Uražené ego? Wozniacká nedostala divokou kartu, tak vynechá Roland Garros i v roce 2025

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé Roland Garros využili maximum možných divokých karet pro domácí tenisty a tenistky, čímž na jednu stranu potěšili francouzské fanoušky, ale na druhou stranu poněkud rozezlili zahraniční hráče. Jednou z těch, která cítí neúctu, je Dánka Caroline Wozniacká. Její otec dokonce pronesl, že kvůli neudělení divoké karty pro letošní Roland Garros vynechá i příští ročník v roce 2025.

Wozniacká byla jednou z řady hráčů zvučných jmen, kteří nedostali divokou kartu do hlavní soutěže pařížského grandslamu. Dalšími jsou bývalá šampionka Roland Garros Simona Halepová, vítězka US Open 2021 Emma Raducanuová, dvojnásobný finalista French Open Dominic Thiem či loučící se Diego Schwartzman, kteří byli rovněž pořadateli ignorováni.

Místo toho se dvanácti divokých karet pro hlavní soutěž dočkali domácí tenisté a tenistky. Po dvou místenkách pro muže a ženy dostali na základě dohody s US Open a Australian Open Američané a Australani.

Wozniacká, která se v minulé sezoně vrátila na kurty a dostala divoké karty na loňské US Open i letošní Australian Open, mohla nastoupit na Roland Garros do kvalifikace, na což měla potřebný žebříček. Podle jejího otce a trenéra Piotra Wozniackiho se však touto možností cítili zneváženi a rozhodli se do kvalifikace nezapsat. A tak hvězdná Dánka letos v Paříži schází.

„Určitě bychom mohli jít do kvalifikace, protože máme žebříček, který to umožňuje. Mohli jsme se do kvalifikace přihlásit předem. Ale Caroline říkala, že celý život tvrdě nepracovala a nedosáhla toho tolik, aby teď startovala jako juniorka,“ vysvětloval polskému listu Gazeta.

„V určitém okamžiku života by však měl být projeven respekt ve sportu, kde člověk něco znamenal. Od WTA ani ITF, pořadatele grandslamových turnajů, jsme nedostali žádné informace. Caroline mi řekla, že je to těžké, ale kdyby nedostala divokou kartu na Roland Garros, maximálně by na něm nehrála,“ pokračoval Wozniacki.

„Raději počkala, jak na její žádost zareagují, než aby se přihlásila do kvalifikace. Já ji v tom podporuju. A řeknu vám, že Caroline určitě nebude hrát ani příští rok. Už jsme se tak rozhodli. Protože nemá smysl se do něčeho takového pouštět. Neberou nás vážně, takže je to zbytečné mrhání silami,“ naznačil, že vynechání příštího Roland Garros je jakousi odplatou za letošní neochotu pořadatelů udělit divokou kartu.

Na dalším grandslamu, kterým bude Wimbledon, však překvapivě kvalifikaci hrát bude, pokud neobdrží divokou kartu. Wozniacki to vysvětlil tím, že jeho dcera zkrátka věřila, že pořadatelé Roland Garros projeví dostatek respektu a místo v turnaji jí udělí.

„Caroline není typ člověka, který by kvalifikaci považoval za potupu. Může hrát v kvalifikaci. Ale v případě Roland Garros si prostě chtěla vyzkoušet, jestli je respektována,“ popřel trochu svá předchozí slova o tom, že se možností hrát kvalifikaci v Paříži cítili zneváženi.