Suverénní jízda do třetího kola. Bouzková ukončila singlovou kariéru Kontaveitové

- Jan Vojkůvka

Marie Bouzková pokračuje wimbledonskou hlavní soutěží bez ztráty setu a dál sní o obhajobě loňského čtvrtfinále! Ve druhém kole slavného grandslamového turnaje smetla z dvorce Anett Kontaveitovou po setech 6:1, 6:2 a ukončila tím singlovou kariéru estonské tenistky, která to dotáhla až na druhé místo světa.

Od Bouzkové to byl znamenitý výkon. V utkání odvrátila všechny tři brejkboly své soupeřky a na returnu se sama prosadila hned čtyřikrát. Do třetího kola postoupila za pouhých 66 minut.

„Dneska jsem se cítila moc dobře. Myslím, že to byl dobrý zápas. Nebyl tam žádný výpadek, hrála jsem si to svoje a cítila jsem se dnes moc dobře,“ hodnotila utkání Bouzková. „Od prvního do posledního míčku jsem hrála konzistentně. Zároveň jsem si pro to i šla, když se dalo.“

Čtyřiadvacetiletá pražská rodačka se zároveň stala poslední tenistkou, se kterou si její soupeřka Anett Kontaveitová ve dvouhře zahrála.

Estonka už v červnu prohlásila, že po Wimbledonu ukončí svou kariéru. V pouhých 27 letech. Důvodem jsou chronické obtíže se zády, s nimiž se bude muset potýkat do konce života. Krutou diagnózu jí sdělili před dubnovým návratem na kurty. Byť se snaží procvičovat a pravidelně provádí rehabilitace, degenerativní změny na bederních ploténkách a podráždění šlach levého stehna už napravit nemůže.

Že má Kontaveitová zdravotní potíže, to věděla před utkáním i Bouzková. Rozhodně ale nechtěla zápas podcenit. Vždyť v prvním kole Estonka zastavila poměrně rozjetou Italku Stefaniniovou.

„Když v Abú Zabí skrečovala (osmifinále proti Rogersové, pozn. redakce), tak od té doby se s ní zdravotní potíže táhly. To na ní muselo zanechat nějaký dopad,“ odtušila Bouzková. „Teď v šatně říkala, že nevydrží delší dobu v předklonu, což na trávě je člověk často, jelikož to skáče nízko. Určitě toho neměla tolik natrénováno a určitě dnes nebyla v nejlepší formě, co kdy byla.“

Bouzková tak de facto ukončila Kontaveitové kariéru. Ačkoliv tedy částečně. Estonka si totiž zahraje ještě smíšenou čtyřhru po boku Fina Emila Ruusuvuoriho. Až vypadne i z mixu, bude to definitivní konec její kariéry.

To česká tenistka se může těšit na třetí kolo dvouhry. V něm se střetne se světovou pětkou Caroline Garcíaovou z Francie.