(7), 6:3
Kimmer Coppejans (BEL, 188.) – Alex De Minaur (AUS, 17.) 7:6(5), 3:6, 3:6, 6:7(2)
Alexander Zverev (GER, 21.) – Gijs Brouwer (NED, 153.) 6:4, 7:6(4), 7:6(5)

2. kolo dvouhry žen
KATEŘINA SINIAKOVÁ (32.) – Lesja Curenková (UKR, 60.) 4:6, 1:6
Veronika Kuděrmetovová (12.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) 3:6, 3:6
Magda Linetteová (POL, 24.) – BARBORA STRÝCOVÁ (623.) 6:4, 6:7(6), 6:3
Mirra Andrejevová (102.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) 6:3, 4:0 skreč
MARIE BOUZKOVÁ (33.) – Anett Kontaveitová (EST, 81.) 6:1, 6:2
Elise Mertensová (BEL, 28.) – Elina Svitolinová (UKR, 76.) 1:6, 6:1, 1:6
Sin-jü Wang (CHN, 73.) – Sofia Keninová (USA, 128.) 4:6, 3:6
Nadia Podoroská (ARG, 80.) – Viktoria Azarenková (20.) 3:6, 0:6
Sorana Cirsteaová (ROU, 37.) – Jelena Ostapenková (LAT, 17.) 4:6, 7:6(6), 6:4
Danielle Collinsová (USA, 52.) – Belinda Bencicová (SUI, 14.) 6:3, 4:6, 6:7(2)
Alizé Cornetová (FRA, 74.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 3.) 2:6, 6:7(2)
Jessica Pegulaová (USA, 4.) – Cristina Bucsaová (ESP, 78.) 6:1, 6:4

1. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (16.) – Jule Niemeierová (GER, 103.) 4:6, 7:5, 1:6
LINDA NOSKOVÁ (45.) – Dalma Galfiová (HUN, 126.) 7:6(6), 2:6, 2:6

1. kolo kvalifikace dvouhry juniorů
PETR BRUNCLÍK – Markus Molder (EST) 7:6(4), 7:6(4)
VÍT KALINA – Hugo Coquelin (GBR) 6:0, 0:6, 10:8

1. kolo kvalifikace dvouhry juniorek
Emma Ottavia Ghirardatová (ITA) – VENDULA VALDMANNOVÁ 1:6, 0:6

Kompletní program a výsledky naleznete zde.