Znovuzrozená Hradecká: Je to tady jako na Fed Cupu

- Jakub Slunečko

Lucie Hradecká zažívá krásný májový příběh. Naplno se totiž vrací její láska k tenisu, když konečně vyléčila bolavou ruku a kromě deblu se jí daří i ve dvouhře. Na J&T Banka Prague Open vyhrála čtvrtý singlový zápas v řadě a o čtvrtfinále se utká s Barborou Strýcovou. „Proti Báře můžu jít jenom s čistou hlavou,“ těší se na zápas proti krajance.

Zápas dvou bývalých fedcupových parťaček bude nejspíš hlavním tahákem středečního programu. Strýcová je jasnou favoritkou, jenže Hradecká hraje doma tradičně skvěle. „Lucka bude těžký soupeř. Ty kurty jí sedí. Čekám obtížný zápas a velký boj. Bude to zajímavé pro diváky,“ řekla Strýcová o českém duelu.

Vzájemná bilance hovoří jasně pro Strýcovou – 5:1. Ale Hradecká je více než odhodlaná právě před českým publikem tohle skóre trochu snížit, jak řekla po zápase novinářům.

Lucko, jaké je to zase uspět v hlavní soutěži singlu?
Příjemný. Už zápasy v kvalifikaci byly těžké a teď mi každé utkání přidává trochu více sebevědomí. Je to pěkné, že se mi po dlouhé době konečně podařilo dostat se do hlavní soutěže a vyhrát zápas.

Jaká je cesta k dalšímu úspěchu?
Já mám za sebou čtyři těžké zápasy, ta kvalifikace fakt nebyla jednoduchá. Každým zápasem se cítím lépe a lépe. Poslední dva duely jsem byla fakt nervozní, uvidíme, co ten další. Čistě teoreticky bych měla jít teď do dalšího utkání v klidu, protože tam nemám co ztratit. Proti Báře můžu jít jenom s čistou hlavou.

Víte, jaká je vzájemná bilance?
Letmo jsem to viděla. Teď jsem nad tím zrovna přemýšlela před chvilkou, že je to 1:5, ale nevím, kde jsem ji porazila. (směje se)

Bylo to před 12 lety v Prostějově...
Jo, na centru v Prostějově, její domácí prostředí. Tak to už je dávno. Je na čase to trochu změnit. Barču znám moc dobře, vím, jaký styl hraje. Úplně mi to nesedí, člověk musí být trpělivý a nedělat moc chyb.

V prvním kole jste dala deset es, bude to klíč k úspěchu i proti Báře?
Moje hra se hodně odvíjí od prvních dvou míčů, abych dostala soupeřku pod tlak. Ještě pořád se dá servis vylepšit. Proti Báře, která výborně returnuje a stojí vzadu, bude těžké jich dát tolik.

Na Spartě se vám tradičně daří, sedí vám to tady?
Není to tolik antukou jako domácím prostředím. Zápasy v Česku mi vždycky seděly, taky na Štvanici jsem vyhrála turnaj. Chodí se dívat hodně lidí, fanoušků, kamarádů a člověk se chce předvést v nejlepším světle. Zatím mi to vychází.

Čím je to hlavně příjemné?
Je fajn mít proti cizinkám publikum na své straně. Dneska mi to na konci přišlo trochu jako na Fed Cupu, slyšela jsem dokonce pár trubek. (směje se) Po vítězství se pak hodně podepisujete, dětem i dospělým. Čeká mě i můj klasický fanklub – chodí se dívat děti ze školičky, ségra, mamča a příbuzní.

Jak jste na tom po čtyřech singlových a jednom deblovém zápase s fyzičkou?
Je to zatím hodně náročné. Jsem ráda, že odpoledne už nemusím nic dělat. Jenom se najím a půjdu spát. Ale když se vyhrává, tak únava se tolik neprojeví. Adrenalin a pozitivní nálada drží tělo v rytmu, všechny bolesti přijdou až na konci turnaje.