Zakleté první kolo konečně překonáno. Důležité bylo chytnout začátek, říká Siniaková

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Před šesti lety dokázala Kateřina Siniaková v úvodním kole Australian Open porazit Mariu Sakkariovou. Na další výhru čekala až do roku 2024. V zápase proti Rumunce Jaqueline Cristianové byla po celou dobu lepší, přesto si cestu za vítězstvím v závěru utkání zkomplikovala. Dovolila soupeřce vyrovnat ve druhém setu na 5:5, ale pak se zkoncentrovala a dokázala sadu dohrát do vítězného konce.

„Ani jsem nevěděla, že to bylo tolik let,“ smála se. Jsem hrozně moc ráda, že jsem to dohrála. Byla jsem nervózní, možná až příliš. Konec byl nervóznější než začátek. Vím, že se mi tady poslední roky nedařilo. Ale musím říct, že jsem dříve neměla příliš jednoduché losy. Teď jsem cítila, že mám zápasy za sebou, hraju dobře. A že nemám proti sobě nasazenou hráčku, takže jsem to chtěla konečně prolomit,“ hodnotila utkání sedmadvacetiletá tenistka.

Cristianová například loni v Praze předváděla vynikající tenis a postoupila až do semifinále. Siniaková ji však nenechala hrát svojí hru. „Věřím, že s takhle agresivními hráčkami je nejlepší cestou nechat je co nejdéle hrát. Myslím, že se mi to dařilo a pak jsem ji nutila k chybám. Velká výhoda pro mě byla, že jí nešel první servis. Díky tomu jsem ji mohla zatlačit na returnu. Myslím, že mi pomohlo i to, že jsme spolu hrály a že jsem ten zápas vyhrála. To na ni trochu vytvořilo tlak. Na mé straně byl i vítr. Důležité bylo, že jsem chytla začátek. Hned v prvním gemu jsem odvrátila brejkbol,” připomněla důležitý moment.

Vše plynulo jako po másle až do stavu 6:2, 4:2. Pak Siniaková znervózněla a situace na kurtu se začala komplikovat. Cristianové se podařilo vyrovnat na 4:4, a i když si pak znovu prohrála podání, podařil se jí rebrejk na 5:5. V každém z obou prohraných servisů předvedla Siniaková dvojchybu, za zápas si jich připsala osm.

„Nejsem zrovna hráčka, která nedělá dvojchyby. Servis není úplně základ mého stylu. Celkově jsem se ale cítila na podání dobře a nemyslím si, že bych ty gemy prohrála zrovna kvůli dvojchybám. Je jasné, že osm dvojchyb je moc a v příštím zápase jich tolik udělat nesmím, ale úplně to neřeším,“ uvedla Siniaková.

Ta se za stavu 5:5 dokázala úžasně zkoncentrovat a stala se z ní hráz. „Myslím, že za stavu 5:4, kdy jsem podávala na vítězství, jsem nehrála vůbec špatně. Cristianová se ale v situaci, kdy pro ni byl zápas téměř ztracený, uvolnila a zahrála super returny. Pak jsem za stavu 5:5 držela míč ve hře, a když to šlo, tak jsem ji trochu zatlačila. Nebylo vůbec snadné to dohrát, ale je pravda, že konec jsem si ztížila sama.“

Obě tenistky se střetly již před dvěma lety v Dubaji. Tehdy vyhrála Siniaková s téměř identickým skóre 6:1, 7:5. „Věděla jsem, do čeho jdu. Její styl se za ty roky nezměnil. Bylo super, že dneska nebyla silná na servisu, z čehož jsem mohla těžit. Když jí tolik nejde první podání, dostává se pod tlak a hodně kazí.“

V úterý čeká Siniakovou vstup do turnaje ve čtyřhře. S novou parťačkou Storm Hunterovou nastoupí proti kolumbijsko-kazachstánskému páru Osoriová Serranová, Putincevová. „Je to pro mě velká změna, ale musím říct, že se na ni těším. Dobře ji znám, hrály jsme spolu několik turnajů. To je důvod, proč jsem se rozhodla s ní spojit síly. A Storm se mnou chtěla hrát také. Cítím z ní spoustu energie, navíc je skvělá deblistka. Doufám, že to bude zábava. Jsem ráda, že se jí tady daří i v singlu. Úžasné je i to, že nás tu budou podporovat fanoušci. Ti jsou zde skvělí a umí výborně podržet domácí hráče. Doufám, že to pocítíme,“ dodala Kateřina Siniaková, která zvažuje účast i v mixu po boku svého přítele Tomáše Macháče. „K tomu bychom ale asi potřebovali dostat divokou kartu,“ dodala.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Jaqueline Cristianová (ROU, 84.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (49.) 2:6, 5:7