Skalp Tsitsipase jako obří motivace. Nikdy není pozdě, hlásí po senzačním vítězství Monteiro

- Jan Vojkůvka

Brazilský kvalifikant Thiago Monteiro vybojoval na Mutua Madrid Open jeden z nejcennějších skalpů své kariéry. Ve druhém kole si vyšlápl na Stefanose Tsitsipase, kterého porazil dvakrát 6:4, a poprvé v kariéře postoupil na turnaji Masters do 3. kola. V něm vyzve Jiřího Lehečku.

Devětadvacetiletý Thiago Monteiro nikdy nezanechal na okruhu ATP významnou stopu. Navzdory tomu, že byl juniorskou světovou dvojkou, jeho maximy jsou dvě semifinále na menších turnajích ATP a jedno třetí kolo na grandslamovém Roland Garros. A nyní také třetí kolo na turnaji Masters, čehož dosáhl v sobotu v Madridu.

Právě na španělské akci zapsal jeden z nejcennějších skalpů, když v kole druhém překvapivě vyřadil Stefanose Tsitsipase. Ten přitom na antukových dvorcích řádí a vedle vítězství v Monte Carlu byl ještě ve finále v Barceloně. Jeho konec ve druhém kole na madridské tisícovce na raketě brazilského kvalifikanta je šokující.

A tak se nelze divit, že samotného Monteira toto vítězství neskutečně nabudilo. Muž, jenž prošel kvalifikací přes Lucase Pouilleho a Radu Albota, načež v prvním kole porazil Dušana Lajoviče, by rád na triumfu nad Tsitsipasem dál stavěl a něco se svou kariérou ještě udělal. Nechce být považován pouze za hráče pro challengery.

„Vlastně nikdy není pozdě, nikdy není pozdě,“ řekl Monteiro na tiskové konferenci s tím, že ve 29 letech má před sebou stále spoustu času. A některé ze svých kolegů z branže bere jako příklad, že i v pokročilejším věku může tenista hrát nejlepší tenis kariéry. „Vidím kluky jako Struff, kterému je 34 let a minulý týden získal svůj první titul na okruhu ATP. Mannarino, tomu je 35 let, loni měl nejlepší sezonu své tenisové kariéry,“ vyjmenovával Brazilec, jenž během kariéry porazil také Holgera Runeho či Jo-Wilfrieda Tsongu.

„Tenis je takový. Jeden týden může změnit celý rok, všechny plány, které máte. Stačí jen dál tvrdě pracovat a využít příležitost, když se objeví,“ pokračoval Monteiro, jenž se postupem do třetího kola přiblížil k posunu do první světové stovky. „Člověk musí pořád věřit, dál pracovat a jednoho dne se to začne vyplácet,“ uvedl vítěz devíti challengerů.

Jestli se bývalé světové jednašedesátce, která si ke svému žebříčkovému maximu dopomohla výkony na nižším okruhu ATP Challenger Tour, povede po třicítce konečně prosadit i na okruhu ATP, je otázka budoucnosti. Monteiro věří, že ano. A vítězství nad Tsitsipasem mu dodává spoustu sebevědomí, že na to má.

„Když mám dobrý den, tak mohu proti takovým borcům předvádět opravdu vysokou úroveň hry. Chci na tomto vítězství dál stavět a chci ho využít k tomu, abych si na turnajích mnohem víc věřil a pokusil se dál zlepšovat,“ dodal nadcházející soupeř Jiřího Lehečky ve třetím kole Mutua Madrid Open.