Reprezentanti i hvězdný mix. Pořadatelé Czech Open lákají do Prostějova na 31. ročník

- Filip Lefenda

Ve dnech 3. až 8. června se uskuteční již 31. ročník tradičního prostějovského challengeru. Titul bude na letošním UniCredit Czech Open obhajovat Dalibor Svrčina. Představit by se mohli i další krajané v čele s reprezentanty Tomášem Macháčem a Jakubem Menšíkem. O jejich účasti, stejně jako té v případě mnoha zahraničních jmen, rozhodne počínání na souběžně hraném pařížském grandslamu. Na středeční tiskové konferenci lákali organizátoři akce i na hvězdnou exhibiční smíšenou čtyřhru.

„List hráčů se bude ještě měnit, ale jsem ráda, že se zúčastní hlavně čeští a slovenští tenisté,“ prohlásila před zástupci médií Petra Černošková. Představit by se na Hané mohl mimo jiné i loňský finalista Tomáš Macháč. „Přejeme mu úspěch v Paříži. V případě jeho neúspěchu jsme domluvení, že přijede,“ cituje turnajovou ředitelku ČTK.

Macháč podlehl v loňském finále 4:6 a 2:6 krajanu Svrčinovi. V letošním roce učinil výkonnostní progres, v žebříčku mu momentálně patří už 45. pozice. „Pokud vypadnu v Paříži, jsem připraven do Prostějova dorazit. Budu hrát i grandslamovou čtyřhru. Uvidíme, jak to půjde,“ podotkl čtvrtfinalista březnového Masters v Miami.

Mezi hlavní taháky by mohli patřit i další daviscupoví reprezentanti Jakub Menšík či Vít Kopřiva. Ze zahraničních hráčů figurují na seznamu třeba Slováci Alex Molčan s Jozefem Kovalíkem, Francouz Lucas Pouille, Argentinec Pedro Cachín, Japonec Jošihito Nišioka nebo Srb Laslo Djere. I o jejich případné účasti rozhodne až to, v jaké fázi pro ně skončí souběžně hraný Roland Garros.

Na žádost ATP se letos uskuteční finálový program kompletně v sobotu. Na korunovaci šampionů ve čtyřhře tak nedojde v pátek, ale až na závěr celého turnaje po finále dvouhry.

Tomu bude od 10 hodin předcházet tradiční hvězdná exhibice. V rámci smíšené čtyřhry proti sobě nastoupí páry Lucie Šafářová, Tomáš Plekanec a Kristýna Plíšková, Jan Koller. V jednání je i páteční návštěva Jaromíra Jágra. „Vždy jsme se snažili, aby Czech Open nebyl silný jen po tenisové, ale i společenské stránce. Turnaj je pro nás vlajkovou lodí,“ zdůraznil majitel pořádající agentury TK PLUS Prostějov Miroslav Černošek.