Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

- Jan Vojkůvka

Obrovského úspěchu dosáhla v kvalifikaci J&T Banka Prague Open Karolína Beránková, která vybojovala postup do dalšího kola v duelu proti favorizované Virginii Razzanové. Šestnáctiletá juniorka si připsala skalp soupeřky, jež v roce 2012 porazila dokonce Serenu Williamsovou!

Její duel s Razzanovou přerušoval déšť, který jako by předznamenal soumrak 165. hráčky světa. Beránková dokázala v utkání plném ztracených servisů pokořit favoritku 5:7, 6:3, 6:3 a oslavit své první životní vítězství v kvalifikaci na turnaj WTA.

Šestnáctiletá tenistka, jež nefiguruje na žebříčku, si poradila nejen s nepřízní počasí, ale také s nepříznivým vývojem zápasu. První set sice prohrála 5:7, ale dokázala se dostat ze stavu 0:3 na 3:3 a dala najevo, že zápas to pro Francouzku nebude vůbec jednoduchý. A také nebyl!

Ve druhém setu totiž Beránková vyhrála 6:3 po proměněném druhém setbolu a stejného výsledku dosáhla v setu třetím, ve kterém přitom prohrávala 0:3, ale uhrála šest gemů v řadě. „Za stavu 0:3 ve třetím přišel na kurt můj trenér a zlomilo se to,“ usmívala se po utkání Beránková.

V minulém roce přitom na turnaji v Praze uhrála v kvalifikaci jediný gem v utkání s Cirsteaovou, se kterou prohrála 1:6, 0:6. Do další sezony chtěla vylepšit svou hru i fyzické vlastnosti, pokud by dostala možnost v Praze hrát. „Oproti minulému roku jsem vyrostla o dva centimetry, což není nic moc,“ smála se. „Ale herně jsem vyrostla hodně. I v juniorech, i ve zkušenostech a myslím, že jsem přišla na kurt úplně jiná, než před rokem.“

Do zápasu s Razzanovou vstupovala s vědomím, že může jen překvapit. „Jsem strašně ráda. Nečekala jsem to. Šla jsem sem s tím, že nemám, co ztratit. Že se pokusím hrát, co nejlépe a tohle je velká výhra, co mi dodá hodně sebevědomí.“

Beránková startuje v kvalifikaci na základě divoké karty od pořadatelů, o které věděla měsíc před začátkem a přípravě podřídila vše, což se následně projevilo i na dvorci. „Asi měsíc jsem to věděla, takže jsem se věnovala přípravě. Rozhodně jsem nic nepodcenila. Chodí se tu na mě dívat hodně lidí a věděla jsem, že je nesmím zklamat,“ smála se Beránková.

„Ze začátku jsem měla velkou nervozitu, ale najednou to ze mě spadlo. Na začátku to bylo 0:3, ale pak už to bylo lepší,“ potěšilo Beránkovou, kterou i dnes povzbuzovalo během utkání spousta diváků

Právě zkušenosti ze zápasu s Razzanovou budou pro vývoj mladičké tenistky velmi cenné. „Nedá se to vůbec vyčíslit. Jsem tak ráda, že jsem dostala příležitost a využila ji,“ měla radost Beránková, která přehrála bývalou světovou šestnáctku, vítězku dvou turnajů WTA z roku 2007 a přemožitelku Sereny Williamsové z roku 2012. „Když jsem koukala na Youtube, tak mi vyběhlo video, ve kterém porazila Williamsovou, což mi moc sebevědomí nedodalo,“ smála se Beránková.

V dalším kole čeká na Beránkovou Lucie Hradecká, která přehrála první nasazenou kvalifikace Japonku Ozakiovou 6:4, 5:7, 6:2. „Půjdu do toho zase s tím, že nemám co ztratit!“

J&T Banka Prague Open den po dni:

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou