Nasazeného Kordu trápil v pěti setech. V závěru byl lepší, došly mi síly, smutnil Kopřiva

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Každý rok se Vít Kopřiva zlepšuje a posouvá na světovém žebříčku výše. V šestadvaceti letech konečně klepe na brány první světové stovky a v Melbourne si poprvé zahrál hlavní soutěž grandslamového turnaje. I tam se rval o úspěch jako lev, nakonec ale padl v pěti setech s šestadvacátým hráčem světa Sebastianem Kordou. V pátém setu měl Čech výhodu brejku, ale nakonec zápas k vítězství nedotáhl. „Možná to byla daň z nezkušenosti, že jsem hrál první utkání v hlavní soutěži na grandslamu. Musím si tím prostě projít. Dokázal jsem se z toho dostat, ale pak jsem ho svou nezkušeností vrátil do hry a už byl lepší,“ krčil rameny.

Kopřiva vstoupil do zápasu špatně. Hladce prohrál první set a ve druhém brzy přišel o podání. „První set byl z mé strany trochu nervózní, snažil jsem se adaptovat na soupeřovu hru. Sebastian v něm byl lepší a přehrával mě. V půlce druhého setu jsem se z toho ale dostal a byl jsem konečně rovnocenným soupeřem a dokázal si, že s ním můžu hrát.“

V závěru druhé sady se zdálo, že je momentum na Kopřivově straně, ale příležitosti se mu v jeho závěru nepodařilo využít. „Za stavu 4:4 jsem měl gem dohrát. Měl jsem alespoň jednou zaservírovat. Už gem předtím byl hodně dlouhý, měl jsem tam brejkbol na 5:3. Ani tenhle gem, ani ten další jsem bohužel do konce nedotáhl,“ litoval.

Ani po ztrátě druhé sady však rodák z Bílovce neklesal na mysli. „Druhý set mě hodně mrzí, protože jsem tam nějaké šance na konci měl. Pak jsem se to snažil zdramatizovat a chtěl jsem vydržet na kurtu co nejdéle. Říkal jsem si, že se poperu o zkušenost zahrát si i úplně nejdelší zápas v kariéře. Teď mě pátý set strašně mrzí, ale po druhém setu bych ho bral,“ přemítal.

Kopřiva zaznamenal třináct es, ale bohužel také jedenáct dvojchyb. Právě dvojchyby mu v některých důležitých momentech hodně ublížily. „Korda na mě hodně tlačil. Necítil jsem se ve výměnách komfortně, takže jsem pak trochu při podání riskoval. Ke konci mi pak zase odcházely síly a měl jsem při servisu nějaké bolístky. Zahrál jsem hodně dvojchyb, ale také jsem dal spoustu es.“

Čech zmobilizoval síly a podařilo se mu vyrovnat na 2:2 na sety. Navíc vstoupil do rozhodujícího setu vedením 2:0, když mu Korda pomohl k brejku třemi dvojchybami v jednom gemu. Následně však brejk nepotvrdil, když i on nabídl soupeři dvě dvojchyby. „Určitě si nejvíc vyčítám ten gem za stavu 2:0 v pátém setu. Tam jsem měl zahrát daleko lépe a porvat se o něj daleko víc. Soupeře to hodně nakoplo. Výborně zaservíroval, vyrovnal na 2:2 a já pak šel naopak všechno přes druhý servis a on mi nedaroval jedinou chybu. Bohužel mi trochu odešly i síly a už jsem byl horším hráčem,“ hodnotil klíčové okamžiky duelu.

Zápas se hrál na zapadlém kurtu číslo 17, který lze trochu s nadsázkou označit jako Kopřivův obývací pokoj. „Samozřejmě mi vyhovovalo, že mě pořadatelé nasadili opět sem. Hrál jsem na tomto kurtu letos tři ze svých čtyř zápasů. Dvakrát jsem tam vyhrál a ani dneska to nebylo úplně špatné. I když, když jsem viděl los, tak jsem si trochu přál nějakou větší arénu, ale na sedmnáctce se mi hrálo dobře. Je tam klid od ostatních kurtů,“ popisoval.

Sebastian Korda se minulý týden probojoval do semifinále turnaje v Adelaide, kde však uhrál pouhé tři gemy proti Jiřímu Lehečkovi. „Já se s Jirkou o Kordovi nebavil, ale naši trenéři si spolu psali a dostal jsem nějaké rady. Něco málo jsem se snažil dodržovat, ale já dneska tu svou hru nehrál úplně tak, jak bych mohl. Jirka samozřejmě hraje trošku jiný styl než já a ty jeho rány se do mého stylu aplikují hůře,“ usmál se.

Kopřiva se teď vrátí do Evropy a pravděpodobně bude jeho nejbližším podnikem challenger ve francouzském Quimperu. V Austrálii prožil životní turnaj a při cestě za úspěchem ho podporovala řada českých hráčů. „Podporujeme se tady navzájem. Je nás tu spoustu Čechů, nejen my, co jsme byli na United Cupu. Hodně se spolu bavíme a trávíme tu spolu dost času,“ dodal na závěr.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
Sebastian Korda (USA, 26.) – VÍT KOPŘIVA (132.) 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:2