Obrovský problém Halepové! Byla obviněna z dalšího dopingu

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička a wimbledonská šampionka z roku 2019 má obrovský problém. V pátek večer byla obviněna z dalšího porušení antidopingových pravidel, které nemají souvislost s jejím údajným proviněním s užitím Roxadustatu, kvůli němuž má dočasně pozastavenou činnost. Rumunka obvinila Mezinárodní agenturu pro bezúhonnost tenisu z pronásledování a obtěžování.

S obviněním přišla ITIA v pátek večer a jednat se má o abnormalitu v biologickém pasu Halepové. Při zmínění biologického pasu asi velké většině českých fanoušků vyskočí v paměti kauza kolem českého cyklisty Romana Kreuzigera, jenž dokázal své jméno očistit. Tento biologický pas je databáze, která se používá ke sledování klíčových markerů ve vzorcích krve sportovců.

Halepová je vůbec první tenistkou, která byla obviněna na základě pravidla o biologickém pasu, v němž se sleduje významná změna krevních hodnot, na rozdíl od detekce konkrétní látky při standardním antidopingovém testu. Podle ITIA je toto nové obvinění samostatné a netýká se kauzy okolo Roxadustatu ze srpna 2022, které vyvolalo původní dočasné pozastavení činnosti Halepové.

Pro jednatřicetiletou Rumunku se jedná o devastující zvrat událostí. Obzvlášť poté, co minulý měsíc poskytla rozhovor webu Tennis Majors, v němž si stěžovala, že se její soudní slyšení neustále odkládá. U tohoto slyšení, které by mělo proběhnout na konci května, se chce bránit obhajobou podloženou o zjištění tří expertů, že se jednalo o kontaminaci. Důkazem má být minimální přítomnost Roxadustatu v jejích krevních vzorcích.

Údajné druhé porušení antidopingových pravidel je ovšem pro Halepovou velkým problémem. Pokud se skutečně nějakého užití zakázaných látek dopustila, boří to její připravenou obhajobu. A pokud nedopustila, očištění svého jména v kauze s Roxadustatem stačit nebude a její suspendace bude pokračovat do dalšího jednání.

Bývalá světová jednička na své další obvinění reagovala hodně podrážděně a obvinila agenturu ITIA z obtěžování a pronásledování. „Od 7. října, kdy mě ITIA obvinila z podezření z dopingu, jsem prožila nejhorší noční můru, jakou jsem kdy v životě zažila. Nejen, že mé jméno bylo pošpiněno tím nejhorším možným způsobem, ale čelím neustálému odhodlání ITIA dokázat mou vinu, čemuž nerozumím. Nikdy mě ani nenapadlo vzít nějakou nedovolenou látku. Cítím se bezmocná čelit takovému obtěžování a jejich motivaci prokázat mou vinu z něčeho, co jsem nikdy neudělala,“ napsala v prohlášení.

„Tři světově uznávaní odborníci, kteří studovali mé krevní testy, dali jasně najevo, že moje krev je zcela normální,“ poznamenala Halepová.

Halepová si několikrát stěžovala na to, že její slyšení kvůli Roxadustatu je neustále odkládáno. Ve světle nových událostí se zdá být ale zřejmé, proč k tomu docházelo. Výkyvy v biologickém pasu Rumunky se musely prošetřit a ITIA nechtěla střílet naslepo. Jedná se totiž o velmi citlivou kauzu, kdy je z dopingu obviněna jedna z nejlepších hráček současnosti. Řada tenisových expertů a jejích kolegů z branže přitom Halepovou hájí a zastávají se jí. Tlak tedy neleží jen na samotné Halepové, ale i na zástupcích z ITIA.

„Chápeme, že dnešní oznámení zkomplikuje již tak vysoce profilovanou situaci,“ uvedla vrchní ředitelka antidopingového programu Nicole Sapsteadová. „Od začátku tohoto procesu – a vlastně jakéhokoli jiného v ITIA – jsme zůstali odhodláni jednat s paní Halepovou empatickým, účinným a včasným způsobem.“

„Samozřejmě oceňujeme, že o tyto případy je velký zájem médií. Bylo by ale nevhodné, abychom se do ukončení procesu vyjadřovali ke konkrétním věcem. Budeme pokračovat v jednání s nezávislým tribunálem Sport Resolutions a zástupci paní Halepové, jak nejrychleji to bude možné,“ dodala.