Vítězný debut v Paříži! Šalková potvrdila fazonu, ustála bouřku i tmu

- Radek Štohl, David Schlegel

V Paříži jako juniorka dokráčela do osmifinále, o dva roky později si zde připsala ostrý debut mezi dospělými. A úspěšný! Dominika Šalková (151.) v grandslamové kvalifikaci o hlavní soutěž Roland Garros ustála první kolo, ve kterém se vypořádala s bouřkou, slejvákem i dlouhou pauzou. Především ale udolala 31. nasazenou Ariannu Hartonovou (136.), se kterou ve třetí sadě prohrávala už 1:4! Nakonec zvítězila po setech 6:4, 2:6, 6:4 a slavila postup do další fáze turnaje. „Zdejší kurty mi seděly už na juniorech, věřila jsem si. Hlavně jsem si to chtěla užít,“ líčí devatenáctiletá Češka exkluzivně pro Tenisový svět.

Mladou tenistku po nedávném titulu na pětasedmdesátce v Praze čekala pořádně těžká prověrka. Hartonová letos prošla do semifinále turnaje kategorie WTA 125 v Bombaji, mezi nejlepší čtyři hráčky se probojovala na dvou turnajích kategorie ITF. „Soupeřku jsem moc neznala, loni jsem pouze proti ní hrála debl na mistráku v Německu. Vím, že radši má betony, tady mi to ale přijde podobně rychlé,“ zapsala Šalková poznatky o své protihráče.

Česká kometa v úvodu dvakrát přišla o náskok dvou gemů. Podruhé v tom sehrály roli i klimatické podmínky. „Za stavu 4:3 jsme věděly, že se utkání přeruší, přicházela bouřka, byla strašná tma. Během gemu jsem toho moc neviděla, nakonec jsem ho prohrála,“ popsala s trpkým úsměvem chvíle před vydatnou dešťovou přeháňkou.

Pauza prospěla Šalkové, jež zvítězila v důležité deváté hře, ve které odvrátila brejkbol. „Bylo to důležité. Na returnu jsem pak otočila z 0:30 a úspěšně dokončila první set. Hrála jsem celkem slušně, lépe než na začátku,“ pochvalovala si devatenáctiletá tenistka koncovku úvodního dějství.

Zkraje druhé sady nevyužila brejkbol na 2:0, tento okamžik se podepsal na obou hráčkách. „Soupeřka byla od té doby výborná, celkem mi to pozabíjela, šla si pro to. Osobně jsem hrála špatně takticky, dávala jsem to moc k ní. Chybovala jsem, nebylo to takové, jak bych si představovala,“ trápilo Šalkovou, která tuto část ztratila v poměru 2:6.

Bylo hůře, nezachytila začátek rozhodujícího dějství. „Zahájila jsem ho špatně, dva gemy jsem netrefila míček do kurtu. Nevěděla jsem, co se děje. Soupeřka si to pak podržela, zahrála slušně. Vypadalo to už dost černě. Trochu mě srazilo, že jsem dostávala lehčí kotel,“ přiznala bývalá 24. juniorka světa.

Rozhodně to nevzdala, změnila hru a pěti gemy v řadě otočila set i celý zápas! „Uklidnila jsem se v hlavě, ani jsem nebyla nervózní. Hrála jsem lépe takticky, více do stran, jak jsem chtěla. Začala jsem si věřit, naopak jsem věděla, že ona musí být nervózní,“ tušila.

Za stavu 4:4 ještě zvrátila brejkbol soupeřky, zbytek zápasu už dohrála výborně. „Zvládla jsem klíčové momenty třetího setu. Celkově to byl hodně těžký zápas. Jsem ráda, že to dopadlo dobře!“ dodává spokojená Dominika Šalková, jež vyhrála šestý zápas v řadě.

O vylepšení grandslamového maxima, kterým je finále kvalifikace na Australian Open, se pokusí ve středu. Přibližně od 11:30 ji čeká Raluca Georgiana Serbanová (205.).