Vítězná premiéra! Kristýna Plíšková přetavila první finále na okruhu v titul

- Jan Vojkůvka

Obrovský, dá se říci přelomový, úspěch ve své kariéře zaznamenala Kristýna Plíšková na turnaji v Taškentu, kde se česká tenistka poprvé v kariéře probojovala do finále některého z podniků WTA. Svůj úspěch navíc korunovala svým premiérovým titulem!

Podobný milník se Kristýně dlouho vyhýbal, ač dokázala předvádět kvalitní výkony a vybojovala tak již deset turnajových titulů. Doposud však pouze na okruhu ITF a jeden turnaj série challenger, kterých je mezi ženami jako šafránu a o to cennější triumf v Dalianu, na nějž dosáhla před několika týdny, byl.

To vše však zastínil její úspěch tento týden, kdy Kristýna Plíšková, hrající ve skvělé formě, došla až do finále v Taškentu a dokonce tento turnaj WTA celý ovládla, což je pověstná třešnička na dortu, která ji, mimo jiné, zajistila posun na 66. místo světového žebříčku.

Mám radost, je to můj první titul. Vyhrála jsem tedy stopětadvacítku v Číně, ale WTA je první. Doufám, že se od toho odpíchnu ještě dál,“ doufá Plíšková. Ta kromě trofeje obdržela také speciální dar v podobě místního úboru. „Dostala jsem od nich nějaký hábit jako bonus. Takovou kostku na hlavu,“ smála se. „Nebyl to žádný velký ceremoniál, ale bylo to hezké. Užívala jsem si to.

Samotné finále zahájila Plíšková velmi dobře. V prvním setu byla mnohem nebezpečnější, tlačila se na returnu do šancí a v pátém gemu se jí podařilo Japonku poprvé brejknout. První set nakonec vyhrála Plíšková 6:3. Ve druhé sadě však Hibinová zcela změnila obrázek hry, hned v prvním gemu českou hráčku brejkla a ač následně o výhodu brejku přišla, od stavu 1:2 vyhrála pět gemů v řadě a srovnala na 1:1 na sety.

Začala jsem docela dobře a hrála jsem celkem dobře. Trochu nervy tam byly, začala jsem myslet na to, že vyhrávám. Ona začala být aktivnější, špatně jsem servírovala, ale zavolala jsem si kouče a ten mě uklidnil,“ odhaluje příčiny výpadku ve druhém setu.

O vítězce tak musel rozhodnout třetí set, v němž si obě hráčky zprvu držely servis. Poté, co si v páté hře Plíšková podržela podání, dokázala se dostat k prvnímu brejkbolu od začátku druhého setu, využila ho a navíc vzápětí potvrdila. Vedení 5:2 už nepustila a doservírovala k vítězství 6:3.

Premiérový triumf na okruhu WTA otevírá Plíškové nové příležitosti - na většinu turnajů totiž nebude muset v první části příští sezony absolvovat nevyzpytatelné kvalifikace a může pracovat na dalších posunech žebříčkem. „Ještě nevím, kam se odrazím, ale doufám, že dopředu,“ smála se Kristýna. „Mám ještě pár turnajů, Linz a Lucemburk, tak bych z toho chtěla vymáčknout ještě co nejvíce a pak se připravit na další rok.

Všechny zápasy mi přijdou vesměs podobné, pokud nehrajete s někým z TOP 5. Jde o to, kdo to lépe zvládne. Ale určitě mi to pomohlo, člověk si začne více věřit. Teď, když už mám ten titul, tak bude aspoň klid,“ přiznala Plíšková určitou úlevu.

K premiérovému titulu už přispěchala s gratulací i Karolína Plíšková. „Sestra už se ozvala. My jsme v kontaktu pořád,“ usmála se Kristýna.