Hurkacz? Jsem připravený, hlásí Menšík! V Melbourne vyřadil bývalou světovou desítku

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jakubu Menšíkovi vstup do světa dospělých grandslamů vychází náramně. V New Yorku z toho bylo třetí kolo, v Melbourne bezpečný postup do druhé rundy a cenný skalp bývalého člena elitní desítky. Jenže český mladík v Austrálii neřekl své poslední slovo, naopak prohlašuje, že je připravený se porvat s nejlepšími. A jeho dosavadní herní projev hovoří o tom, že se nejedná jen o plané sliby.

Jakub Menšík porazil Kanaďana Denise Shapovalova za dvě hodiny a 19 minut po setech 6:3, 7:5 a 7:5 a postoupil do druhého kola Australian Open. Prostějovský tenista rozhodl všechny sady v samotných koncovkách, kdy soupeři nejdříve sebral servis, načež ho udolal přesvědčivou hrou na podání.

Denis Shapovalov se vrací na kurty po půlroční pauze, kterou zapříčinilo zranění. Bylo poznat, že Kanaďanovi chyběla zápasová praxe?
Zahrál spoustu neuvěřitelných míčů, nebezpečně varioval servis. Bylo pro mě náročné returnovat od základní čáry. Je to typ tenisty, který hraje agresivně, takže střídá nevynucené chyby a winnery. Zatím určitě nepředvádí tak konzistentní výkony, jak tomu bylo před zraněním. Ale bylo vidět, že to má v ruce a v elitní desítce nebyl náhodou.

V zápase se vám dařilo na podání, o které jste nepřišel ani jednou. Celkově jste odvrátil hned devět brejkbolů. Se zmíněnou herní činností musí panovat spokojenost, že?
Servis byl jedním z hlavních faktorů dnešního úspěchu. V každém setu měl Denis jednu nebo dvě šance, kdy mě mohl brejknout. Klidně se mohlo stát, že by utkání šlo do čtvrté a páté sady. A tak jsem rád, že jsem si v důležitých chvílích pomohl servisem.  

Finále kvalifikace se hrálo ve velkém vedru, dnes byly podmínky o něco mírnější. Přišlo to vhod?
Takové teplo nebylo, přesto slunce peklo neuvěřitelně. Podmínky jsou náročné, je to úplně něco jiného než v Evropě. Naštěstí jsem se za těch pár týdnů už dokázal adaptovat. K tomu jsem teď měl k dispozici dva dny volna, během kterých se mi podařilo zregenerovat. Bral jsem dnešní zápas jako úplně nový turnaj, šel jsem do něj s čerstvě nabytými silami. 

Ve druhém kole vyzvete nasazenou devítku Huberta Hurkacze. Co od něj očekáváte?
Další skvělý tenista a servisman. Jede se dál, každý je porazitelný. Už jsem jednou hrál s hráčem z top 10 – na US Open s Taylorem Fritzem. Získal jsem potřebné zkušenosti a myslím si, že ho mohu hodně potrápit. Zkusím se na něj co nejlépe připravit, šanci rozhodně mám.

Právě v zápase s Američanem Fritzem jste nepůsobil pevný v kramflecích. Říkal jste tehdy, že vás semlela atmosféra…
Tentokrát to nebude moje premiéra proti takhle hvězdnému hráči. Cítím se zkušenější, nebudu z toho tak rozrušený jako v Americe. Beru vše s větším nadhledem a vím, že i s takovými tenisty mohu hrát. Neberu to jako samozřejmost, určitě to vnímám jako velký úspěch, ale už jsem připravený na zápasy na tři vítězné sety, velký kurt a atmosféru v hledišti.

Před dvěma lety jste v Austrálii dokráčel až do finále juniorky. Stalo se Melbourne vaší oblíbenou destinací?
Určitě. Když mi bylo sedm, osm let, tak jsem miloval cestování. Ale neměl jsem možnost se podívat do Austrálie, a tak bylo mým největším snem se sem dostat. Tehdy jsem se na juniorský turnaj dostal poprvé a hned z toho bylo finále, což je samozřejmě jedna z věcí, která mě nabíjí. Líbí se mi tady, lidi jsou tu všichni příjemní a pozitivní. Určitě to má vliv i na mé výkony.

Všichni čeští tenisté si tady pochvalují vzájemnou soudržnost. Vnímáte to stejně?
Je skvělé, že je nás tu tolik Čechů. Všechno sleduju, myslím, že máme skvělou partu. Hodně se potkáváme mimo kurt, což je opravdu fajn. Utváří to takovou pohodovou atmosféru. Byl jsem třeba podpořit Vitalije Sačka. On to je sice Ukrajinec, ale od mala trénuje v Prostějově, takže ho beru jako krajana. (usmívá se)

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
Denis Shapovalov (CAN, 114.) – JAKUB MENŠÍK (142.) 3:6, 5:7, 5:7