Roland Garros: Šalková předvedla fantastický obrat, další čtyři Češi neztratili set!

- Redakce

V Paříži odstartovala kvalifikace antukového Roland Garros. V rámci úvodního dne se pod Eiffelovou věží představilo pět Čechů a všichni byli úspěšní! Vít Kopřiva, Dalibor Svrčina i Brenda a Linda Fruhvirtovy zvítězili bez ztráty setu. Dominika Šalková předvedla skvělý obrat v napínavém souboji s Nizozemkou Hartonovou.

Šalková předvedla parádní obrat
Dominika Šalková (151.) dokonala skvělý český den na Roland Garros. Turnajová debutantka udolala v prvním kole kvalifikace Nizozemku Ariannu Hartonovou (136.) po setech 6:4, 2:6 a 6:4.

Utkání bylo za stavu 4:4 v prvním setu přerušeno na necelé dvě hodiny kvůli dešti. Devatenáctiletá Šalková poté ukořistila první set, vzápětí ale hladce ztratila druhou sadu. V rozhodujícím dějství prohrávala šampionka nedávného turnaje ITF na Štvanici už 1:4 se dvěma brejky, ziskem pěti gemů v řadě však duel otočila!

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

B. Fruhvirtová ztratila jen tři gemy
Brenda Fruhvirtová (90.) vstoupila do kvalifikace Roland Garros hladkou výhrou 6:0 a 6:3 nad Viktórií Hrunčákovou (141.) ze Slovenska. V souboji s bývalou členkou elitní padesátky žebříčku odvrátila sedmnáctiletá Češka všech šest brejkbolů.

Zápas byl bezprostředně po prvním setu na necelé dvě hodiny přerušen kvůli dešti. Do dohrávky vstoupila Fruhvirtová vedením 3:0. Hrunčáková poprvé bodovala až v desátém gemu, manko brejku už ale nesmazala.

Ve druhém kole narazí nasazená čtyřka na o dva roky starší Robin Montgomeryovou (182.) ze Spojených států.

L. Fruhvirtová je ve 2. kole kvalifikace
Linda Fruhvirtová (146.) splnila v úvodním kole kvalifikace Roland Garros roli papírové favoritky. Do utkání s Irynou Šymanovičovou (203.) sice vstoupila dvěma prohranými gemy, svůj výkon ale postupem času dokázala vystupňovat. O sedm let starší Bělorusku porazila devatenáctiletá Češka za hodinu a 39 minut po setech 6:4 a 6:2.

Za stavu 5:3 promarnila Fruhvirtová na podání dva setboly, aby hned po pauze využila celkově šestou možnost na příjmu. Ve druhém dějství vedla Fruhvirtová už 5:1. I tentokrát při servisu promarnila dva setboly (v tomto případě i mečboly), stejně jako v předešlém případě však napravila zaváhání hned v dalším gemu na returnu.

Ve druhém kole se Fruhvirtová utká se Slovenkou Rebeccou Šramkovou (89.), nasazenou šestnáctkou a osmifinalistkou nedávné tisícovky v Římě. 

Kopřiva slaví premiérovou výhru na RG
Vít Kopřiva (127.) se při své třetí účasti v kvalifikaci Roland Garros dočkal premiérového vítězství. Český tenista vyzrál v prvním kole na Maďara Matého Valkusze (281.) po pouhé hodině a čtvrt 6:3 a 6:2.

Favorizovaný Kopřiva měl utkání pod kontrolou. V prvním setu mu k úspěchu stačil jediný brejk ze druhé hry. Ve druhé sadě sice ztratil vedení 1:0 s brejkem, poté ale zapsal další dva úspěchy na příjmu a sám už při vlastním podání nezaváhal.

„Výsledek vypadá snadněji než byl průběh zápasu, v prvním setu jsem hodně bojoval o své servisy a naštěstí si držel brejk z prvního gemu po celý set. Druhá sada byla na začátku znovu vyrovnaná, ale naštěstí jsem soupeře zlomil a dotáhnul to do vítežného konce,“ těšilo Kopřivu. „Za každou výhru na grandslamu jsem hrozně rád a budu se snažit na povedený výkon navázat.“

Šestadvacetiletý Kopřiva narazí ve druhém kole na zkušeného Američana Denise Kudlu (161.), který je bývalým 53. hráčem žebříčku ATP.

V Paříži uspěl i Svrčina
Dalibor Svrčina (193.) navázal na svého krajana Víta Kopřivu a zaznamenal vítězný vstup do kvalifikace Roland Garros. Jednadvacetiletý Čech přehrál v úvodním kole Australana Omara Jasiku (208.) za hodinu a 35 minut 6:2 a 7:5.

Svrčina vstoupil do utkání dvěma brejky a rychle vedl 3:0. Přestože ve čtvrtém gemu sám zaváhal na podání, sadu po dalším úspěchu na returnu bez potíží získal. Ve druhém dějství český reprezentant nejprve nevyužil vedení 3:1 ani 4:3 s brejkem, od stavu 4:5 ale získal tři gemy v řadě.

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace mužů
Maté Valkusz (HUN, 281.) – VÍT KOPŘIVA (127.) 3:6, 2:6
DALIBOR SVRČINA (193.) – Omar Jasika (AUS, 208.) 6:2, 7:5

1. kolo kvalifikace žen
LINDA FRUHVIRTOVÁ (146.) – Iryna Šymanovičová (203.) 6:4, 6:2
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (90.) – Viktória Hrunčáková (SVK, 141.) 6:0, 6:3
DOMINIKA ŠALKOVÁ (151.) – Arianne Hartonová (NED, 136.) 6:4, 2:6, 6:4

Kompletní program a výsledkový servis naleznete na oficiálním webu turnaje.