Roste Argentině silná generace? V TOP 31 má čtyři hráče

- Radek Štohl

Argentinský tenis je znovu na vzestupu, roste mu velmi silná generace. V elitní třicítce mužské dvouhry má tři hráče, další pobývá na 31. místě. Nejstaršímu členovi elitní padesátky je navíc 25 let. Současnému pelotonu vévodí Sebastian Baez (19.).

Juan Martín Del Potro, David Nalbandian, Gastón Gaudio nebo Guillermo Coria. To je rychlý výčet borců, kteří v posledních letech proslavili v Argentině mužský tenis. Už to pomalu vypadalo, že jižanský stát se pomalu vyklízí ze světových pozic. Je to však naopak.

Nejlepších výsledků dosahuje třiadvacetiletý Sebastian Baez (19.), který je pochopitelně jako jeho krajané silný na antuce. Majitel šesti titulů na okruhu ATP to potvrdil i tento týden, kdy ve třetím kole tisícovky v Římě vyřadil trojnásobného grandslamového čtvrtfinalistu a bývalou světovou čtyřku Holgera Runeho (12.).

Stejně vysoko byl také o dva roky starší Francisco Cerundolo (22.), ten na této pozici byl před rokem po dosažení na osmifinále Roland Garros. Na konci letošního dubna se blýskl skalpem Alexandera Zvereva (5.).

V elitní třicítce ještě najdeme Tomase Martina Etcheverryho (28.). Bez čtyř centimetrů čtyřiadvacetiletý dvoumetrový dlouhán loni prošel do čtvrtfinále French Open, ve kterém ve čtyřech setech padl se Zverevem. Jeho maximem dosud byla 27. pozice.

Hned za TOP 30 je čtvrtý Argentinec do party Mariano Navone (31.). Třiadvacetiletý tenista v pondělním vydání žebříčku vystoupal na kariérní vrchol, k čemuž mu pomohl challengerový titul v Cagliari. Ve finále přehrál domácího Lorenza Musettiho, který už vyšplhal na patnáctou příčku světa. Na okruhu ATP však Navone na první titul stále čeká. Letos si mimo jiné poradil s Cameronem Norriem (30.).

Do elitní padesátky momentálně ještě zapadá Facundo Diaz Acosta (48.), ve stovce jsou poté Federico Coria (74.), Francisco Comesana (91.) a Pedro Cachin (99.).