Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

- Petr Šístek

Andy Murray poprvé v kariéře plní roli turnajové jedničky na grandslamovém turnaji a úvodní zápas s Iljou Marčenkem zvládl bez ztráty setu. Více než samotný soupeř jej překvapila voda značky Frantalle, která zapříčinila komickou vložku během první přestávky mezi gemy.

Devětadvacetiletý Skot vstoupil do utkání poněkud rozpačitě, když v úvodním gemu zaznamenal tři dvojchyby a prakticky tak daroval Marčenkovi svůj servis. Toto zaváhání vzápětí napravil, avšak při přestávce za stavu 2:1 jej zaskočila PET láhev s vodou, u níž mu na první pohled nebyl zřejmý její objem. Chvilku láhev okukoval, otáčel kolem dokola a nakonec se rezignovaně zeptal: "Co to je?"  

K záležitosti se Murray vrátil i na pozápasové tiskové konferenci, kde byly k dispozici totožné lahve. „Teď už to konečně vidím, ale předtím jsem na kurtu neměl tušení, jak je velká. Jestli to bylo 600 mililitrů nebo jeden litr. Vím přesně, kolik musím vypít vody při dané teplotě. Nemohl jsem najít, jaký má ta láhev objem, takže jsem nevěděl, kolik toho z ní vypít. Fakt jsem to na kurtu nemohl najít, ale teď to vidím dobře, je to jeden litr,“ smál se již uvolněný Murray.

Oproti předchozím dnům, kdy bylo v Melbourne poměrně chladno, se pondělní teploty pohybovaly okolo 33 °C ve stínu, takže správné dodržování pitného režimu bylo mimořádně důležité. „Obecně se v teplém počasí snažím na to dávat větší pozor, ne jenom v Austrálii. V těchto horkých dnech je hrozně lehké se nechat těmi podmínkami nachytat. Takže se ohledně toho snažím zůstat být opravdovým profesionálem, abych nebyl dehydrovaný nebo si potenciálně nezpůsobil křeče. Může se to stát hodně snadno, když jdete z chladu hrát do takového horka, co bylo dneska. Musím se vyvarovat veškerých chyb,“ ochotně popisoval Murray svůj přístup.

Ne každý z tenistů má ale k pití během utkání podobně svědomitý přístup jako Murray. Kupříkladu jeho krajan Marcus Willis na challengerech ve Spojených státech amerických během zápasů pil Pepsi Colu, k níž přikusoval tyčinku Snickers, čímž si vysloužil přezdívku Cartman dle postavičky ze seriálu South Park, která se vyznačuje svou širokou postavou.

Pitím koly na dvorci zaujala také Sania Mirzaová během utkání o bronzovou medaili na olympijském turnaji v Rio de Janeiru. Sladký nápoj ale sympatické indické tenistce kýžený efekt nepřinesl a spolu s Rohanem Bopannou brala pouze čtvrté místo.

Že i kvalita balené vody nabízené na turnajích nemusí být vždy zcela stoprocentní, dokázala Petra Kvitová během svého loňského úspěšného tažení v čínském Wu-chanu, kde jí úsměv ze rtů sebral pouze zápach linoucí se z čerstvě otevřené lahve.

 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 16. 1.

Volej přímo do rozkroku. Wawrinka se omlouval, Kližan to nechápe

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?

Sobota 14. 1.

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open