Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

- Jakub Slunečko

Před třemi lety se o ní říkalo, že může být další Kvitovou a že ji brzy čeká velká budoucnost. Bývalá 57. hráčka světa Tereza Smitková se ale po skvělém rozjezdu zadrhla a teď se snaží složitě dostat zpátky na vysněné mety. V kvalifikaci na turnaji J&T Banka Prague Open vykročila pravou nohou.

Narodila se v Hradci Králové, kde v poslední době o vynikající tenistky není nouze. Z krajského města pochází třeba i další talentovaná hráčka – dvacetiletá Kateřina Siniaková.

Ta září hlavně v téhle sezoně, Tereza Smitková ale ukázala potenciál už v roce 2014, kdy jako devatenáctiletá došla do osmifinále Wimbledonu a následně pomohla i fedcupovému výběru Petra Pály, když singlovou výhrou přispěla ve čtvrtfinále k postupu přes Kanadu.

Její kariéra se ale následně začala komplikovat a v současnosti je Smitková až 166. hráčka světového žebříčku. „V trénincích nehraju špatně, ale v zápase něco zkazím a pak se to celé otočí. Mám v tom velké rezervy,“ vysvětlila, proč ztrácí i velice nadějně rozjetá utkání.

K psychické pohodě nepřispívá ani to, že musí cestovat bez trenéra. „Nemám to teď nejjednodušší, ale snažím se s tím srovnat a snad se zase posunu nahoru,“ řekla Češka, která v sobotu úspěšně vstoupila do kvalifikace J&T Banka Prague Open.

V PRAZE PORAZILA I ŠAFÁŘOVOU

To nebylo vůbec samozřejmé, protože přes síť se dívala na Britku Heather Watsonovou, o 50 žebříčkových míst výše postavenou hráčku. „Ona byla ta, která měla by vyhrát. Neměla jsem co ztratit a hrála jsem uvolněně,“ popisovala první dojmy ze zápasu, který ovládla 7:6(3), 1:6 a 7:5.

Po vítězném prvním setu přišla nepovedená druhá sada, následně si Smitková dala přestávku a vyčistila hlavu. „Říkala jsem si, že do toho zase musím chodit, protože jinak mě vodila. Trefovala to k lajnám a to mě trochu zašláplo,“ přiznala dvaadvacetiletá Češka.

Když už se zdálo, že třetí set Smitková díky jednomu brejku dotáhne do zdárného konce, začal z nebe nad Stromovkou padat déšť s kroupy. „Koukala jsem na předpověď a doufala jsem jenom v nějakou přeháňku,“ vyprávěla. Jenže hrát se nedalo, a tak pořadatelé zápas přerušili. „Automaticky vás to vyvede z tempa. Šance na její brejk se zvýšila a taky se jí to povedlo.“

Watsonová srovnala a následně měla dokonce dva mečboly. V tu chvíli to vypadalo s šancemi Smitkové hodně bledě. Podobnou situaci zažila nedávno na turnaji v Turecku, kde měla naopak ona sama pět mečbolů a zápas nedotáhla.

„Překvapilo mě, že tady jsem do toho šla tak odvážně a zahrála jsem to skvěle,“ usmála se potom, co oba mečboly za stavu 4:5 výborně odvrátila a zápas už nakonec nepustila. „Tím pádem mám ty promrhané mečboly z Turecka zpátky.“

Přestala mít strach a divila se, jak dobře zase může hrát. Po zápase hned spěchala za rodiči, aby je objala. Maminka i tatínek pracují a dceru na kurtu vidí jenom zřídka. Sobotní aprílové počasí ale jim všem nakonec přineslo chvíle radosti.

Třeba bude pro Smitkovou oblíbený pražský turnaj zlomem, po kterém zase bude stoupat k první světové stovce. Vždyť před dvěma lety zde dokázala porazit i Lucii Šafářovou. „Většinou tady mívám těžké soupeřky, ale nehraju špatný tenis. Sedí mi kurt i míče, nebojím se toho a ráda se sem vracím,“ řekla závěrem.

J&T Banka Prague Open den po dni:

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou