Australian Open: České derby pro Noskovou, Menšík se Siniakovou neztratili set. Vondroušová překvapivě končí

- Redakce

Australian Open je v plném proudu a pondělní program nabídl další várku zápasů prvního kola. Na úvod se fanouškům představila wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová, jež překvapivě podlehla ve dvou setech Ukrajince Dajaně Jastremské. Následovalo české derby, ve kterém Linda Nosková přehrála Marii Bouzkovou. Vít Kopřiva při své premiéře v hlavní soutěži grandslamu statečně vzdoroval Američanovi Sebastianu Kordovi. Jakub Menšík neztratil ani set s bývalou světovou desítkou Denisem Shapovalovem. Kateřina Siniaková prolomila své australské prokletí a postoupila do 2. kola. Linda Fruhvirtová padla po statečném výkonu ve třech dějstvích se světovou dvanáctkou Beatriz Haddad Maiovou z Brazílie.

Siniaková prolomila prokletí 1. kola
Kateřina Siniaková (49.) poprvé od roku 2018 postoupila do 2. kola Australian Open. Rodačka z Hradce Králové na úvod australského grandslamu přehrála Rumunku Jaqueline Cristianovou (83.), a to za hodinu a 27 minut po setech 6:2, 7:5.

Siniaková si v zápase pomohla aktivní hrou, celkově vyslala 23 vítězných úderů. Rumunská tenistka jich zahrála o 16 méně, a tak se musela spoléhat hlavně na chyby soupeřky. Jenže ty nepřicházely v takovém množství, které by potřebovala. Kateřina Siniaková se tak může těšit na další rundu, ve které narazí na vítězku souboje mezi Viktorijí Golubicovou (85.) a Veronikou Kuděrmetovovou (17.).

„Cítila jsem, že hraju dobře, ale bylo to náročné. Moc se nehrálo, soupeřka ze začátku hodně kazila, takže zápas neměl úplně rytmus. Musím říct, že jsem to zvládla dobře. Byla jsem nervózní, konec jsem si sama trochu ztížila,“ okomentovala utkání Siniaková

Menšík si vyšlápl na bývalou světovou desítku
Jakub Menšík (144.) navázal v Melbourne na povedenou kvalifikaci a slaví vítěznou premiéru v hlavní soutěži. V té si osmnáctiletý Čech vyšlápl na Denise Shapovalova (116.) z Kanady. Bývalého desátého hráče žebříčku ATP porazil za 2 hodiny a 19 minut po setech 6:3, 7:5 a 7:5.

Menšík zvládl naprosto bravurně koncovky všech setů. K jejich zisku mu stačil shodně jediný brejk, po němž vždy dané dějství na podání ihned ukončil. Samotný Menšík čelil na servisu devíti brejkbolům, všechny je ale dovedl odvrátit. Ve druhém kole narazí prostějovský rodák na devátého nasazeného Poláka Huberta Hurkacze (9.).

„Hraje se na tři vítězné sety, s kvalifikací se to nedá srovnávat. Navíc Shapovalov je bývalým členem elitní desítky. Byl jsem dobře rozehraný, měl jsem dva dny na odpočinek, ve kterých jsem dokázal kvalitně zregenerovat. Jsem rád, že se mi to dnes podařilo prodat,“ těšilo českého mladíka.

Kopřiva při své premiéře sahal po obratu
Vít Kopřiva (132.) v 1. kole Australian Open podlehl Sebastianu Kordovi (26.), a to za tři hodiny a pět minut po setech 1:6, 4:6, 6:2, 6:4 a 2:6.

Premiéra českého hráče v hlavní soutěži některého z grandslamů dlouho vypadla na jednoznačnou záležitost. Kopřiva si nevěděl rady s kvalitním servisem Američana s českými kořeny, za dvě úvodní dějství si vypracoval pouhé dva brejkboly. To se vzápětí změnilo, rodák z Bílovce navíc začal přesvědčivě podávat, zvládl několik důležitých míčů a vzal Kordovi vítr z plachet. Utkání tak dospělo do závěrečné sady, ve které Kopřiva okamžitě nabyl výhodu jednoho brejku. Bohužel nadějné vedení neudržel a s Melbourne se po bojovném výkonu rozloučil.

„Možná to byla daň z nezkušenosti, hrál jsem první zápas v hlavní soutěži grandslamu. Musím si tím prostě projít. Dokázal jsem se z toho dostat, ale pak jsem ho svou nezkušeností vrátil v pátém setu do hry a on už byl lepší. Určitě si nejvíc vyčítám ten gem za stavu 2:0 v pátém setu. Tam jsem měl zahrát daleko lépe a porvat se o to daleko víc. Soupeře rebrejk hodně nakopl,“ přemítal český tenista.

Vondroušová nezvládla roli favoritky
Letošní Australian Open skončil pro Markétu Vondroušovou (7.) překvapivě hned v prvním kole. Úřadující wimbledonská šampionka v něm uhrála pouhé tři gemy s Dajanou Jastremskou (96.). S ukrajinskou vítězkou tří podniků WTA, jež byla v roce 2020 už i na 21. místě žebříčku, prohrála za hodinu a čtvrt 1:6 a 2:6.

Jastremská, která s Vondroušovou oba předešlé souboje na tvrdém povrchu prohrála, se po téměř celý zápas prezentovala agresivní strojovou hrou. Celkem nastřádala hned 26 vítězných úderů, zatímco Vondroušová pouze 5. Sokolovská rodačka nedokázala v utkání těžit ani ze svého servisu, po tom prvním získala netradičně pouze 44 procent výměn. 

„Pro mě je důležité mít dobrou přípravu. Tu jsem neměla, a tak je náročné hrát podobné zápasy. Prošla kvalifikací, byla už rozehraná. Nehrála jsem dobře, ale ani mi nedala moc šancí. Předvedla skvělý výkon, zaslouží si plné uznání,“ smutnila sokolovská rodačka.

Linda Fruhvirtová padla s Haddad Maiovou až ve třech setech
Linda Fruhvirtová (84.) loňské osmifinále na Australian Open neobhájí. Osmnáctiletá Češka letos nezvítězila v hlavní soutěži ani na třetí pokus, za výkon se ale rozhodně stydět nemusí. Brazilské favoritce a desáté nejvýše nasazené Beatriz Haddad Maiové (12.) zatápěla v Kia Areně přes dvě a čtvrt hodiny. Nakonec prohrála s vítězkou loňského WTA Elite Trophy po velkém boji 2:6, 6:3 a 2:6.

Do zápasu vstoupila Fruhvirtová třemi prohranými gemy v řadě. Poté smazalo manko jednoho ze dvou brejků, od stavu 2:3 ale přišla další šňůra tří ztracených her. Ve druhém dějství se zrodilo pouze jedno prohrané podání. Zkušené Jihoameričance ho Fruhvirtová ukořistila ve čtvrtém gemu, a vynutila si tak rozhodující set. V tom držela krok do stavu 2:2, poté již začala na kurtu znovu dominovat světová dvanáctka.

„Samozřejmě jsem v určitých momentech mohla pár věcí udělat lépe a nakonec by to vypadalo jinak, ale nemyslím si, že to ode mne byl špatný výkon. Dala jsem do toho všechno a bojovala jsem o každý míček. V tomhle směru si nemůžu nic vyčítat,“ řekla Linda Fruhvirtová.

České derby pro Noskovou
Linda Nosková (51.) po dvou neúspěšných předešlých pokusech dokázala vyzrát na Marii Bouzkovou (35.). Pražskou rodačku v českém derby porazila za hodinu a 37 minut po setech 6:1, 7:5 a zajistila si postup do druhého kola Australian Open.

V Melbourne vstoupila Nosková do úvodní sady ve velkém stylu. Odvrátila všech sedm brejkbolů, Bouzkové pak prolomila dvakrát servis. Druhé dějství bylo o něco vyrovnanější, nicméně přerovská tenistka si vedla lépe v koncovce a své soupeřce nedala možnost se dostat zpět do zápasu. Noskovou v důležitých momentech podrželo podání, celkově o něj přišla jen jednou. Vyplatila se jí také aktivní hra, díky které nasázela úctyhodných 35 vítězných úderů. V dalším kole úvodního grandslamu sezony narazí na Američanku Kesslerovou (207.).

„Linda začala skvěle, hrála bez chyb a já se neměla čeho chytit. Proměnila jsem jen jeden z devíti brejkbolů, hlavně v úvodu jich tam bylo hodně. A kdyby se mi nějaký povedlo využít, třeba by se zápas vyvíjel trošičku jinak. Asi jsem možná Lindě dávala moc času na údery, ale ona do toho od začátku šla a dneska si zasloužila vyhrát,“ nechala se slyšet Marie Bouzková.

A český souboj okomentovala také Linda Nosková. „Dneska jsem byla agresivnější, nedělala jsem tentokrát příliš mnoho chyb. Samozřejmě, v tom druhém setu jich pár bylo a je škoda, že jsem si nedokázala udržet výhodu brejku. Důležité ovšem bylo, že jsem si tempo hry udržela celý zápas, a nakonec jsem ho dotáhla do vítězného konce,“ řekla.

Vybrané zápasy 2. hracího dne Australian Open

1. kolo dvouhry mužů
Sebastian Korda (USA, 29.) – VÍT KOPŘIVA (132.) 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:2
Denis Shapovalov (CAN, 116.) – JAKUB MENŠÍK (144.) 3:6, 5:7, 5:7
Lorenzo Musetti (ITA, 25.) – Benjamin Bonzi (FRA, 110.) 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 6:2
Terence Atmane (FRA, 145.) – Daniil Medveděv (3.) 7:5, 2:6, 4:6, 0:1 skreč
Roberto Bautista (ESP, 51.) – Ben Shelton (USA, 16.) 2:6, 6:7(2), 5:7
Zizou Bergs (BEL, 130.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 7.) 7:5, 1:6, 1:6, 3:6
Andy Murray (GBR, 44.) – Tomás Martín Etcheverry (ARG, 30.) 4:6, 2:6, 2:6
Omar Jasika (AUS, 341.) – Hubert Hurkacz (POL, 9.) 6:7(4), 4:6, 2:6
Alex De Minaur (AUS, 10.) – Milos Raonic (CAN, 317.) 6:7(6), 6:3, 2:0 skreč
Félix Auger-Aliassime (CAN, 27.) – Dominic Thiem (AUT, 94.) 6:3, 7:5, 6:7(5), 5:7, 6:3

1. kolo dvouhry žen
LINDA NOSKOVÁ (51.) – MARIE BOUZKOVÁ (35.) 6:1, 7:5
Dajana Jastremská (UKR, 96.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (7.) 6:1, 6:2
Jaqueline Cristianová (ROU, 84.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (49.) 2:6, 5:7
LINDA FRUHVIRTOVÁ (85.) – Beatriz Haddad Maiová (BRA, 11.) 2:6, 6:3, 2:6
Elina Svitolinová (UKR, 23.) – Taylah Prestonová (AUS, 203.) 6:2, 6:2
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 67.) – Coco Gauffová (USA, 4.) 3:6, 0:6
Mirra Andrejevová (47.) – Bernarda Peraová (USA, 69.) 7:5, 6:2
Taylor Townsendová (USA, 80.) – Paula Badosaová (ESP, 74.) 1:6, 3:6
Uns Džábirová (TUN, 6.) – Julia Starodubcevová (UKR, 152.) 6:3, 6:1
Caroline Garcíaová (FRA, 20.) – Naomi Ósakaová (JPN, 833.) 6:4, 7:6(2)