Odmala nevidí na jedno oko, teď si plní sny. Po skalpech šampionek se Slovenka posune do stovky

- Filip Lefenda

Povedený turnaj v Římě má za sebou Rebecca Šramková. Sedmadvacetiletá slovenská tenistka porazila na závěrečné antukové tisícovce sezony pět protivnic a probojovala se z kvalifikace do osmifinále. V italské metropoli zdolala při své premiéře v hlavní soutěži i jednu grandslamovou šampionku a s další těsně prohrála až v rozhodujícím tiebreaku třetího setu. V novém vydání žebříčku se tak vůbec poprvé podívá do elitní stovky. A to navzdory tomu, že je odmala téměř slepá na jedno oko.

Vítězka třinácti titulů ITF, z nichž poslední získala zkraje února v Portu, začala v Římě povedenou kvalifikací. Vyšlápla si v ní na členku nejlepší stovky Britku Dartovou (6:2, 6:3) a následně stvrdila účast v hlavní soutěži výhrou nad Lotyškou Semenistou (6:3, 6:4).

Do hlavní fáze prestižního turnaje vstoupila bratislavská rodačka očekávanou výhrou nad domácí divokou kartou Pedoneovou (6:4, 6:1), aby si ve druhém kole smlsla na další protivnici z Velké Británie. Vítězku dvou podniků WTA a 28. hráčku žebříčku Boulterovou porazila 6:4 a 7:6(8).

To ale nebylo vše. Ve třetím kole si 120. tenistka světa vyšlápla na Američanku Keninovou. Vítězku Australian Open z roku 2020 přetlačila po setech 4:6, 6:4 a 4:6. „Splnil se mi sen,“ zářila poté, co vůbec poprvé v kariéře vyhrála v hlavní soutěži na elitním okruhu tři zápasy po sobě. „Mám radost, že mohu bojovat s těmi nejlepšími hráčkami na velkých akcích. Cítím, že je dokážu pravidelně porážet,“ pokračovala v rozhovoru pro web WTA.

Stopku jí vystavila až šampionka z Roland Garros 2017 Lotyška Ostapenková. S tou padla Slovenka ve svém největším osmifinále v životě po obrovském boji 6:4, 4:6 a 6:7(3). Ve druhém i třetím setu promarnila Šramková náskok brejku a v závěru duelu nedopodávala stav 5:4.

Kariéru Šramkové brzdila častá zranění. „V roce 2017 jsem skoro rok nehrála kvůli zádům. Poté jsem měla problémy s ramenem a břichem. V roce 2022 jsem musela na operaci s únavovou zlomeninou nohy. Měla jsem kost na tři části. Mým největším cílem je tak nyní zůstat zdravá,“ přeje si po četných peripetiích.

S osudem se zdárně pere už odmala. Od narození téměř nevidí na levé oko. „Nevím, jaké je, když člověk vidí tak, jak má. Kdysi jsem zkoušela kontaktní čočky, ale nepomohly mi. Nedaly se snést,“ zavzpomínala Šramková. V mládí se přesto odhodlala k tenisu s nadějí, že se jí postupně zrak zlepší.

Nestalo se tak. Přesto se Šramková v novém vydání singlového pořadí podívá v pondělí poprvé do elitní stovky. V živém žebříčku figuruje na průběžné 87. příčce. Dosud bylo jejím maximem 111. místo. „Chci být někdo, proto dělám sport. Vidím okolo sebe spoustu hráček, které bojují za to někým se stát. To je to, co mě žene dál,“ má jasno.