Vítězící Lehečka: o turnajovém maximu, vylepšeném podání a velké americké výzvě

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Zatím jako po másle prochází wimbledonským pavoukem Jiří Lehečka. Do letoška čekal na svou premiérovou výhru v All England Clubu, nyní už má ale na kontě dvě, navíc velmi stylové. Proti Sebastianovi Ofnerovi ani Franciscovi Cerundolovi neztratil ani jednou podání, v průměru jim povolil jen tři gemy v každém setu. Jeho dalším protivníkem bude všestranný Američan Tommy Paul, jenž nedal loni ve třetím kole Wimbledonu šanci Jiřímu Veselému.

„Na kurtu jsem se cítil dobře, dnes ještě o něco lépe,“ vyprávěl po čtvrtečním vítězství nad Franciscem Cerundolem spokojený Jiří Lehečka. „Věděl jsem, že Cerundolo má rád více času na míč a rád diktuje tempo hry. Taktika byla jednoduchá: nedat mu čas, aby mohl něco vymyslet.“

A to se dokonale povedlo. Lehečka přestřílel Argentince na vítězné míče poměrem 25:14, zároveň méně chyboval (16:26). Soupeře sice pustil ke dvěma brejkbolům, v obou případech ale hrozbu díky kvalitnímu podání zažehnal.

„Když na trávě trefíte dobrý servis, soupeř si nemůže stoupnout dozadu k plachtě a vrátit ho. Dobré míče se zde odplácí fiftýnem. To je způsob hry, který mi sedí, obzvlášť tady na rychlejší trávě. Nějaký posun jsem ale určitě udělal. Zlepšil jsem konzistenci a při důležitých míčích jsem sebevědomější,“ vysvětlil svůj progres na podání Lehečka.

Jeho servis byl dělový odjakživa, scházela mu ale přesnost a z toho vyplývající účinnost. „Tady servis nemusí letět 210 kilometrů za hodinu. Když letí 180, je umístěný na lajnu a soupeř netipne stranu nebo tam nestojí Novak (Djokovič), tak je velká šance, že se bod překlopí ke mně,“ hlásil český mladík.

Všechny zmíněné postřehy mu vynesly turnajové maximum v podobě třetího kola. Dosud se jedná po čtvrtfinále Australian Open o jeho druhý nejlepší grandslamový výsledek.

„Je to pěkné, ale určitě to není meta, kde bych chtěl zůstat. Když udržím své herní nastavení, kvalitu a koncentraci, myslím, že bych i (Tommyho) Paula mohl porazit. V sobotu na to zase vletím,“ plánuje Lehečka.

Jeho soupeř Tommy Paul patří k užší světové špičce, na kontě má letos semifinálovou účast na Australian Open nebo finále z nedávné travnaté akce v Eastbourne. V žebříčku je patnáctý a na wimbledonském pažitu obhajuje osmifinále. Ve druhém kole vyřadil nebezpečného bombarďáka Milose Raonice.

„Herním stylem mi hodně připomíná Cerundola, kterého jsem porazil. I když bych řekl, že Paul je ve všech aspektech o něco lepší. Je sice pravda, že Cerundolo ho minulý týden porazil v Eastbourne, ale tam byla tráva extrémně pomalá. Paul je pořád o něco zkušenější hráč, bude to další výzva,“ uvědomuje si česká jednička Lehečka.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
2. kolo dvouhry mužů
Francisco Cerundolo (ARG, 19.) – JIŘÍ LEHEČKA (37.) 2:6, 2:6, 2:6