J&T Banka Prague Open: Šafářová ubojovala postup, Kr. Plíšková pokořila bývalou světovou jedničku. Postupují i další Češky

- Petr Šístek

V úterý se v rámci druhého hracího dne hlavní soutěže J&T Banka Prague Open představil početný zástup českých tenistek. Lucie Šafářová vykročila za obhajobou loňského titulu ubojovaným a mírně utrápeným vítězstvím nad Kristínou Kučovou ze Slovenska. Na bývalou světovou jedničku si naopak vyšlápla Kristýna Plíšková, která proti Jeleně Jankovičové neztratila ani jednou podání. Do druhého kola prošly také Barbora Strýcová, Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková.

Těžká práce pro obhájkyni titulu

Dvě hodiny a šest minut bojovala Lucie Šafářová, pátá nasazená pražského turnaje, se Slovenkou Kristínou Kučovou, jež obdržela od pořadatelů divokou kartu. A svou volnou vstupenku si jednoznačně zasloužila. V prvním setu byla na dvorci lepší, využívala chyb favorizované Šafářové a po vítězství 6:3 byla blízko velkého překvapení.

Šafářová, která trefila hned sedm dvojchyb, ale prokázala ohromnou bojovnost a i přesto, že úterní den určitě nepatřil k jejím nejvyvedenějším, tak dokázala průběh zápasu zvrátit. Druhý set vyhrála 7:5, když musela v jeho průběhu odvracet pět brejkbolů (z toho tři v sedmém gemu) a čistou hrou ve dvanácté hře urvala prostřední set pro sebe. Ve třetím setu si obě hráčky vyměnily několikrát servis, Šafářová sice neudržela vedení 2:0, ale následně uskočila ve čtvrtém gemu opět do náskoku jednoho brejku, který si dokázala udržet až do konce, ve kterém v devátém gemu proměnila hned první mečbol a vyhrála 6:3.

„Nezačala jsem úplně nejlépe, hodně jsem chybovala, ale v průběhu zápasu se moje hra zlepšovala a šlo to nahoru. Jsem ráda, že jsem vyhrála,“ usmívala se po utkání Šafářová. „Soupeřka do toho šla, hodně míčů vrátila. Naštěstí jsem dobře servírovala a ve druhém a třetím setu jsem už tolik nechybovala na returnu,“ těšilo českou tenistku, která během přestávky mezi turnaji týden proležela v posteli.

„Antibiotika člověka hodně oslabí a ani jsem nevěděla, co od sebe mám dneska čekat,“ poodhalila vypadnutí z tréninkového tempa.

Skalp bývalé světové jedničky pro Kristýnu Plíškovou

Cenný skalp si v prvním kole turnaje J&T Banka Prague Open připsala Kristýna Plíšková, jež pokořila bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovičovou. Srbka, která startovala na turnaji díky divoké kartě od pořadatelů, nedokázala využít ani jeden ze sedmi vybojovaných brejkbolů a prohrála dvakrát 4:6. Plíšková totiž na returnu využila 2 z 9 brejkbolů a navíc prokázala velmi pevné nervy.

V každé sadě si připsala jeden brejk a to hned zkraje setu. V prvním tak učinila hned v prvním gemu, v druhém dějství pak prorazila soupeřce servis ve třetí hře. A v obou případech dokázala sety doservírovat do vítězného konce. „Jsem spokojená se svým výkonem. Očekávala jsem ze svojí strany trochu nervozitu, která ale nepřišla,“ potěšilo Plíškovou. „Dobře jsem servírovala, za celý zápas jsem neztratila podání, což je na antuce docela pozitivní. Celkově to byl solidní výkon bez výkyvů a hrála jsem docela agresivně.“

Strýcová nedala Görgesové příliš šancí, čeká ji Hradecká

Jedním z hlavních taháků dne na kurtech v areálu TK Sparty Praha bylo střetnutí Barbory Strýcové, třetí nasazené, která po rozpačitém vstupu do zápasu ovládla centrální kurt. Do utkání přitom lépe vstoupila německá tenistka, která vedla 1:0 i 2:1 s brejkem, avšak Strýcová vždy na ztrátu servisu bleskově odpověděla a od stavu 4:4 utkání ziskem osmi her v řadě ukončila. Klíčový brejk první sady přišel v desáté hře, kdy Strýcová čistou hrou sebrala Němce podání.

Görgesová od té chvíle nedokázala najít recept na výbornou hru domácí favoritky. Začala chybovat nebo se jen marně snažila vracet těžké míčky zpět do kurtu. Sice v prvním gemu druhé sady měla brejkbol, ale po jeho neproměnění se její odpor začal výrazně sesypávat.

„Jsem hrozně ráda, že jsem ten zápas vyhrála, protože Julie je těžký soupeř a můj výkon nebyl ideální,“ řekl Strýcová na tiskové konference. „Trvalo trochu déle, než jsem se do zápasu dostala. Myslím, že ve druhém setu za stavu 3:0 se to zlomilo a bylo to trošičku jednodušší.“

„Diváci, ať z mojí rodiny nebo cizí, jsou tu úžasní a je cítit podpora, kterou nám dávají. Hraji před nimi hrozně ráda, že se jakoby vyburcuju, i když mi to nejde. Nebo oni mi pomohou k tomu, abych výkon zlepšila,“ užívá si podporu zaplněných tribun.

V dalším kole J&T Banka Prague Open se Strýcová utká se svou krajankou Lucií Hradeckou. Úspěšná kvalifikantka zvládla souboj prvního kola s Polkou Magdou Linetteovou, jíž porazila 6:3, 6:4. První sadu rozhodl jediný brejk, který ve čtvrtém gemu zaznamenala česká tenistka a ve druhém setu Hradecká dokázala dvěma brejky zvrátit nepříznivý stav 0:3. Hradecká pěti gemy v řadě otočila na 5:3 a zápas následně zvládla doservírovat.

„Je to příjemné, jako každý zápas, který se vyhraje,“ smála se Hradecká. „Je pěkné, že se mi povedlo po dlouhé době dostat do hlavní soutěže a zahrát si a vyhrát zápas. Mám za sebou už čtyři těžké zápasy, v kvalifikaci to také nebylo nic jednoduchého, a myslím, že každým zápasem se cítím lépe a lépe.“

„V dalším zápase proti Barče už bych nervózní vůbec být neměla, protože nemám vůbec, co ztratit a můžu do toho jít s úplně čistou hlavou,“ pousmála se.

Siniaková bojovala přes dvě hodiny

Dlouhou bitvu musela svést v prvním kole s Dankou Koviničovou osmá nasazená Kateřina Siniaková. Té výborně vyšel vstup do zápasu a dlouho to vypadalo, že dokráčí za hladkým a rychlým postupem. Jenže za stavu 6:2, 3:0 se Koviničová dokázala dostat zpět do zápasu a třemi gemy v řadě srovnala na 3:3. Navíc se ji podařilo ještě jednou brejknout českou hráčku a zvítězit ve druhém setu 6:4.

Siniaková při vstupu do třetího setu čelila hned třem brejkbolům v prvním gemu, ale poté, co je dokázala odvrátit a podržela si podání, tak sama zabrala na returnu a obrala Koviničovou o servis. Své vedení už nepustila a navíc v osmé hře na returnu přidala další brejk, který byl zároveň proměněným mečbolem. Vítězství 6:2, 4:6, 6:2 poslalo Siniakovou do druhého kola.

Wozniacká nezaváhala

Suverénním výkonem zejména v prvním setu vstoupila do pražského turnaje Dánka Carolině Wozniacká, druhá nasazená, která na úvod hrála s Japonkou Misaki Dojovou. Po vítězství 6:0 v prvním setu měla Wozniacká svou soupeřku na kolenou i v sadě druhé, v níž vedla 4:1, ale situaci si zkomplikovala prvním ztraceným servisem o dva gemy později. Dojová se sice dotáhla, ale k další příležitosti se už nedostala a obrat nedokonala. Wozniacká se ve dvanácté hře na returnu dostala ke dvěma mečbolům a hned první využila.

V deblu postupují Voráčová i Kunčíková

Po mateřské pauze se na kurty vrátila Eva Hrdinová, které se minulý rok narodil syn. Její návrat však vítěznou tečku nepřinesl, ač společně s Ukrajinkou Nadijou Kičenokovou měly v supertiebreaku dva mečboly. V souboji s argentinsko-polskou dvojici Irigoyenová, Kaniaová prohrály 5:7, 6:2, 9:11.

„Cítím se dobře, tenis mi chyběl a chci se vrátit alespoň na plánovaných osm turnajů a dál se uvidí, jak to bude,“ řekla usměvavá Hrdinová. „Po Praze odehraji Norimberk, který je odsud blízko a uvidím, jak to všechno půjde,“ podotkla česká tenistka, která aktuálně část roku žije v Kalifornii.

Vítězně do turnaje v Praze vstoupila Renata Voráčová, jež se představila po boku Američanky Rachel Atawové. Společně přehrály tchajwansko-čínskou dvojici Čchuang, Liang po setech 6:3, 6:7 (3), 10:2.

Uspěl taktéž favorizovaný česko-německý pár Květa Peschkeová s Annou-Lenou Grönefeldovou, které v úvodním kole turnaje nezaváhaly v souboji s Ruskami Annou Kalinskou a Natalií Vichljancevovou, jež porazily 6:1, 7:5 a postoupily do čtvrtfinále.

Do čtvrtfinále postoupila rovněž Lenka Kunčíková, která v Praze hraje společně s Němkou Annikou Beckovou. Podařilo se jim přehrát český pár Tereza Smitková, Anastasia Zarycká 6:2, 7:6 (3).

1. kolo dvouhry

Misaki Dojová (JPN, 52.) - Caroline Wozniacká (DEN, 11.) 0:6, 5:7
Jevgenija Rodinová (RUS, 78.) - Samantha Stosurová (AUS, 19.) 2:6, 3:6
Christina McHaleová (USA, 45.) - Beatriz Haddad-Maiová (BRA, 144.) 3:6, 4:6
BARBORA STRÝCOVÁ (18.) - Julia Görgesová (GER, 46.) 6:4, 6:0
LUCIE HRADECKÁ (173.) - Magda Linetteová (POL, 80.) 6:3, 6:4
Viktorija Golubicová (SUI, 55.) - Natalia Vichljancevová (RUS, 77.) 1:6, 1:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ (39.) - Danka Koviničová (MNE, 106.) 6:2, 4:6, 6:2
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (58.) - Jelena Jankovičová (SRB, 56.) 6:4, 6:4
Mona Barthelová (GER, 82.) - Šuaj Čang (CHN, 31.) 6:0, 6:3
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (37.) - Kristýna Kučová (SVK, 96.) 3:6, 7:5, 6:3
Ana Konjuhová (CRO, 33.) - Jana Čepelová (SVK, 85.) 6:2, 6:2
Jelena Ostapenková (LAT, 50.) - Lesja Curenková (UKR, 44.) 6:4, 6:3

1. kolo čtyřhry

VORÁČOVÁ, Atawová (USA) - Čchuang (TPE), Liang (CHN) 6:3, 6:7(3), 10:2
KUNČÍKOVÁ, Becková (GER) - SMITKOVÁ, ZARYCKÁ 6:2, 7:6 (3)
Mihalíková, Škamlová (obě SVK) - Čhcang (TPE), Rodinová (RUS) 3:6, 6:4, 10:6
PESCHKEOVÁ, Grönefeldová (GER) - Kalinská, Vichljancevová (obě RUS) 6:1, 7:5
Irigoyenová (ARG), Kaniaová (POL) - HRDINOVÁ, Kičenoková (UKR) 7:5, 2:6, 11:9

J&T Banka Prague Open den po dni:

Úterý 2.5.:

Görgesovou vyřadila, pak s ní oznámila spolupráci. Los nepotěšil, smála se Strýcová

Znovuzrozená Hradecká: Je to tady jako na Fed Cupu

J&T Banka Prague Open: Šafářová ubojovala postup, Kr. Plíšková pokořila bývalou světovou jedničku. Postupují i další Češky

Po sběru trofejí psycholožkou: Bývalá jednička Suková pečuje o pohodu Siniakové, chystá se s ní objíždět i turnaje

Partnerky střídám často už od juniorek, smála se Voráčová po postupu do čtvrtfinále

Pondělí 1.5.:

Boj s antukou a pohybem. Nejhorší letošní zápas, nepochybovala Plíšková po vyřazení

Vondroušovou vystrašily křeče. Musím hlavně vydržet fyzicky, řekla po postupu na J&T Banka Prague Open

O J&T Banka Prague Open je obrovský zájem! Předpokládáme, že bude plno i další dny, říká ředitelka turnaje

J&T Banka Prague Open: Vondroušová postupuje do 2. kola, Hradecká prošla kvalifikací. Do boje půjde i Karolína Plíšková

S Wozniackou se dorozumíte česky! Těším se na atmosféru a české diváky, říká

Neděle 30. 4.:

VIDEO: Koukalová se rozloučila s kariérou a plánuje rodinu

Los čtyřhry na J&T Banka Prague Open: Do hry zasáhne devět Češek, Hradecká se Siniakovou nasazenými jedničkami

J&T Banka Prague Open: Allertová prolétla do finále kvalifikace, Smitková ruskou favoritku nezaskočila. Dohrála i Zarycká

Potvrzeno: žádné vločky, přeháňky jen občas! Prague Open bude provázet jarní počasí, říká meteoroložka Honsová

Široký úsměv rozzářil Stromovku: Konečně jsem stoprocentní, hlásí Lucie Hradecká

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou