Nejvyšší ambice! Čeští junioři chtějí znovu uspět na Roland Garros

- Marek Bartošík

Mezi nejužší elitou na juniorském okruhu je i velké množství českých nadějí, které brzy čeká grandslamové Roland Garros. Ve startovní listině hlavních soutěží ve dvouhře aktuálně najdeme tři chlapce a šest děvčat včetně juniorské světové dvojky Laury Samson.

Areál Rolanda Garrose je výrazněji blíže České republice než australské Melbourne nebo americký New York. Navíc se hraje na antukovém povrchu, který je českým tenistům dobře známý. A tak není divu, že se do juniorské soutěže na pařížském grandslamu přihlásila velká skupina talentů ze srdce Evropy.

Spousta českých želízek v ohni bude hlavně v soutěži dívek, kde mají jistou účast Laura Samson, Alena Kovačková, Tereza Valentová, Vendula Valdmannová, Lucie Urbanová a Julie Paštiková. Ve startovní listině na webu Mezinárodní tenisové federace (ITF) figuruje i Eliška Ticháčková.

Do chlapecké dvouhry by měli zasáhnout Maxim Mrva, Petr Brunclík a Jan Kumstát, jenž dokráčel na letošním Australian Open až do finále. V seznamu pro kvalifikaci se nachází Jan Klimas, těsně pod čarou je Denis Peták.

Juniorský turnaj na Roland Garros se letos uskuteční od neděle 2. do soboty 8. června. Čeští zástupci se pokusí navázat na dřívější pařížské triumfy Lucie Havlíčkové (2022), Lindy Noskové (2021), Hany Mandlíkové či Ivana Lendla (oba 1978).