Chtěla bych si vynahradit loňský ročník, říká Nosková po úspěchu v českém derby

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Los Australian Open nebyl v některých případech k Čechům milosrdný. Jak Linda Nosková, tak Marie Bouzková měly na úvodním grandslamu sezony vysoké cíle, přesto vinou toho, že je los prvního kola svedl k vzájemnému zápasu, bylo jasné, že jedna z nich skončí svou pouť turnajem už po úvodním utkání.

Obě hráčky se spolu na tvrdém povrchu dvakrát střetly už v předminulém roce. I když měla v obou případech Nosková dobrou formu, Bouzková pro ni byla pokaždé moc silné sousto. V Melbourne tomu však bylo úplně jinak. Od začátku měl navrch Lindin útok před Mariinou obranou.

„Dneska jsem byla agresivnější a nedělala jsem tentokrát příliš mnoho chyb. V tom druhém setu jich samozřejmě pár bylo a je škoda, že jsem si nedokázala udržet výhodu brejku. Důležité ovšem bylo, že jsem si tempo hry udržela celý zápas a nakonec jsem ho zvládla,“ hodnotila zápas Nosková.

I Bouzková skládala Noskové po utkání komplimenty. „Na první kolo to byl hodně těžký los. Linda měla tady v Austrálii super začátek sezóny a dneska jí to taky hodně sedlo. Začala moc dobře, hrála bez chyb. Moc jsem se neměla čeho chytit, možná až ke konci jsem ji konečně dokázala brejknout, ale stejně to nestačilo,“ krčila rameny.

Když už si Bouzková vypracovala šance, nedokázala s nimi dobře naložit. Proměnila jen jeden z devíti brejkbolů. „Hlavně ze začátku jich tam bylo hodně. A kdyby se mi nějaký povedlo využít, třeba by se to vyvíjelo trošičku jinak. Taky jsem mohla od začátku aspoň na pár gemů vést. Možná jsem Lindě dávala moc času na údery, ale ona do toho od začátku šla a dneska si zasloužila vyhrát.“

Nosková si často chodila pro finální úder na síť. „Úplně jsem takový plán neměla. Spíš to vyplynulo z toho, že jsem byla v zápase agresivnější, a když mi Maruška zahrála kratší míček, tak jsem si pro něj šla a dohrála výměnu na síti,“ popsala.

Loňskou sezonu odstartovala Nosková fantastickým postupem do finále turnaje WTA 500 v Adelaide, kde porazila Kasatkinovou, Azarenkovou nebo Džábirovou. Pak však vyčerpaná přijela do Melbourne a ve třech setech vypadla jako druhá nasazená už v prvním kole kvalifikace.

„Loni jsem neměla moc šancí, i kdybych hrála s kýmkoliv. V té době ještě Sebovová nebyla bůhvíco za hráčku, a i kdybych hrála s někým jiným, asi by to vypadalo stejně. Byla to škoda, WTA ve svém kalendáři moc nepočítá s tím, že by se hráčka z kvalifikace na grandslam dostala do finále pětistovky WTA, a proto to tak dopadlo. Hrozně mě to mrzelo, ale doufám, že si to tento rok vynahradím,“ vrátila se k loňsku vsetínská rodačka, která nyní žije a trénuje v Přerově.

Týden před startem Australian Open byla Nosková přihlášená na turnaj v Hobartu. Po čtyřech výhrách na turnaji v Brisbane, kde postoupila až do semifinále, se nakonec z akce odhlásila. „Bolelo mě trochu tříslo. Měla jsem s ním trochu problém už z minulého roku. Nechtěla jsem riskovat, že se to zhorší, tak jsme turnaj odpískali a rozhodli se připravovat se delší dobu tady,“ vysvětlila Nosková, která se ve druhém kole střetne s Američankou Mccartney Kesslerovou. Té patří ve světovém žebříčku až 206. místo a dostala pro účast na turnaj divokou kartu.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
LINDA NOSKOVÁ (51.) – MARIE BOUZKOVÁ (35.) 6:1, 7:5