Široký úsměv rozzářil Stromovku: Konečně jsem stoprocentní, hlásí Lucie Hradecká

- Jakub Slunečko

Tenisový bůh se proti Lucii Hradecké spikl. Když na začátku sezony odhodlaně vyhlásila cíl – vrátit se na své maximum v singlu – začala ji bolet ruka. Tajemné zranění rozklíčovali až nedávno lékaři v Miami, Lucie Hradecká kvůli němu ale musela vynechat třeba i semifinále Fed Cupu na Floridě. „Nikdo v té době nevěděl, co s tím je,“ líčila Tenisovému světu v dějišti turnaje J&T Banka Prague Open. V kvalifikaci tady v sobotu vyřadila první nasazenou hráčku, předvést se chce i s parťačkou Siniakovou ve čtyřhře.

Na kurtu v pražské Stromovce proti sobě stála 70. a 168. hráčka světa. Zápas s jasným favoritem, chtělo by se říct. Ne tak úplně v sobotu podvečer, kdy onou outsiderkou byla zkušená Lucie Hradecká s menší armádou fanoušků v zádech.

V Praze se narodila a na J&T Banka Prague Open se vrací možná ještě raději než všechny Češky. V prvním kole kvalifikace proti nasazené jedničce byla od začátku blíže vítězství. A i když se na kurtu někdy dost vztekala, bylo to jenom kvůli tomu, že si vítězství komplikovala. „Balonky jsem občas hrála až tady v ZOO, musím se držet v kurtu,“ smála se s dobrou náladou po zápase.

Z ochozů fandili po celý podvečer neúnavní vytrvalci, kteří se hned po vítězné třísetové bitvě 6:4, 5:7, 6:2 šťastné Hradecké ptali: „Tak v kolik máme dorazit zítra?“

První kolo kvalifikace bylo napínavé pro nás i pro vás, souhlasíte?
Když po dlouhé době hraju doma a přijde tolik lidí, tak jen ať si to užijí do posledního míčku. (úsměv) Ne, bylo to strašně těžké. Možná i já jsem si to trochu zkomplikovala, protože moje hra na tuhle tenistku platí a já jsem od ní chvílemi odstoupila. Balonky jsem občas hrála až tady v ZOO, musím se držet v kurtu a tlačit ji. Když má čas, tak skvěle běhá a umí se ubránit.

Ve druhém setu už jste šla za vítězstvím, co se tam pak stalo?
Ve druhém setu mi utekl začátek a prohrávala jsem 0:3. Potom jsem otočila na 4:3, bohužel jsem si nepotvrdila servis. Hrála jsem tam moc opatrně a nechtěla jsem zkazit. Samozřejmě z toho byl dvoumetrový aut vedle. Tam jsem znervozněla a odstoupila jsem od své hry, chtělo by to víc stability.

Soupeřka byla v kvalifikaci první nasazená. Hodně běhala, byla to její hlavní zbraň?
Byla dost zima, kurty byly pomalejší. Moc to nelétalo a to byla výhoda pro ni, protože toho spoustu vrátí a dobře běhá zprava doleva. Strašně dobře se mi bránila čopem a docela jsem bádala, co s tím dělat. Potom už ve třetím setu jsem na ni hrála koncový volej.

Na první kolo kvalifikace přišlo dost lidí. Jaké je to být zpátky v Praze a hrát před fanoušky, kteří vás podporují za každého stavu?
Super, mám strašně ráda domácí turnaje. Konečně mě může vidět rodina, fanoušci i kamarádi. Využívám domácího prostředí a tlačí mě to fakt dopředu.

Na začátku sezony jste vyhlásila, že se chcete posunout hlavně v singlu. Jak se to daří?
Zatím jsem se trochu zasekla. (smích) Od začátku roku jsem měla strašné problémy s rukou. V Perthu jsem zahrála výborné zápasy, bohužel od druhého utkání mě začala bolet. Do Miami to bylo tak, že jsem každý zápas hrála s bolestmi. Ráno jsem se probudila a nemohla jsem ji pokrčit ani natáhnout. Nikdo moc nevěděl, co s tím je. Až v Miami na to doktorka přišla. Změnila jsem i rakety a výplet a konečně tady hraju turnaj, kdy jsem stoprocentní. Nebojím se servírovat, což je velký výhoda, na tom stojí moje hra.

Šla jste i proto do zápasu s Japonkou Risou Ozakiovou, která je v žebříčku o 98 míst před vámi, že byste ji měla porazit?
Ona je první nasazená, takže jsem samozřejmě mohla jenom překvapit. Když je člověk doma, tak nechce zklamat. Minulý týden jsem ve Stuttgartu prohrála finále kvalifikace a hráčky okolo stovky jsem taky porazila. Na kurtu jsem se tady proto cítila fakt dobře a tušila jsem, že moje hra na ni bude platit.

FED CUP? MÁME SKVĚLÉ NÁSTUPKYNĚ

Měla jste čas minulý týden sledovat Fed Cup?
O víkendu jsem hrála kvalifikaci ve Stuttgartu, ale sledovali jsme to v lounge na telefonu. Byla to škoda, ale Coco Vandewegheová měla výborný víkend a pomalu nezkazila balon. Těžký zápas, ale holky se rvaly, co mohly.

Jak se vám líbily jejich výkony?
Nemají se za co stydět a předvedly výborný výkon. Skvělé je, že se Markétě Vondroušové podařilo porazit Lauren Davisovou, s Coco se jí dařilo hrát celkem vyrovnaně. Byla to skvělá zkušenost i pro Katku a Tyndu (Kristýna Plíšková) v deblu. Jedině dobře, že máme takové nástupkyně. Když se pak smíchají s těmi zkušenějšími, tak to bude dobrý přechod do dalších let. Takhle to holky ale samy měly dost těžké.

Vy jste nominaci odmítla hlavně kvůli té ruce?
Na výběr bylo dost dalších lidí a v době, kdy se to rozhodovalo, jsem netušila, jak to bude s rukou. Byla jsem zrovna v Miami, kde jsem odehrála debla, ale v tom týdnu jsem skoro netrénovala. Nevěděla jsem, co bude, takže jsem chtěla přijet do Česka a navštívit doktora, který mi měl pomoct. Naštěstí tamní doktorka a odpočinek mi pomohly, ale to jsem před tím nemohla tušit.

Co čtyřhra, představíte se tady v Praze s Katkou Siniakovou?
Jsme přihlášené a moc se těšíme. Ani nevím, kdy jsem tady hrála debla naposledy, to už bude dlouho... Katka je tady na Spartě domácí, kurty zná jako vlastní boty. Budeme asi první nasazené, což bude trochu tlak, ale my jsme v poslední době zahrály výborné zápasy proti skvělým hráčkám. S Katkou je to na kurtě prostě pohoda.

Vypadá to, že vám to klape. Měly jste finálové účasti, potom ale zase sešup a konec v prvním kole...
My máme zajímavé výsledky. První kolo v Austrálii, finále v Tchaj-peji, první kolo v Dubaji, finále v Indian Wells, první kolo v Miami, finále v Charlestonu... teď hrajeme tady, takže tahle křivka se snad nebude opakovat. (smích) Snad to tady prolomíme. Ale i zápasy, co jsme prohrály v prvních kolech, byly těžké a kvalitní. Jinak nám to klape, Kačka je moc fajn holka a já se na debla vždycky těším.

J&T Banka Prague Open den po dni:

Neděle 30. 4.:

J&T Banka Prague Open: Allertová prolétla do finále kvalifikace, Smitková ruskou favoritku nezaskočila. Dohrála i Zarycká

Potvrzeno: žádné vločky, přeháňky jen občas! Prague Open bude provázet jarní počasí, říká meteoroložka Honsová

Široký úsměv rozzářil Stromovku: Konečně jsem stoprocentní, hlásí Lucie Hradecká

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou